Geçmişten Bugüne En İyi Defans Oyuncuları

Kalecinin gol yemesine engel olan, rakibin önünü etkili bir şekilde kesen, futbolun en güçlü defans oyuncularını bir araya getirdik.
Geçmişten Bugüne En İyi Defans Oyuncuları

Yeşil sahada kaleci kadar etki sağlayan ve maçın kaderinin belirlenmesinde büyük rol oynayan defans oyuncularının en temel görevi, topu kendi kalelerinden uzak tutarak savunma mekanizması göstermektir. Rakip oyunculara adeta duvar olan bu oyuncular, 90 dakikanın içerisinde oyun kurarak en önemli görevi üstlenmektedirler. Takım arkadaşlarının güvenliğini sağlayarak, stratejik hamle gösteren en iyi defans oyuncuları, geçmişten günümüze sıraladık.

Geçmişten Günümüze En İyi Defans Oyuncuları ve Kabiliyetleri

Fiziksel yeteneklerinin yanı sıra taktiksel zekalarıyla takımını koruyan ve savunan defans oyuncular, 90 dakikanın en önemli başrollerinden sayılmaktadır. Topa ve rakiplere karşı ustaca hakimiyet sağlayan ve galibiyet öncesi yol gösteren en iyi defans oyuncuları gelin hep birlikte inceleyelim.

1. Sergio Ramos

En İyi Defans Oyuncuları Sergio Ramos

"Topun kalp atışlarını kontrol eden lider."

Tüm zamanların en iyi defans oyuncusu olarak bilinen İspanyalı futbolcu Sergio Ramos, hava toplarına gösterdiği hakimiyet ve liderliğiyle bu durumu kanıtlar nitelikte performans göstermektedir. Kariyerine Sevilla'da başlayan ve daha sonra 16 sezon boyunca Real Madrid forması giyen oyuncu, dört UEFA Şampiyonlar Ligi, iki Avrupa Futbol Şampiyonası ve 2010 FIFA Dünya Kupa'sını kazanarak, kariyerini yüksek mertebeye çıkarmıştır.

22 büyük ödül ile La Liga'nın en golcü oyuncularından biri olarak kabul edilen futbolcu, on bir kez FIFPro Dünya 11'ine seçilerek, gücünü tüm rakiplere göstermiştir. Sert duruşu ve hırsı sayesinde çoğu zaman zaferle noktalandırdığı 90 dakika, sevenlerine büyük bir seyir zevki yaşatmaktadır. Milli takım kariyerinde de birçok gole imza atan Ramos, güçlü duruşuyla rakiplerinin korkulu rüyası olarak da adlandırılabilir.

2. Virgil Van Dijk

En İyi Defans Oyuncuları Virgil Van Dijk

"Futbol sahasında huzur ve güven sağlayan kaya."

Hollandalı milli futbolcu Virgil Van Dijk, dünyanın en iyi defans oyuncularından biri olarak kabul edilmektedir. Groningen kulübünde başlayan kariyerini başarılı bir şekilde sürdüren futbolcu, Celtic, Liverpool gibi güçlü takımlarda yer almıştır. 2020 yılında geçirdiği büyük sakatlığa rağmen yeşil saha tutkusundan vazgeçmeyen oyuncu, oyun içerisinde gösterdiği huzur ve güven ile savunma lideri olarak kabul edilmektedir.

2019 Ballon D'o'r'da ikinci olan futbolcu, zekâsı ve dinamik duruşuyla rakiplerinin karşısında duvar olarak çoğu zaman takımına galibiyet getirmeyi başarmıştır. Sahada tüm her şeyini veren ve bunu devam ettirmek isteyen oyuncu, milli takım kariyerinde de birçok gole imza atmıştır.

3. Cafu

En İyi Defans Oyuncuları Cafu

"Yeşil sahada sanat eseri gibi hareket eden bir efsane."

Gerçek ismi Marcos Evangelista de Moraes olan, futbol dünyasında Cafu olarak bilinen futbolcu, Brezilya Milli Futbol Takımı'nın formasını en çok giyen futbolcu olarak bilinmektedir. Futbola 1988 yılında São Paulo'da başlayan oyuncu, 2006 yılında FIFA Dünya Kupası'ndan sonra milli takıma veda etmiştir. Doğduğu ülkenin forması Brezilya ile iki Dünya Kupası kazanan Cafu, bu kupayı kaptan ünvanıyla kaldırmıştır.

Pele tarafından 2004 yılında Dünya'nın Yaşayan En İyi 125 Oyuncusu arasına seçilen futbolcu, 2002 yılında gösterdiği performans ile Yılın En İyi Futbolcusu seçildi. Kariyeri boyunca toplam 448 maça çıkan Cafu, 21 gol ile futbol hayatını noktalamıştır. Milli Takım kariyerinde ise 7 tane gol geçmişi bulunan oyuncu, birçok başarıya imza atarak unutulmaz futbolcular listesine adını yazdırmıştır.

