Entelektüel Ne Demek?

Sosyal medyada karşımıza çıkan entelektüel kelimesinin ne anlama geldiğini merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Peki entelektüel nedir, ne demek, kime denir? İşte bütün sorularınızın cevapları;
Entelektüel Ne Demek?

Entelektüel Ne Demek?

Entelektüel, düşünme yetisini ve zekasını mesleği gereği veya kendi amaçlarına erişmekte kullanan kişiye denir. Kelime Fransızca'dan dilimize geçmiştir. Aynı zamanda entelektüel kelimesi münevver, kültürlü kişi, aydın anlamlarına da gelmektedir. 

Entelektüel kelimesinin üç farklı anlamı vardır. Kelimenin anlamları şöyledir;

  • Kültür ve sanat konularında uzman kabul edilen, konulardaki bilgi ve birikimiyle kültürel bir otorite kuran ve toplumda çeşitli konularda değerlendirmeler yapan kişi anlamına gelir.
  • Fikir, bilgi ve çözüm üretmek için çabalayan kişi (bilim insanları vb)
  • Birikim ve bilgi gerektiren konularla derilemesine ilgilenen kişi.

Entelektüel Ne Demek


Entelektüel Kime Denir?

İlk toplumlarda şamanlar, filozoflar ve din adamları entelektüel kişiler olarak kabul edilmiştir. Zamanla entelektüellik akademik ilerleyişe bağlı olarak şekil almıştır. Günümüzde entelektüel tanımına uyan birçok kişi ve meslek vardır. Entelektüel tanımı anlamından sapmış, kültürlü, donanımlı, genel kültürü yüksek bireyler için kullanılmaktadır. Sınırlı sayıda kişiyi temsil eden kavram günümüzde milyonlarca kişi için kullanılır hale gelmiştir.


TDK'ye Göre Entelektüel Nedir?

TDK'ye göre ilgilendiği alanlarla ilgili çok fazla araştırma yapıp okuyan, olguları analiz eden, gözlemleyen kişilere entelektüel denir. Entelektüel kişilerin ortak özellikleri şu şekildedir;

  • Çok az televizyon izleyip, çok fazla kitap okumaları
  • Fikir alışverişlerine açık olmaları
  • Teorik bilgileri pratik bilgilerle kıyaslama yapmaları
  • Bilime ve sanata ilgi duymaları

Entelektüel Nasıl Yazılır?

Entelektüel kelimesi genellikle sosyal medya üzerinde "Entellektüel" olarak kullanılmaktadır. Bu kullanım yanlıştır. Kelimenin doğrusu "Entelektüel" olmalıdır.


Entelektüel Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Entelektüel kelimesinin cümle içerisinde kullanımı aşağıdaki şekildedir;

  • Entelektüel kişilerin hazırladığı yeni bir dergi çıkıyor.
  • Okulumuzun yazarlık seviyesi entelektüellerin çalışmaları sayesinde artıyor.
  • Hayatınla ilgili bir karar almadan önce entelektüellere danışmalısın.
  • Tartışma entelektüel bir noktaya ulaştı.
  • Kadın, daha az iyi yapacağı bir vazifeden ziyade entelektüel bir saha çalışabilir.

Nasıl Entelektüel Olunur?

Entelektüel olunmaz doğulur sözü yanlıştır. Entelektüellik sonradan da kazanılabilir. Ancak anlatacağımız yöntemler entelektüel görünmeden ziyade entelektüel olmak yönünde olacaktır. Eğer entelektüel bir kişiliğe sahip olmak istiyorsanız bunu öyle görünmek için değil gerçekten istediğiniz için yapın. İlk olarak entelektüel olmak için ufkunuzu, hayata bakış açınızı değiştirmeniz, geniş düşünmeniz gerekir. Sık sık okuyarak analitik düşünme becerisi kazanabilirsiniz. Yeni bir dil öğrenmek günümüzde sıradan gibi gözükse de kişisel gelişim için çok önemlidir. Dünyada klasikleşmiş eserleri bilmek sizi bir adım öne taşıyacaktır. Ayrıca kült filmleri izlemeli ve bilmelisiniz.  Her zaman öğrenmeye açık olun. Ben gayet bilgiyim diyerek hiçbir zaman öğrenmeyi bırakmayın. Yeni beceriler edinin ve kendinizi sürekli geliştirin.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.