Hızlı ve Stratejik Hamle Sergileyen En İyi 10 Sağ Bek

Takımın direksiyonu olarak adlandırılan ve rakip takımın sol hamlelerine engel olan en iyi sağ bekleri sizler için listeledik.
Hızlı ve Stratejik Hamle Sergileyen En İyi 10 Sağ Bek

90 dakika boyunca takımın denge kurmasına yardımcı olan ve kilit bir rol üstlenen sağ bekler, futbolda sadece savunma yapmakla kalmayıp, etkili performanslarıyla da hücum pozisyonuna katkı göstermektedir. Hızlarının ve stratejilerinin entegre olduğu süre boyunca, oyunun yapı taşını oluşturan ve sahanın her iki ucunda da varlıklarını hissettirerek, futbol dünyasına adını altın harflerle yazdırmayı başaran en iyi sol bek futbolcuları ve yeteneklerini inceleyeceğiz.

Yeşil Sahanın Hakimi Olan En İyi Sağ Bek Futbolcuları

Takımın adeta omurgasını oluşturarak, navigasyon görevi üstlenen sağ bekler, teknik becerileriyle oyunun nasıl ilerleyeceğini az çok belirlemektedir. Rakip takıma uyguladıkları baskı ile oyun kurmalarına engel olan bu futbolcular, aynı zamanda dayanıklı duruşlarıyla, top çalarak kalecilerin kalkanı görevini de üstlenmektedir. Gelin, futbol dünyasının unutulmaz ve kusursuz oyun yeteneklerini yeşil sahada sunan en iyi sağ bekleri hep birlikte inceleyelim.

1. Dani Alves

En İyi Sağ Bekler Dani Alves

“Oyunu renklendiren ve takıma büyük katkı sağlayan futbol dehası.”

Kariyeri boyunca sağ bek pozisyonunda gösterdiği katkılar ile güçlü performans sergileyen Dani Alves, bu mevkinin en iyi oyuncularından biri olarak gösterilmektedir. Defansif ve ofansif açıdan benzersiz bir oyun sergileyen Brezilyalı futbolcu, tüm zamanların en iyi sağ beklerinden biri olarak kabul edilmiştir. Bahia takımında başlayan kariyerine Sevilla'ya transfer olarak devam eden futbolcu, burada gösterdiği başarılı performansı sayesinde 2003 FIFA Dünya Gençler Şampiyonası'nda Brezilya ile şampiyonluk yaşamıştır.

Daha sonra 8 yıl Barcelona formasıyla ter döken oyuncu, milli takım kariyerinde de önemli maçlara imza atarak, döneminin en başarılı futbolcularından biri olarak yeterliliğini kanıtlamıştır. Özellikle 2009 FIFA Konferedasyonlar Kupası'nda Güney Afrika ile oynanan maçta, sonlara doğru girmesine rağmen 87. dakikada attığı golle Brezilya'nın finale çıkmasını sağlayarak, şimdilerde bile unutulmaz anılar olarak akıllarda yer edinmektedir.

2. Cafu

En İyi Sağ Bekler Cafu

“Sağ bek pozisyonuna getirdiği yeniliklerle anılan futbol ikonu.”

1988'de São Paulo'da başlayan kariyerinde birçok ödül ve gol sığdıran Cafu, daha sonra Real Zaragoza'ya transfer olmuştur. Burda oynadığı 1 yıllık süreçte UEFA Kupa Galipleri Kupası'nı kazanan oyuncu, sırasıyla Palmeiras, Roma ve Milan'da ter dökmüştür. Kariyerini Milan'da sonlandıran Cafu, toplam 448 maçlık geçmişine 21 gol sığdırmıştır.

Brezilya Milli Futbol Takımı ile 2 Dünya Kupası kazanan oyuncu, 2002 FIFA Dünya kupasını bir kaptan ünvanıyla kaldırarak, unutulmaz futbol anları listesine ilk sıradan giriş yapmıştır. Aynı zamanda Pele tarafından, Dünya'nın Yaşayan En İyi 125 Oyuncusu seçilen futbolcu, 16 Mayıs 2008'de kariyerini noktalamıştır.

3. Philipp Lahm

En İyi Sağ Bekler Philipp Lahm

"Oyun zekası ve liderlik becerileriyle tanınan bir kaptan.”

