Dünyanın En Pahalı 11 Elementi

Elementler dünyanın her yerinde bulunmaktadır. Dünya üzerinde var olan en değerli ve en pahalı elementleri listeledik. İşte en değerli elementler...
Dünyanın En Pahalı 11 Elementi

Dünyanın En Değerli ve Pahalı 11 Elementi

Kimyasal elementler etrafımızda gördüğümüz her şeyin yapı taşı olarak bilinmektedir. Toplamda 94'ü demir, gümüş ve altın dahil olmak üzere 118 tanınmış doğal element bulunmaktadır. Kimisi doğal yollarla oluşmuş kimiyse bilimsel çalışmalar sonucu elde edilen 11 elementi sıraladık. Listemizde yer alan elementler dünyanın en değerli ve en pahalı elementleri olarak biliniyor.

İşte dünya üzerinde bulunan en değerli 11 element;

1. Altın - Gram Başına 56 Dolar

En Pahalı Elementler

Altın, dünyanın en çok bilinen ve kullanılan elementi olarak bilinmektedir. Özellikle mücevher üretiminde kullanılan altın elementinin saf hali oldukça parlak, hafif kırmızı, yumuşak, dövülebilir ve sünek bir metaldir. Dünyanın hemen her noktasında değerli metal olarak kabul edilen altın elementinin gram fiyatı 56 dolara satılmaktadır.

Evinizde altını nasıl parlatabileceğinizi öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

2. Rodyum - Gram Başına 58 Dolar

En Pahalı Elementler

Rodyum, altından sonra en pahalı ikinci element olarak bilinmektedir. Otomobil sektöründe sıklıkla yer alan madde, üç yollu katalitik konvertörlerde katalizör olarak kullanılmaktadır. Gram fiyatı yaklaşın 58 dolara satılan rodyum, mücevherlerin daha güzel görünmesi için sıklıkla tercih edilmektedir.

3. Platin - Gram Başına 60 Dolar

En Pahalı Elementler

Platin, oldukça sert ve düşük reaktif metaller arasında yer almaktadır. Yüksek sıcaklıklarda dahi aşınmaya karşı olağanüstü bir dirence sahiptir. Nadir bulunmasından dolayı yılda sadece birkaç ton üretilmektedir. Genellikle takı olarak kullanılan platin ayrıca otomobil ve sağlık sektöründe de tercih edilmektedir.

4. Lantan - Gram Başına 65 Dolar

En Pahalı Elementler

Lantan, lutesyum gibi az rastlanan gümüşi beyaz bir metal elementtir. Bir bıçakla kesilebilecek kadar yumuşak olan bu maddenin saf hali kullanışlı değildir. belirli işlemlerden geçmesinin ardından katalizörler, stüdyo ışıkları, çakmaklar, meşaleler, sintilatörler ve projektörlerde kullanılmaktadır. Son derece nadir bulunan lantan elementinin gram fiyatı 65 doları geçmektedir.

5. Lutesyum - Gram Başına 70 Dolar

En Pahalı Elementler

Lutesyum, adeta lantan gibi nadir rastlanan toprak metalleri arasında yer almaktadır. Lantandan farklı olarak, lutesyumum kullanım alanı oldukça dardır. Bu element genellikle petrolün rafinerilerde parçalanmasını sağlayan katalizöt olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda alkilasyın, hidrojenleme ve polimerizasyon uygulamalarında da kullanılmaktadır.

6. Skandiyum - Gram Başına 270 Dolar

En Pahalı Elementler

Skandiyum, ilk olarak 1970 yılında ortaya çıkmış toprak metalidir. Alüminyum alaşımlarını olumlu yönde etkilediği görülmesinden dolayı sıklıkla kullanılmaktadır. Küresel skandiyum oksit ticareti yılda yaklaşık 10 tonu geçmektedir. Metalin gram fiyatı 270 dolara satıldığından yıllık 2.7 milyar dolar ticaret hacmine sahiptir.

7. Plütonyum - Gram Başına 4.000 Dolar

En Pahalı Elementler

Plütonyum, nükleer silahlar ve nükleer reaktörlerin ham maddesi olarak bilinmektedir. Son derece radyoaktif olmasından dolayı, dokunmak çok tehlikelidir. Sadece lisans izniyle satın alınan bu element, gram başına 4.000 dolara satılmaktadır. Günümüzde nükleer silah üretimlerinin hız kazandığını düşünürsek, plütonyum elementi her geçen gün daha da değer kazanacağını söyleyebiliriz.

8. Karbon - Gram Başına 65.000 Dolar

En Pahalı Elementler

Karbon, yaşam inin en önemli unsurlardan biri olarak kabul edilmektedir. Çok yönlü bir madde olarak bilinen karbon elementi, kömür ve grafit gibi ucuz formlarda olabilmektedir. Tamamen atom dizilimine bağlı olarak değerlenen bu element, elmasın ham maddesi olarak bilinmektedir. Günümüzde karbon elementinin gram fiyatı 65.000 dolara alıcı bulmaktadır.

9. Kaliforniyum - Gram Başına 27 Milyon Dolar

En Pahalı Elementler

Kaliforniyum elementi, ilk olarak 1950 yılında California Üniversitesi radyoloji laboratuvarında keşfedilmiştir. Alfa parçacıkları içeren bombardımanlardan meydana gelen maddenin gramı, ortalama 27 milyon dolara mal edilmektedir. Kaliforniyum elementinin günümüzde bu kadar pahalı olmasının sebebi, yılda sadece yarım gram üretilmesidir.

Elon Musk'ın yeni projesi Neuralink hakkında bilgi almak için buraya tıklayın.

10. Fransiyum - Gram Başına 1 Milyar Dolar

En Pahalı Elementler

Fransiyum elementinin maliyetinin bu kadar yüksek olmasının sebebi, bulunmasından 22 dakika sonra buharlaşarak yok olmasıdır. Oldukça reaktif bir metal olan bu elementin, gram fiyatı 1 milyar dolar etmektedir. Tamamen teorik olarak belirlenen gram fiyatı, bugüne kadar hiç bulunamamıştır.

11. Antimadde - Gram Başına 62.5 Trilyon Dolar

En Pahalı Elementler

Antimadde, ilk olarak 1928 yılında İngiliz fizikçi Paul Dirac tarafından keşfedilmiştir. Maddenin tam zıttı olarak bilinen antimadde, birbirlerine temas etmesi durumunda yok olmaktadır. CERN fizikçilerinin uzun yıllardır üzerinde çalıştığı bu antimaddenin gram fiyatı 62.5 trilyon dolara mal edilmektedir. İleride uzay araçlarında kullanılabileceği düşünülen antimaddeyi günümüzde alabilen hiç kimse olmamıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum