Dünyanın Gelmiş Geçmiş 10 En İyi Sol Bek Oyuncusu

Futbol dünyasının solunda yer alan ve yetenekleriyle parlayan futbolcuları sizin için araştırdık. İşte dünyanın en iyi sol bek oyuncuları;
Dünyanın Gelmiş Geçmiş 10 En İyi Sol Bek Oyuncusu

Yeşil sahanın sol tarafını yöneten, savunma ve hücumda yer alan futbolcuların sayısı günden güne artmakta. Top ve oyunculara karşı hakimiyet gösteren, hız ve hamle ile fark yaratan, birbirinden farklı yeteneklere sahip olan bu isimler, izleyicilere seyir zevki yaşatmakla kalmayıp ülkelerinde büyük bir gurur simgesi haline gelmiştir. Özel yetenekleriyle adından sıkça söz ettiren ve sahada adeta başrol oynayan sol bek futbolcuları tüm özellikleriyle birlikte inceleyeceğiz.

Futbolun En İyi Sol Bek Yıldızları ve Yetenekleri

Maçın kritik noktasında hücuma geçen sol bekler, 90 dakika boyunca en önemli görevlerden birini üstlenmektedirler. Takımın kaderini belirleyen savunma sistemleri ve hızlarıyla değişim sağlayan, futbol dünyasının en iyi sol beklerini gelin hep birlikte inceleyelim.

1. Roberto Carlos

En İyi Sol Bekler Roberto Carlos

“Sol bek pozisyonundaki estetik güç ve kombinasyonuyla futbol tarihinin efsaneleşen futbolcusu.”

Sol bek denilince akla gelen ilk isimlerden biri olmayı başaran, dünyaca yetenekli Roberto Carlos, serbest vuruşlarıyla efsaneleşen oyunculardan olmayı başarmıştır. Aslen Brezilyalı olan futbolcu, 1996 yılından sonra transfer olduğu Real Madrid ile kariyerini çok başka bir boyuta taşımış oldu. Bu takımda 11 yıl boyunca forma giyen Carlos, toplam 527 maç ile 70 gol ve 88 asist yapmayı başararak, döneminin parlayan yıldızlarından biri olarak tarihe geçti.

Özellikle Fransa'ya karşı frikikten attığı golle akıllara kazınan futbolcu, aynı zamanda 3 sezon boyunca Fenerbahçe'de performans sergilemiştir. Şimdilerde kariyerine teknik direktör olarak devam eden Roberto Carlos, yıllar geçse dahi adından ve kariyerinden sıkça söz ettirmeye devam edecek başarılar ile dolu geçmişe sahiptir.

2. Paolo Maldini

En İyi Sol Bekler Paolo Maldini

“Yeteneğinin yanı sıra centilmenliği ve liderliğiyle AC Milan ve İtalya’nın sembol isimlerinden bir tanesi.”

İtalya'nın ve Milan'ın simgesi haline gelen Paolo Maldini, başarılarla dolu bir geçmişe imza atmıştır. Aslen İtalyalı olan futbolcu, ülkesini her daim göz dolduran bir performans ile temsil etmiştir. Emekli olduğu yaşa kadar 902 maça çıkan oyuncu, toplam 26 kupa kaldırmıştır. Henüz 10 yaşındayken Milan'da oynamaya başlayan Maldini, ilk maçına 1985 yılında çıkarak, ana kadronun vazgeçilmez isimleri arasında yer almıştır.

Kariyerinde son maçına yine Milan formasıyla çıkarak Fiorentina ile oynayan futbolcu, 41 yaşında 3 numaralı forma ile emekliye ayrıldı. Günümüzde yeteneğinin yanı sıra centilmenliği ve liderliğiyle anılan oyuncu, sol bek mevkisinin en önemli isimlerinden biri olarak bilinmektedir.

3. Marcelo

En İyi Sol Bekler Marcelo

“Futbolla dans ederek, yeşil sahayı sahneye çeviren isimlerden biri.”