4. Franz Beckenbauer

En İyi Defans Oyuncuları Franz Beckenbauer

"Futbolun prensi ve iz bırakan yıldızlarından biri."

Almanyalı eski futbolcu Franz Beckenbauer, imparator lakabıyla futbol dünyasına derin izler bırakmıştır. Sahada oyuncu olmasının yanı sıra stratejik zekasıyla lider olan futbolcu, seçkin oyun tarzı ile en iyi defans oyuncuları arasında yerini almıştır. İsmiyle müsemma olan imparator anlamıyla, lider lakabını alan Beckenbauer, dünyanın en ünlü savunma oyuncularından biri olarak kabul görmektedir. Attığı çalımlar, topla çıkışları ve falsolu vuruşları ile en saygın oyuncular listesine girmeyi başarmıştır.

Alman Milli Takımı'na seçilen ve Avrupa'nın en iyi futbolcuları arasında gösterilen oyuncu, futbola getirdiği modern libero kavramıyla, daha sonra Avrupa'da Yılın Futbolcusu olarak seçildi. FIFA Dünya Kupası başta olmak üzere, birçok kupaya ev sahipliği yapan Beckenbauer, 529 maçlık kariyerini 63 gol ile taçlandırmıştır.

5. Giorgio Chiellini

En İyi Defans Oyuncuları Giorgio Chiellini

"Futbolun sert ama adil yüzünü temsil eden Juventus'un kaptanı."

Güçlü, agresif ve kaya gibi duruşuyla sert bir mizaca sahip olan Giorgio Chiellini, lider özelliği sayesinde döneminin en iyi defans oyuncularından biridir. Üçlü ya da dörtlü defansta oynayabilen futbolcu, kariyerine ilk olarak sol bek pozisyonunda başlamıştır. 2000 yılında Livorno'da başlayan futbol hayatı, Fiorentina, Juventus gibi takımlarla devam etmiştir. Juventus ile 2012'den 2020'ye kadar üst üste dokuz kez Serie A şampiyonluğu kazanan Chiellini, üç kez Serie A'da Yılın Savunmacısı ödülü almaya hak kazanmıştır.

Aslen İtalyalı olan ve takımı için ilk uluslararası maçına 2004 yılında çıkan futbolcu, daha sonra 2020 yılında Avrupa Futbol Şampiyonası'nı kazanmaya yardımcı olmuştur. 2022 yılında milli takımdan emekli olan oyuncu, toplam 117 kez forma giydiği takımda 190 maça çıkarak, 18 gol atmıştır. Bu sayede İtalya'nın en çok forma giyen beşinci oyuncusu olarak futbol dünyasına adını yazdırmıştır.

6. Mats Hummels

En İyi Defans Oyuncuları Mats Hummels

"Futbolun zarafetini ve stratejisini birleştiren yeşil sahaların dehası."

Savunma sanatını farklı bir boyuta taşıyan ve futbolu anlayarak oynayan kontrolcü oyuncu Mats Hummels, Bayern Münih altyapısında yetişmiş bir futbolcudur. 2006 yılında ilk profesyonel sözleşmesini imzalayan oyuncu, Ocak 2008 yılında Borussia Dortmund'a kiralandı. Kariyerindeki sakatlık sürecinde sezonun büyük bir bölümünü kaçıran Hummels, daha sonra yeşil sahalara daha güçlü bir şekilde dönerek, Dortmund'un şampiyon olmasına önemli bir katkı sağladı.

Pozisyon alma yeteneği ve soğukkanlı duruşuyla taraftarların sevgisini derinden kazanan futbolcu, Bundesliga'nın en iyi defans oyuncularından biri olarak kabul edildi. Almanya Milli Takımı'nda da performans gösteren Hummels, ülkesini en doğru şekilde temsil eden lider oyunculardan biridir.

7. Carles Puyol

En İyi Defans Oyuncuları Carles Puyol

"Cesur duruşu ve sınırsız mücadelesiyle takımın ruhunu temsil eden oyuncu."

Taraftarlara sürükleyici bir mücadele izleten, futbolun adeta kalbinde atışını hissettiren Carles Puyol, İspanyalı eski futbolcudur. Kariyeri boyunca sadece Barcelona forması giyen oyuncu, takımının kaptanı olarak tüm zamanların en iyi defans oyuncusu ve kaptanı olarak kabul görmüştür. Sağ bek ve sol bek pozisyonunda da oynayabilen Puyol, takım arkadaşları ve taraftarları tarafından 'El Tiburón' (Köpekbalığı) lakabına layık görülmüştür.