Bayern Münih formasıyla hatırlanan eski Alman futbolcu Philipp Lahm, sağ bek mevkisinin yanı sıra ön libero, orta saha gibi pozisyonlarda da oynayabilmektedir. Bu formayla kaptanlık yapma şansı yakalayan oyuncu, Almanya Milli Futbol Takımı ile 2014 Dünya Kupası'nı kazanarak milli takım kariyerini noktalamıştır.

2011 yılında çıkardığı, 'İnce Fark-Nasıl En İyi Futbolcu Olunur?' kitabıyla, kendi hayat hikâyesini paylaşarak, futbola dair deneyimleri ve teknik direktörü hakkındaki eleştirileriyle oldukça ses getirmiştir. 2017 yılında sonlandırdığı kariyerine 448 maç sığdırarak, toplam 17 tane gol atmıştır.

4. Javier Zanetti

En İyi Sağ Bekler Javier Zanetti

“Futbolun dürüstlük, azim ve liderlik değerleriyle özdeşleşen simgesi.”

1999 yılından 2014 yılına kadar Inter takımının kaptanlığını yapan Javier Zanetti, Arjantin asıllı eski futbolcudur. 4 numaralı forma ile 2013-14 sezon sonunda emekliye ayrılan oyuncu, şimdilerde Inter'de başkan yardımcısı olarak görev almaktadır. Arjantin takımının en fazla ikinci forma giyen futbolcusu olan Zanetti, milli takım kariyerinde 1996 Atlanta Olimpiyatları başta olmak üzere, 1998 ve 2002 Dünya Kupaları gibi birçok etkinlikte ülkesini temsil etme şerefine nail olmuştur.

Ülkesinde 'Pupi', İtalya'da ise 'Traktör' olarak anılma sebebinin ise dayanıklı ve sert futbol kişiliğinden kaynaklı olduğu belirtilmiştir. 714 maç ile taraftarlara keyifli bir 90 dakika sunan futbolcunun toplam 17 tane golü bulunmaktadır.

5. Maicon

En İyi Sağ Bekler Maicon

“Güçlü fizik yapısı ve etkileyici hücum katkılarıyla bilinen futbolcu.”

1981 doğumlu olan Brezilya'lı futbolcu Maicon, tam adıyla Maicon Douglas Sisenando olarak bilinmektedir. Cruzeiro'da başlayan kariyerinde Copa Libertadores Kupası şampiyonluğu yaşayan oyuncu, daha sonra AS Monaco FC ile anlaşarak, 2 sene boyunca da burada forma giymiştir.

Yeteneğiyle Manchester City'nin ilgisini çeken Maicon, 1 yıl boyunca bu forma ile ter dökmüştür. Milli takım kariyerinde 76 maça çıkan futbolcu, toplam kariyerinde ise 395 kez sahada hünerlerini göstererek, futbolda seyir sevkini taraftarlara yaşatmıştır. Aynı zamanda güçlü fizik yapısı ve mücadeleci ruhu sayesinde unutulmaz sağ beklerden biri haline gelmiştir.

6. Gary Neville

En İyi Sağ Bekler Gary Neville

“Sadakati, güçlü liderliği ve sağ bek pozisyonunun etkileyici figürü.”

Sadakati ve lider özellikleriyle, futbol tarihinde unutulmaz bir oyuncu haline gelen Gary Neville, etkileyici performanslarıyla ülkesinin gurur kaynağı haline gelmiştir. İngiliz futbolcu, tüm kariyerini Manchester United'da geçirerek, takıma karşı tüm bağlılığını göstermiştir. Uluslararası kariyerinde başarılara imza atan oyuncu, 2011 yılında futbolu bırakarak, baş antrenörlüğe geçiş yapmıştır. 

Tek kulüplü adam olarak anılan Neville, burada beş yıl boyunca kulüp kaptanı olarak görev almıştır. 8 adet Premier Lig Şampiyonluğu ve 2 adet Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu kazanan futbolcu, 20 kupa ile tüm zamanların en çok madalya kazanan oyuncularından biridir.

7. Giuseppe Bergomi

En İyi Sağ Bekler Giuseppe Bergomi

“Olağanüstü performansı ve takım liderliği ile tanınan bir efsane.”

İtalya'lı eski futbolcu Giuseppe Bergomi, tüm kariyeri boyunca sadece Internazionale'de oynamıştır. Javier Zanetti'den sonra en çok maça çıkan ikinci oyuncu ünvanını alan futbolcu, ilk maçına 1980-81 yılında 17 yaşındayken çıkmıştır. Toplam kariyerinde 519 maça çıkan oyuncu, 23 gol sayısına sahiptir.