Brezilya asıllı olan ve yeşil sahalarda bir oyuncunun aksine sanatçı gibi hareket eden Marcelo, oynadığı her maçta top ile adeta dans etmiştir. Profesyonel kariyerine Fluminense ile başlayan ve 2002'den 2006'ya kadar bu takımda oynayan Marcelo, daha sonra Real Madrid'e transfer olarak hünerlerini bu kez de orada göstermiştir.

Real Madrid'in Roberto Carlos'u olarak adlandırılan ve kendi hedefinin de onun gibi başarılı bir futbolcu olmak istediğini belirten oyuncu, kendine özgün yeteneğiyle sevilen ve saygı duyulan sol bek futbolcusudur.

4. Ashley Cole

En İyi Sol Bekler Ashley Cole

“Futbol zekasıyla öne çıkan sol bek isimlerinden biri.”

İngiltere doğumlu olan Ashley Cole, İngiliz futbolunun yıldız isimlerinden bir tanesi. Sol bek kariyerini başarılı bir şekilde tamamlayan emekli futbolcu; Arsenal, Chelsea gibi takımlarda yer alarak kariyerinde toplam 508 maça çıkmıştır. Defansif ustalığının yanı sıra ofansif olarak da yetenek sergileyen oyuncu, sadece yeteneğiyle değil futbol zekâsıyla da adından sıkça söz ettirmektedir.

Kariyeri dışında milli takımlarda da büyük başarılara imza atan Cole, toplam 19 gollük kariyerini, Derby Country'de uzun süre forma giydikten sonra 38 yaşında tamamlamıştır.

5. Bixente Lizarazu

En İyi Sol Bekler Bixente Lizarazu

“Futbol dünyasına derin izler bırakan, defansif yetenek ustası.”

Kariyerini uzun yıllar Bayern Münih'te sürdüren Bixente Lizarazu, toplam 542 maçlık kariyerini, 32 gol ile taçlandırmıştır. Fransız olan futbolcu, 1998 FIFA Dünya Kupası ve 2000 Avrupa Futbol Şampiyonası şampiyonu olan Fransa Milli Takımı'nda yer alarak 97 milli maçta forma giymeyi başarmıştır.

En iyi Avrupalı sol beklerden biri olarak anılan Lizarazu, özellikle ilginç zamanlarda gol atması sebebiyle hâlâ futbol severlerin tebessüm ederek andığı isimlerden biridir. Hızı, defansif yetenekleri ile vazgeçilmez sol bek performansı taşıyan futbolcu, farklı yeteneğiyle dönemine damga vurmuş oyunculardan biri olarak anılmaktadır.

6. Andrew Robertson

En İyi Sol Bekler Andrew Robertson

“Sarsılmaz savunma becerisiyle sol beklerin temsilcisi.”

Aslen İskoç olan genç futbolcu, yaşının verdiği enerji ve hücum etkisiyle, sol mevkisinin gözde isimlerinden biridir. Kariyerine Queen's Park kulübünde başlayan ve sırasıyla Dundee United, Hull City gibi takımlarda oynayan Robertson, çocukluğundan bugüne büyük çaba göstererek parlayan yıldız isimlerden biri olmayı başarmıştır. 

Milli takım kariyerinde ilk defa 2014'te Polonya'ya karşı oynanan hazırlık maçında yedekten dahil olarak çıkan Robertson, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Liverpool ile iki yıl üst üste finale adını yazdırmayı başararak yeteneğini göstermiştir. Sıfırdan zirveye yükseldiğini her daim dile getiren ve büyük bir çaba ile kariyerini sürdüren oyuncu, Yılın En Genç Oyuncusu ödülü başta olmak üzere birçok ödül kazanmıştır. 

7. Alphonso Davies

En İyi Sol Bekler Alphonso Davies

“Dinamik ve enerjik yapısıyla futbol dünyasının parlayan simalarından birisi.”

Kusursuz bir hücum gücüne sahip olan Alphonso Davies, aslen Gana asıllı bir futbolcudur. Bayern Münih'te kanat ve sol bek pozisyonlarında görev alan futbolcu, 2000'li olmasına rağmen dinamik yapısıyla rakiplerine meydan okumaktadır. 2017'de Kanada Milli Takımı'nda forma giyen genç oyuncu Davies, CONCACAF Altın Kupa maçında attığı iki gol ile en genç golcü ünvanını da kariyerine altın harflerle yazdırmıştır.

