Okyanuslarda Yaşayan Dünyanın En Tehlikeli 10 Balığı

Görünüm ve etkileri ile birbirinden farklı özelliklere sahip balıklar, bazen ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. İşte yırtıcı balıklar...
Okyanuslarda Yaşayan Dünyanın En Tehlikeli 10 Balığı

Dünyanın En Tehlikeli 10 Balığı

Dünya genelinde 30.000’den fazla türü ile bilinen balıklar, farklı görünümleri ve özellikleri ile sınıflandırılmaktadır. Bu türlerden bazıları insanlara saldırabilirken, bir kısmı yanlış tüketim nedeniyle zehir saçmaktadır. Denizlerin en tehlikeli balıklarının büyük türler olduğu düşünülmektedir. Ancak, bu yanlış bilgi sizler için hazırladığımız yazımızda son bulacak. Oldukça küçük boyutları ile en ölümcül sonuçları doğurabilen bu vahşi balıkları daha önce hiç duymadınız! Okyanusların yaramaz çocukları olarak bilinen en tehlikeli 10 balık türü!

Zararsız olarak görülen dünyanın en tehlikeli 10 balığı;

1. Kirpi Balığı

Tehlikeli Balıklar

Şişen balık yada kabaran balık olarak da bilinen kirpi balığı, Tetraodontidae ailesinin 90 türünden bir tanesidir. Ilıman denizlerde yaşamını sürdüren bu tür, tatlı ve tuzlu sularda yaşayabilmektedir. Dikenli kabuğa sahip kirpi balığı, gaga benzeri sert bir çene ve keskin dişlere sahiptir. Japonya’da Fugu olarak adlandırılan tür, tatraodontoksin siyanürü ile zehir saçmaktadır.

2. Kırmızı Aslan Balığı

Tehlikeli Balıklar

Hint ve Pasifik Okyanusu balık türleri arasında yer alan kırmızı aslan balığı, zehirli yüzgeçleri ile dikkat çekmektedir. Nadiren ölümcül etki yaratan kırmızı aslan balığı, delici yaraları ile bilinmektedir. Kabuğunda bulunan zebra desenleri, uzun ve ince dikenler ile kaplı bulunmaktadır. Olası bir tehlike durumunda kanatlarını açarak saldırıya geçen tür, derin yaralar bırakabilmektedir.

3. Candiru Yayın Balığı

Tehlikeli Balıklar

Amazon Nehri bölgesinde yaşamakta olan Candiru, yarı saydam vücudu ile 2.5 cm uzunluğa sahiptir. Parazit yaşam sürmesiyle bilinen tür, büyük balıkların solungaçlarında yaşamını sürdürmektedir. Kanla beslenen Candiru yayın balığı, ısırması durumunda vücutta iltihaplanma, kanama hatta ölüme götürebilmektedir.

4. Büyük Beyaz Köpekbalığı

Tehlikeli Balıklar

Dünyanın en yırtıcı hayvanları arasında yer alan büyük beyaz köpekbalığı, iri cüssesi ve güçlü çene yapısıyla ölümcül saldırılar yapabilmektedir. Birçok filme konu olmuş tür genellikle yüzücüler, dalgıçlar, sörfçüler ve küçük teklere saldırı düzenlemektedir. Büyük beyaz köpekbalığı insanlara düzenlediği saldırılarda, tek bir ısırık atıp geri çekilmeyi tercih etmektedir. Ölümcül saldırıya geçmesi durumunda organlar ve dokular ciddi zarar görmektedir.

Yırtıcı özellikleriyle dikkat çeken köpekbalıklarının bilinmeyen 15 sırrı için buraya tıklayın.

5. Müren Balığı

Tehlikeli Balıklar

Genellikle kayaların arasında ve sığ sularda yaşamını sürdürmekte olan Müren balığı, tropikal denizlerde sıklıkla görülmektedir. Yuvarlak solungaç açıkları ve pektoral yüzgeçleri ile diğer yılan balıklarından farklı olan tür, güçlü çene yapısı ve keskin dişleri ile bilinmektedir. En fazla 1.5 metre uzunluğa kadar ulaşabilen Müren balığı, rahatsız edilmesi durumunda insanlara karşı saldırı düzenleyebilir.

6. Kaplan Balığı

Tehlikeli Balıklar

Yakalanmaları durumunda gösterdiği saldırgan hareketleri ile kaplan balığı olarak adlandırılan tür, daha çok Afrika tatlı sularında yaşamaktadır. En büyük özelliği ağzı kapalıyken sergilediği keskin, kıvrımlı ve ince dişleri olmaktadır. Toplam 5 farklı türde görülebilen kaplan balığı, maksimum 2 metre, minimum 30 cm boyutlarında görülmektedir. Balıkçı ağlarını parçalamaları ile bilinen tür, rahatsız edilmesi durumunda saldırıya geçmektedir.

7. Pirana

Tehlikeli Balıklar

Güney Amerika nehir ve göllerinde sıklıkla rastlanan pirana, jilet dişli etoburlar olarak bilinmektedir. 60’dan fazla türe sahip olan pirana, bitki artıklarını yemeleri ile temizleyici olarak adlandırılmaktadır. Genellikle turuncu, siyah ve gümüş renklerinde görülen tür, maksimum 60 cm uzunluğu ile derin yaralar oluşturabiliyor.

8. Elektrikli Yılan Balığı

Tehlikeli Balıklar

Avını sersemletmek için güçlü bir elektrik şoku üretebilen bu tür, 3 metre uzunluğa ve 25 kg ağırlığa ulaşabilmektedir. Genellikle Amerika bölgesinde görülmekte olan elektrikli yılan balığı, nehirler ile çevrilmiş sel ormanlarında yaşamaktadır. Son derece sessiz ve sakin ilerleyerek ansızın saldırışa geçen yılan balığı, avına elektrik akımı vererek boğmaya çalışmaktadır.

9. Hayalet Vatoz

Tehlikeli Balıklar

İri cüssesi ve geniş kanatları ile adeta bir vatozu andıran tür, yarı saydam kanatları ile hayalet vatoz adını almaktadır. Genellikle ılık sularda yaşamını sürdürmekte olan hayalet vatozlar, deniz yüzeyine yakın bölgelerde yüzmektedir. Minimum 1 metre, maksimum 7 metre uzunluğa kadar ulaşabilen hayalet vatoz balığı, yüzgeçleri sayesinde sıçrama yaparak avına saldırmaktadır.

10. Taş Balığı

Tehlikeli Balıklar

En zehirli deniz canlıları arasında yer alan taş balığı, Hint-Pasifik okyanusunun sığ sularında yaşamaktadır. Genellikle kaya ve mercan aralıklarında hareketsiz şekilde bulunan tür, kamufle özelliği ile gizlenmektedir. Büyük baş bölgesi, geniş ağız yapısı ve küçük gözleri ile derinliklere gömülen taş balığı, hareket halinde bol miktarda zehir enjekte etmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum