Ertuğrul Gazi Kimdir

Osmanlı İmparatorluğunun kurucusu Osman Beyin babası olan Ertuğrul Gazi, 1188 yılında Bilecik’in Söğüt kasabasında doğdu.
Ertuğrul Gazi Kimdir

Ertuğrul Gazi Biyografisi

Süleyman Şah ve Hayme Hatun’un evladı olarak dünyaya gelen Ertuğrul Gazi, Oğuzların Kayı boyuna bağlıydı. Sungur Tekin, Gündoğdu ve Dündar isimlerinde üç kardeşi vardı.

Ertuğrul Gazi’nin ataları Moğol baskıları yüzünden Horasan’a, sonrasında da Erzincan ve Trabzon’a yöneldi. Aradan geçen süre sonunda Haçlı savaşları ile boğuşan Eyyubi Devleti tarafından Halep çağrıldı ve burada haçlılara karşı mücadele verdi.

Yaptığı akınlar ile Fırat’a kadar gelen Süleyman Şah, burada at üstünde geçerken akan suyun gücüne dayanamadı ve bu vahim olay sonunda Süleyman Şah boğularak 1227 yılında 60 yaşında hayatını kaybetti.

 

Ertuğrul Gazi’nin Yükselişi

Süleyman Şah’ın ölümünden sonra Sungur Tekin ve Gündoğdu, eski toprakları olan Horasan’a geçerken, Ertuğrul Gazi, annesi ve Dündar ile kendilerine yeni bir yerleşim kurmak için batıya doğru yöneldi.

İlk olarak Ankara’ya giderek burada yaşam sürdürdü ve Selçuklularla ile Harzemşahlılar arasında çıkan savaşta Selçuklular tarafından yer alarak savaşın kazanılmasına katkı yaptı. Bu savaşın sonunda da resmi olarak Ertuğrul Gazi’nin Anadolu’daki ilk konak yeri Karacadağ oldu.

Ankara’da uzun süre Bizans Devleti ile savaşlar veren Ertuğrul Gazi, kazandığı başarılar ile ününü birçok bölgeye duyurmaya başladı ve bu sayede Selçuklulara bağlı bir şekilde Eskişehir çevresine dirlik olarak gönderildi. Bu süre içerisinde Karacahisar ve Söğüt fethedildi.

Selçuklu Sultanı I. Alâeddin Keykubat, Domaniç, Söğüt ve çevresini kendisine yurt olarak verdi. Selçuklunun uç bölgesinde Bizans akınlarını karşılayan Ertuğrul, burada da savaşta büyük başarılar kazanmasını bildi ve Keykubat tarafından Gazi ünvanlı verildi.

Ertuğrul Gazi, Selçuklu Devleti Moğolların bünyesi altında kaldığı dönemlerde diğer beylikler gibi dağılmamış ve Selçuklunun bünyesi altında kalmaya devam etmiştir. Bu derece bağlılığını göstermesi sonucunda Anadolu’nun dört bir tarafından gelen gazilerin, dervişlerin, âlimlerin, diğer yörelerdeki Türkmenlerin Ertuğrul Gazi’nin yanında yer almasını sağladı.

Küçük bir nüfusa sahip olması sebebiyle çoğu zaman komşularıyla ve Bizanslılarla genel olarak olaylarını barış içinde çözmeye çalıştı. Bu hareketleri sayesinde düzenini iyice kurarken, oğullarına da ölümünden sonra sağlam ve güçlü bir devlet kurmaya başladı. Bu durum Osman Bey’in ileride çok sağlam temellerde bir devlet almasına vesile oldu.

Ertuğrul Gazi, Halime Hatun ile evlendi ve bu evlilikten Gazi Savcı Bey, Gündüz Alp ve Osman Bey isminde üç çocuğu oldu.

Ertuğrul Gazi, 1281 yılında Bilecik, Söğüt ilçesinde vefat etti.

Osman Gazi’ye verdiği vasiyeti sonucunda Osmanlı Beyliği’nin kurulmasını sağladı ve Osman Gazi 1299 yılında, merkezi Söğüt olan Osmanlı Beyliği'ni kurdu.

Ertuğrul Gazi’nin, Osman Gazi tarafından yaptırılan bir türbesi vardı.

 

NeOldu.com / Enes Som

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.