19 Mayıs Sözleri | En Güzel 19 Mayıs Sözleri ve Şiirleri

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı ile ilgili en güzel 19 Mayıs sözlerini, 19 Mayıs paylaşımlarını ve en güzel 19 Mayıs şiirlerini bir araya getirdik.
19 Mayıs Sözleri | En Güzel 19 Mayıs Sözleri ve Şiirleri

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Sözleri, Şiirleri

19 Mayıs sözleri, şiirleri ve paylaşımları içeriğinde Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk gençliğine armağan ettiği 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı ile ilgili güzel sözler ve özlü sözler bir araya getirildi. Sizler de bu içerikte, başta Atatürk sözleri olmak üzere 19 Mayıs ile ilgili en güzel sözleri, şiirleri, mesajları ve resimli 19 Mayıs paylaşımlarını bulabilirsiniz.

19 Mayıs Atatürk'ü Ama, Gençlik ve Spor Bayramı ile ilgili en güzel 10 söz...

1. Spor gençliğin kuvvet kaynağıdır.

2. Ben, sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim. MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

3. Millet, millî hâkimiyet esasını ve Türk Milliyetçiliğini kabul etmiştir. Bunu gerçekleştirmeye çalışacaktır.

4. Zaferin büyüklüğü, savaşın çetinliği ile ölçülür.

5. Arkadaşlar, Gençliğe bakın, Türk millî bünyesindeki asil kanın ifadesine dikkat edin.

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Sözleri

19 Mayıs Sözleri

Vatanın bütün ümidi ve geleceği size, genç nesillerin anlayış ve enerjisine bağlanmıştır.

Biz her şeyi gençliğe bırakacağız… Geleceğin ümidi, ışıklı çiçekleri onlardır. Bütün ümidim gençliktedir.

Cumhuriyeti biz kurduk, onu yüceltecek ve koruyacak olan sizlersiniz.

Bütün ümidim gençliktedir. Her kafanın anlamaktan aciz olduğu yüksek bir varlıktır gençlik.

Gençlerin her şeyden önce millete güven vermeleri gereklidir.

Gençliği yetiştiriniz. Onlara ilim ve irfanın (kültürün) müspet fikirlerini veriniz. İstikbalin aydınlığına onlarla kavuşacaksınız. Hür fikirler tatbik (uygulama) mevkiine konduğu vakit Türk milleti yükselecektir.

19 Mayıs Sözleri

Bir gün ulusu sizin gibi beni anlamış gençliğe bırakacağımdan çok memnun ve mesudum.

Gençlikle iftihar ediyorum ve gençliğe güveniyorum. Atatürk

Gelecek için hazırlanan vatan evlâtlarına, hiçbir güçlük karşısında yılmayarak tam bir sabır ve metanetle çalışmalarını ve öğrenim gören çocuklarımızın ana ve babalarına da yavrularının öğreniminin tamamlanması için hiçbir fedakârlıktan çekinmemelerini tavsiye ederim.

Gençlerimizin ve aziz milletimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı en samimi duygularımla kutlar, başta Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi saygıyla anarım.

Rica ile, merhamet dilenmekle bir millet ve devletin şeref ve istikIaIi kurtarılmaz. Türk milleti, gelecek nesiller için bunu unutmamalıdır. 19 Mayıs güven, sevinç, hareket günüdür.

19 Mayıs Kutlama Mesajları

19 Mayıs Sözleri

19 Mayıs güven, sevinç, hareket günüdür.

Hiçbir zafere çiçekli yollardan gidilmez.

Zaferin büyüklüğü, savaşın çetinliği ile ölçülür.

Zafer barışın en kısa yoludur.

19 Mayıs 1919, Türk Ulusunun uyandığı, emperyalizme başkaldırdığı Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ya istiklal, ya ölüm” diyerek ulus egemenliğine dayanan, tam bağımsız bir devlet kurma kararının yaşama geçirildiği gündür.

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan başlattığı özgürlük hareketi, tüm yurda yayılmış, milletimizin azim ve kararlılıkla birleşerek giriştiği milli mücadele sonucunda zaferle taçlandırılmıştır.

19 Mayıs Sözleri

Ey Türk Gençliği vazifelerini unutma bayramını da doya doya kutla. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.

Gençliğinde dik duranın ihtiyarlığında beli bükülmez. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.

Milletimiz çok büyüktür. Hiç korkmayalım. O, esaret ve aşağılığı kabul etmez. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.

Milletin istiklâlini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.

19 Mayıs yeni Türkiye’nin ve Atatürk’ün doğum günüdür. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.

Tarihin dönüm noktalarından biri olan 19 Mayıs 1919′un 96.yıl dönümüne ulaşmanın coşku ve heyecanını yaşıyoruz. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.

