Endoskopide Yeni Buluş

Günümüzde endoskopi yaptırmak gelişen teknoloji sayesinde artık daha kolay.
Endoskopide Yeni Buluş

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte sağlık alanında da yenilikler olmaktadır. Günümüzde standart endoskopi yerine kapsül endoskopi yapılabilmektedir. Sizin için bazı sorular çerçevesinde kapsül endoskopiyi araştırdık. 

Kapsül Endoskopi Nedir?

Sindirim sisteminin kapsül kamera aracılığıyla incelenmesidir.

 

Kapsül Endoskopinin Normal Endoskopiden Farkı Nedir?

Standart endoskopi fiberoptik kablolar kullanırken, kapsül endoskopi ise içinde kamera bulunan bir kapsülün yutulması ile gerçekleşmektedir. Kapsül endoskopide hastanın uyuması gerekmez. Bu nedenle üzerinde kayıt cihazı taşırken normal günlük aktivitelerini sürdürebilir.

endoskopi.jpg

 

Kapsül Endoskopi Nasıl Yapılır? 

Kapsül endoskopi yapılanmadan bir gün önceden bağırsak temizliği yapılır ve ertesi gün kapsül yutulur. Kapsülün yutulmasından sonra kapsül, sindirim sistemi boyunca görüntü kaydeder. Bu görüntüler hastanın üzerinde taşınan bir cihaz tarafından kaydedilir ve daha sonra monitörde incelenir. Kapsül yutulduktan sonra yaklaşık 8 saat boyunca kayıt alınır, 10 saat sonra vücudu terk eder. Kayıt için karına yapıştırılan sensörleri kullanılır. İşlem bitince bu sensörler çıkartılır.

endoskopi-1.jpg

 

Kapsül Endoskopi ile Vücutta Nerelere Bakılabiliyor? 

Bugün için üç çeşit kapsül mevcuttur;

PillCam ESO 2: özofagus (yemek borusu) kapsülü

PillCam SB 2 : ince bağırsak kapsülü

PillCam Colon : kalın bağırsak kapsülü

 

Kapsül Endoskopi Hangi Hastalara Yapılabilir? 

Uyutmanın sakıncalı olduğu ya da kolonoskopi işlemini kabul etmeyen hastalar, kapsül endoskopiyi tarama amacıyla kullanılabilir çünkü ağrısız bir işlem olduğu için analjezi ve sedasyon gerektirmez

 

NeOldu.com / Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.