UEFA Kupası Şampiyonluğu da yaşayan Bergomi, Avrupa kupaları ve Milan derbilerinde en çok forma giyen oyuncu rekorlarını kırmıştır. 1996 yılında bitirdiği futbol kariyerinden sonra, Pele tarafından Yaşayan En İyi 125 Futbolcu listesine adını yazdırmayı başaran oyuncu, milli takım kariyerinde 81 kere İtalya forması giyerek ülkesini temsil etmiştir.

8. Joshua Kimmich

En İyi Sağ Bekler Joshua Kimmich

Çok yönlü yetenekleri, oyun zekası ve mücadeleci duruşuyla dikkat çeken oyuncu.”

Alman milli futbolcu Joshua Kimmich, altyapı kariyerine VfB Bösingen'de başlamıştır. Daha sonra VfB Stuttgart'da devam ettiği altyapı sürecini profesyonelliğe çevirerek, ilk resmi maçına çıkmıştır. Orta saha mevkisinde de oynayabilen futbolcu, 2015 yılında Bayern Münih ile 5 yıllık sözleşme imzalamıştır. Milli takım kariyerindeki ilk golünü ise Norveç maçında kaydeden genç oyuncu, mücadeleci ruhu ile modern futbolun dikkat çeken isimlerinden biri olmayı başarmıştır.

9. Trent Alexander-Arnold

En İyi Sağ Bekler Trent Alexander-Arnold

“Oyun görüşü, pas yeteneği ve mükemmel şutları ile parlayan genç yetenek.”

Genç yaşına rağmen, yeşil sahada etkileyici performanslar gösteren Trent Alexander-Arnold, modern futbolun en parlak yeteneklerinden biri olarak gösterilmektedir. İngiliz futbolcu, sağ bek mevkisinde gösterdiği performansı ile diğer kulüplerin de dikkatini çekmektedir. 6 yaşında Liverpool akademi ile başlayan futbol hayatını yine Liverpool ile devam ettirerek profesyonel kariyerine ilk adımı atmıştır.

2016 yılında ilk resmi maçına Liverpool forması ile çıkan oyuncu, milli takım kariyerinde de genç kategorisinde forma giyme şansı bulmuştur. Aynı zamanda 2016-17 sezonunda En İyi Genç Futbolcu ödülünü kazanan oyuncu, genç yaşına rağmen gösterdiği atik ve güçlü duruşuyla, 90 dakikayı anlayarak ve en önemlisi anlatarak oynadığını kanıtlamaktadır.

10. Lilian Thuram

En İyi Sağ Bekler Lilian Thuram

Hücum katkısı ve liderlik becerileriyle unutulmaz olan ikon.”

Profesyonel kariyerine 1990 yılında Monaco'da başlayan Lilian Thuram, talihsiz yaşamına rağmen kariyerini birçok başarı ile doldurmuştur. Sırasıyla Parma, Juventus ve Barcelona'da forma giyen Thuram, 2008 yılında PSG ile sözleşme imzalamak üzereyken kalp rahatsızlığı yaşayarak, imza atamayacağını gözyaşları içinde dile getirmiştir.

Milli takım kariyerinde 1998 FIFA Dünya Kupası ve 2000 yılında Avrupa Futbol Şampiyonası'nı kazanan futbolcu, Pele tarafından 2004 yılında, Yaşayan En İyi 125 Oyuncu arasına seçilmiştir. 1 Ağustos 2008'de futbolu bırakmak zorunda kaldığını açıklayan oyuncu, başarı dolu geçmişine 504 maç ve 10 gol sığdırmıştır.

En İyi Sağ Bek Oyuncuları

FutbolcuDoğum TarihiBoyDoğum Yeri
Dani Alves6.05.19831,72Brezilya
Cafu7.06.19791,76Brezilya
Philipp Lahm11.11.19831,70Almanya
Javier Zanetti10.08.19731,78Arjantin
Maicon26.07.19811,84Brezilya
Gary Neville18.02.19751,80Birleşik Krallık
Giuseppe Bergomi22.12.19631,85İtalya
Joshua Kimmich8.02.19951,77Almanya
Trent Alexander-Arnold7.10.19981,75Birleşik Krallık
Lilian Thuram1.01.19721,82Fransa

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.