Vatanımız için canlarını feda eden aziz şehitleri rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.

19 Mayıs, Türk Milleti’nin bağımsızlık ve özgürlük umutlarının inanca dönüştüğü, kurtuluş ataşenin yakıldığı ve aydınlık bir geleceğe olan inancın kuvvetlendiği günün adıdır. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.

Atatürk'ün 19 Mayıs ile İlgili Özlü Sözleri

Kurtuluş mücadelesinin başlangıcı kabul edilen 19 Mayıs, Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı bir gündür. Bu günü Atatürk, geleceği aydınlatan gençlere armağan etmiştir. İşte, En güzel 19 Mayıs şiirleri, mesajlar ve Atatürk'ün 19 Mayıs sözleri;

19 Mayıs Sözleri

Ey Türk Gençliği! Birinci vazifen Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyeti’ni, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.”

"Ben Samsun’u ve Samsun Halkını gördüğüm zaman, memlekete ve millete ait bütün düşünce ve kararlarımın yerine getirilebileceğine dair bir defa daha kuvvetle inanmıştım. Samsun’luların hal ve durumlarında gördüğüm gözlerinden okuduğum vatanseverlik ve fedakarlık ; ümit ve tasavvurlarımı olumlu bir inanca götürmeye yetmişti..."

19 Mayıs ulusal egemenliğin başlangıç günüdür.

"Biz Türkler bütün tarihimiz boyunca hürriyet ve bağımsızlığa sembol olmuş bir milletiz.”

"Milletin bağrından temiz bir nesil yetişiyor. Bu eseri (Türkiye Cumhuriyetini) ona bırakacağım ve gözüm arkamda kalmayacak."

19 mayıs gençlik ve spor bayramı sözleri şiirleri

“Efendiler, bu durum karşısında tek bir karar vardı. O da millî hakimiyete dayanan kayıtsız şartsız, bağımsız yeni bir Türk Devleti kurmak... İşte İstanbul’dan çıkmadan önce düşündüğümüz ve Samsun’da, Anadolu topraklarına ayak basar basmaz uygulanmasına başladığımız karar, bu karar olmuştur...Türk’ün haysiyeti ve gururu ve kabiliyeti çok yüksek ve büyüktür. Böyle bir millet esir yaşamaktansa, mahvolsun daha iyidir. Öyleyse ya istiklâl ya ölüm!”

"Her şeye rağmen muhakkak bir ışığa doğru yürümekteyiz. Bende bu imanı yaşatan kuvvet, yalnız aziz memleket ve milletimin hakkındaki sonsuz sevgim değil, bugünün karanlıları, ahlâksızlıkları, şarlatanlıkları içinde sırf vatan ve hakikat aşkıyla ışık serpmeye ve aramaya çalışan bir gençlik görmemdir.

"Gençler, cesaretimizi güçlendiren ve sürdüren sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve kültür ile insanlık değerinin, vatan sevgisinin en değerli örneği olacaksınız."

Ey yükselen yeni nesil, gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseltecek ve sürdürecek sizsiniz..."

19 mayıs gençlik ve spor bayramı sözleri şiirleri

Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır."

“Bağımsızlığı için ölümü göze alan millet, insanlık haysiyet ve şerefinin icabı olan bütün fedakârlığı yapmakla teselli bulur ve elbette esaret zincirini kendi eliyle boynuna geçiren miskin, haysiyetsiz bir millete nazaran dost ve düşman nazarındaki mevki farklı olur.”

"Türkiye Cumhuriyetinin, özellikle bugünkü gençliğine ve yetişmekte olan çocuklarına hitap ediyorum: Batı senden, Türk'ten çok geriydi. Manada, fikirde, tarihte bu böyleydi. Eğer bugün batı teknikte bir üstünlük gösteriyorsa, ey Türk Çocuğu, o kabahat da senin değil, senden öncekilerin affedilmez ihmalinin bir sonucudur. Şunu da söyleyeyim ki, çok zekisin! .. Bu belli fakat zekânı unut! .. Daima çalışkan ol..."

En Güzel 19 Mayıs Mesajları ve Sözleri

19 Mayıs 1919 Türkiye’yi aydınlatan güneşin ışığını yansıtıyor. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımızın Ulusumuza kutlu olsun.

Türkiye Cumhuriyeti’ni çağdaş medeniyetler seviyesine çıkarmak ve bizden sonraki nesillere teslim etmenin en büyük görevimiz olduğunun bilincindeyiz. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun

19 mayıs gençlik ve spor bayramı sözleri şiirleri

Atatürk ve silah arkadaşlarını bir kez daha saygıyla anıyor, başta gençlerimizin olmak üzere halkımızın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyorum.