481 maçlık kariyerini 18 gol ile 2014 yılında noktalayan futbolcu, 2007 yılında dünyanın en iyi defansı olarak seçilmiştir. İspanya Milli Futbol Takımı'nın formasını 94 kez giyen Puyol, bu kariyerini de 3 gol ile tamamlamıştır. İspanya formasıyla yedi kupada mücadele eden oyuncu, temsil ettiği takım ruhu ile rakip oyuncu ve taraftarlara adeta seyir zevki yaşatmıştır.

8. Ronald Koeman

En İyi Defans Oyuncuları Ronald Koeman

"Futbolun sadece oyun değil, aynı zamanda sanat olduğunu kanıtlayan strateji ustası."

Dünyadaki en iyi frikik ustalarından biri olarak gösterilen Ronald Koeman, uzaktan attığı isabetli paslar ve sert şutlarıyla akıllara kazınmıştır. Futbol kariyerine Groningen takımında başlayan ve büyük kulüplerin dikkatini çekmeyi başaran oyuncu, daha sonra Ajax takımına transfer olarak 3 sezon boyunca bu takımı temsil etmiştir. Daha sonra sırasıyla PSV, Barcelona ve Feyenoord takımlarında yer alan Koeman, 78 kez Hollanda Milli Futbol Takımı'nda forma giyerek, 14 gol atmıştır. 

1997 yılında Feyenoord formasıyla kariyerini noktalayan oyuncu, teknik direktörlüğe geçiş yaparak, engin bilgilerini buz kez de diğer futbolcularla paylaşmıştır. Toplam 535 maçıyla 193 gol atan futbolcu, futbolu adeta bir sanata dönüştürerek, 90 dakikayı okuyarak oynadığını kanıtlamıştır.

9. Rúben Dias

En İyi Defans Oyuncuları Rúben Dias

"Sakin duruşu ve zekasıyla rakiplerine üstünlük sağlayan savunma kralı."

Savunma dünyasının parlayan yıldızlarından biri olan Rúben Dias, aslen Portekizli bir futbolcudur. Altyapı kariyerine Estrela da Amadora'da başlayan futbolcu, daha sonra profesyonel kariyerini Benfica B ile sürdürmüştür. Transfer olduğu bedel ile kulüp rekoru kıran oyuncu, 2020 yılında Machester City'e transfer olmuştur.

Etkileyici performansı ve sakin karakteriyle yeşil sahada özgün bir duruş gösteren genç oyuncu, rakiplerine gösterdiği üstünlük ile adeta göz korkutarak savunma hattının önemli bir parçası haline gelmiştir. Başarılı performansını 2020 yılında UEFA Yılın Oyuncusu ve PFA Yılın Oyuncusu ödülleriyle taçlandıran Dias, genç yaşına rağmen liderlik sorumluluklarını büyük bir arzuyla üstlenmiştir.

10. Gerard Piqué

En İyi Defans Oyuncuları Gerard Piqué

"Stratejik zekası ve liderliğiyle İspanya'nın en saygın oyuncularından biri."

Altyapı kariyerine Barcelona'da başlayarak, futbol dünyasına kaliteli bir giriş yapan İspanyalı futbolcu Gerard Piqué, profesyonel futbol hayatına ise Manchester United ile başlamıştır. UEFA Şampiyonlar Ligi'ni iki yıl üst üste farklı takımlarda kazanan dört futbolcudan biri olarak anılan Piqué, milli takım kariyerinde İspanya'yı 142 kez temsil ederek, toplam 15 gole imza atmıştır.

Toplam futbol kariyerinde 431 maçta yer alan futbolcu, 32 gol atarak önemli maçlarda boy göstermiştir. Güçlü fiziksel özellikleriyle, topa tam hakimiyet gösteren ve pas becerileriyle stratejik hamleler yapan oyuncu, 5 Kasım 2022 tarihinde futbol kariyerini noktalayarak, Barcelona'nın sembol isimlerinden biri olmayı başarmıştır.

En İyi Defans Oyuncuları

FutbolcuDoğum TarihiBoyDoğum Yeri
Sergio Ramos30.03.19861,84İspanya
Virgil Van Dijk08.07.19911,95Hollanda
Cafu07.06.19701,76Brezilya
Franz Beckenbauer11.09.19451,81Almanya
Giorgio Chiellini14.08.19841,87İtalya
Mats Hummels16.12.19881,91Almanya
Carles Puyol13.04.19781,78İspanya
Ronald Koeman21.03.19631,81Hollanda
Rúben Dias14.05.19971,86Portekiz
Gerard Piqué02.02.19871,94İspanya

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.