Liberyalı olmasına rağmen Kanada'nın alt yapı kamplarına çağırılan futbolcu, bir röportajında, hayalinin Kanada'yı temsil etmek olduğunu söylemiştir. 2017 sonrası vatandaşlık testini geçerek resmen Kanada'lı olan oyuncu, Altın Kupa'nın aday kadrosuna seçilerek, bu turnuvanın gol kralı oldu ve en iyiler arasına seçilmeye hak kazandı.

8. Andreas Brehme

En İyi Sol Bekler Andreas Brehme

“Tek ayakla gol atarak efsaneleşen sol bek ismi.”

Alman futbolcu Andreas Brehme, sadece sağ ayağını kullanarak attığı gollerle hafızalara kazınan en önemli sol bek isimlerinden bir tanesidir. Özellikle 1990 FIFA Dünya Kupası Finali'nde Arjantin'e 85. dakikada attığı penaltı gol ile hatırlanan futbolcu, takımına getirdiği galibiyet ile günümüzde halen saygıyla anılmaktadır.

Profesyonel kariyerini toplam 509 maç ile tamamlayan ve 65 gol atan Brehme, Milli Takım kariyerini de 86 maç ve 8 gol ile tamamlamıştır. Futbol kariyerini tamamladıktan sonra teknik direktör olarak hayatına devam eden eski futbolcu, başarılarla dolu bir öz geçmişe sahiptir.

9. Adriano Correia Claro

En İyi Sol Bekler Adriano Correia Claro

“Süratli ve etkin hızıyla, yeşil sahanın etkileyici sol beki.”

Bir dönem giydiği Beşiktaş formasıyla da bilinen Adriano Correia Claro, esas mevkisi sol bek olmasına rağmen, sağ bek, sağ açık ve merkez orta saha gibi bölgelerde de oynamıştır. Brezilya doğumlu olan futbolcu, Coritiba ile başladığı altyapı kariyerini, Sevilla ile sürdürerek profesyonel futbol dönemine giriş yapmıştır. 

Barcelona ve Beşiktaş takımlarında forma giyen oyuncu, 466 maçlık kariyerinde toplam 27 tane gol atmıştır. Milli takım kariyerindeki yeteneğini Brezilya'da sunan oyuncu, süratli hızı ve defansif gücüyle, çok yönlü ve etkileyici sol bek isimlerinden biri olmayı başarmıştır.

10. David Alaba

En İyi Sol Bekler David Alaba

“Oyun görüşü ve liderliğiyle, kusursuz performansın başrol yeteneklerinden biri.”

Sahada sergilediği liderlik ile adından sıkça söz ettiren sol mevki ustası David Alaba, Avusturyalı milli futbolcudur. SV Aspern'de başlayan amatör kariyerine Austria Wien alt yapısına transfer olarak devam eden Alaba, daha sonra Bayern Münih alt yapısına geçiş yaparak, yeteneğine dair ilk adımları resmi olarak atmış oldu.

Daha sonra profesyonel kariyerine de Münih'te devam eden oyuncu, 2009 yılında Avusturya milli takımına çağrılarak, milli takımda oynayan en genç oyuncu olmuş oldu. Real Madrid takımında yer alan ve hünerlerini bu kez İspanya çimlerinde gösteren Alaba, penaltı kullanırken gösterdiği öz güven ile başarılı bir futbol kariyerine sahiptir.

En İyi Sol Bek Oyuncuları

FutbolcuDoğum TarihiBoyDoğum Yeri
Roberto Carlos10.04.19731,68 mBrezilya
Paolo Maldini26.06.19681,86 mİtalya
Marcelo12.05.19881,74 mBrezilya
Ashley Cole20.12.19801,76 mİngiltere
Bixente Lizarazu9.12.19691,69 mFransa
Andrew Robertson11.03.19941,78 mİskoçya
Alphonso Davies2.11.20001,83 mGana
Andreas Brehme9.11.19601,76 mAlmanya
Adriano Correia Claro26.10.19841,72 mBrezilya
David Alaba24.06.19921,80 mAvusturya

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.