Ey güzel ülkemin güzel yüzlü gençleri. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nızı en içten dileklerimle kutlarım.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı bir kez daha kutluyor, hepinize en içten selam ve sevgilerimi iletiyorum. Gençlerimizi, sevgiyle kucaklıyor, alınlarından öpüyorum.

19 Mayıs 1919, “yenilmiş, zedelenmiş, yorgun ve fakir” düşmüş bir halkın vatanını sahiplenerek, geleceğini yeniden kurmaya giriştiği gündür. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.

19 mayıs gençlik ve spor bayramı sözleri şiirleri

Türk milletinin büyük önderi Atatürk’ün Türk gençliğine armağan ettiği bu anlamlı bayramda milletimize sağlık, huzur, güven, başarı ve mutluluklar diliyorum.

Türkiye’de genç olmakla, dünyanın herhangi bir ülkesinde genç olmak aynı şey değildir. Bu ülkenin gencecik bir kumandan ve ilim irfan ehli gencecik bir ordu tarafından kurulduğunu asla unutmuyoruz. 19 Mayıs Bayramımız Kutlu Olsun.

Bütün ümidim gençliktedir. Her kafanın anlamaktan aciz olduğu yüksek bir varlıktır gençlik. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.

19 mayıs gençlik ve spor bayramı sözleri şiirleri

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın milletçe haklı gurur ve mutluluğunu yaşadığımız bu özel günde; vatan ve millet uğruna büyük fedakarlıklar göstererek bizlere bağımsız ve özgür bir ülke bırakan başta Büyük Önderimiz Gazi Mustafa KemaI Atatürk’e bütün şehitlerimize ve ebediyete intikal etmiş gazilerimize şükranlarımı sunar, Atatürk’ün büyük güven duyduğu gençlerimize ülkemizin kaIkınması ve ilerlemesi için yapmış oldukları çalışmalarda üstün başarılar dilerim.

Ey yükselen yeni nesil, gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseltecek ve sürdürecek sizsiniz (Mustafa Kemal Atatürk) 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.

Gençler, cesaretimizi güçlendiren ve sürdüren sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve kültür ile, insanlık değerinin, vatan sevgisinin en değerli örneği olacaksınız. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.


En Güzel 19 Mayıs Gençli ve Spor Bayramı Şiirleri

19 Mayıs etkinliklerinde okunabilecek en güzel, coşkulu, anlamlı 19 Mayıs şiirlerini sizler için derledik.

19 mayıs gençlik ve spor bayramı sözleri şiirleri

Atam

Her yıl 19 Mayıs'ta,

Sen yeniden doğarsın.

Güvendiğin gençliğe,

Gülümseyerek bakarsın.

 

Her yıl 19 Mayıs'ta,

Gönüllere sığmazsın.

Büyük Türk milletine

Gülümseyerek bakarsın.

Birkan Soylu

***

19 mayıs gençlik ve spor bayramı sözleri şiirleri

Atatürk'e

Kara bulutlar sarmışken vatanımın üstünü,

Fikirlerinle aydınlattın yurdumun bütününü.

Milletinle bir olup, altın harflerle yazdın,

Kurtuluş Savaşı'nın destansı öyküsünü.

 

Yeniliklerinle güldürdün milletin yüzünü,

Aydınlığa çevirdin Türkiye'min yönünü.

Milletinle bir olup, altın harflerle yazdın,

Cumhuriyet tarihinin şanlı öyküsünü.

 

Benliğimize kazıdık egemenlik sözünü,

Yol edindik bilimi, aklın öncülüğünü.

Kültürde, eğitimde hemen her alanda,

Durmadan ilerliyoruz açtığın yolda.

Birkan Soylu

***

19 mayıs gençlik ve spor bayramı sözleri şiirleri

 19 Mayıs Gençlik Marşı

Bir şerefli milletin şanlı çocuklarıyız.

Kalplerimiz, nabzımız, vatan diyerek atar.

Ayrılmadan yürürüz, aynı yolda erkek, kız.

Ruhumuzda ateş var, göğsümüzde iman var…

 

Vücudumuz yay gibi, bacaklarımız çevik,

Kalplerde cumhuriyet, başımızdadır bayrak,

Bir emanet taşırız, Ata’mıza söz verdik.

Kuvvetimizi, gücümüzü, kanımızdadır kaynak…

 

Bilgi ile sporu, yürütürüz atbaşı,

Çalışkanlık, çeviklik atalardan mirastır.

Türk olmanın amacı kazanmaktır savaşı…

Bize ülkü yaraşır, bize hamle yaraşır.

 

19 Mayıs bizim en kutsal bayramımız.

Tarihlerde var mıdır, böyle bir günün eşi ?

Bu pınardan içiyor, alıyoruz kuvvet, hız,

Bu ocaktan yakıyor bütün gençlik ateşi…

İ. Hakkı Talas

***

19 mayıs gençlik ve spor bayramı sözleri şiirleri

19 Mayıs , Türkün Gücü !

19 Mayıs günü ,

Bir cesur Samsuna çıktı!

Bu büyük önder Kemal Paşa'ydı!

İstiklal Savaşı'nı başlattı.

 

Türk'ün ordusu durdu

Düşmanların kalbi durdu,

Atatürk'ün önderliğiyle;

Millet özgürlüğe kavuştu.

 

Bugün geçlerin bayramı,

Bunu iyi kullanın,

Her ülkeni bayramı yok;

Bunu sakın unutmayın.

 

Ey ulu önder,

Sana derinden borçluyuz ,

Unutulmaz öz Türk,

Unutulmaz Atatürk.

İlker Toktaş

***

19 mayıs gençlik ve spor bayramı sözleri şiirleri

19 Mayıs

19 Mayıs günü,

Yaşıyor kalbimizde,

Atatürk güneş gibi,

Her zaman içimizde.

 

Tembellik yasak bize,

Parolamız ileri,

Dünyaya örnek olsun,

Çalışkan Türk gençleri.

 

Ülkü verir, hız verir.

Bize 19 Mayıs.

Yurdumuzu kurtaran,

Ata’yı unutmayız.

 

Tembellik yasak bize,

Parolamız ileri,

Dünyaya örnek olsun,

Çalışkan Türk gençleri.

Yasin Demir

***

19 mayıs gençlik ve spor bayramı sözleri şiirleri

Atatürk

19 Mayıs'ta Samsun'a çıktın

Perişan haldeydi yurdun, Atatürk

Tuzakları aştın, engeli yıktın

Kale gibi dimdik durdun, Atatürk

 

İşgaller yaygındı, rahatlık yoktu

Kiminin karnı aç, kiminin toktu

Silâhın eksikti, sorunlar çoktu

Süngüyle düşmanı sürdün, Atatürk

 

Sultan İngiliz'e sığındı gitti

Karanlık yönetim böylece bitti

Türk'e yapılanlar canına yetti

Hepsinin beline vurdun, Atatürk

 

Millî eğitimde birlik sağladın

Uygarlık yolunda aktın, çağladın

İnkılâplar yaptın hükme bağladın

Şanlı Türkiye'yi kurdun, Atatürk

 

Tarihimiz yüce millet el ele

Hizmetini saysak sığmıyor dile

Dünyaya öndersin ruhunla bile

Zalimin defterini dürdün, Atatürk

İbrahim Agâh Çubukçu

***

19 mayıs gençlik ve spor bayramı sözleri şiirleri

19 Mayıs

Bugün 19 Mayıs

Gençlik bayramı var!

Bugün Samsun ufkundan

Yeni bir güneş doğar.

 

Karanlığa gömülmüş,

Vatana nur oldu O,

Yas bağlayan ruhlara,

Yüreklere doldu O…

 

O bir yaman volkandı,

Başbuğdu, kahramandı…

Bugünü kuran odur,

Yurdu kurtaran odur.

 

Bugün 19 Mayıs

Gençlik bayramı var!

Bugün Samsun ufkundan

Yeni bir güneş doğar.

İ.Hakkı Talas

***

Renklerde 19 Mayıs

Ak 19 Mayıs ak

Mustafa Kemal Samsun'a çıkacak.

Al 19 Mayıs al

Sivas'ta Mustafa Kemal…

Yeşil 19 Mayıs yeşil

Çimenlerde çocuklar oynaşır.

 

Mavi 19 Mayıs mavi

Ordular hedefimiz uygarlık, ileri.

Mor 19 Mayıs mor

Sonrasını anlatmak zor.

 

Sarı 19 Mayıs sarı

10 Kasım'da bayraklar yarı.

Ak 19 Mayıs ak

Atatürk vatan, Atatürk bayrak.

 

Pembe 19 Mayıs pembe,

Atatürk aklım sende.

Uğur Yiyit

***

19 Mayıs Güneşi

Atatürk bir güneş gibi,

Doğmuş 19 Mayıs'ta,

Davul, zurna bir düğün,

Başlamış bütün yurtta.

 

Bir kurtuluş ateşi,

Yakılırken Samsun'da,

Vazgeçilmezdi artık,

Ölüm de olsa sonunda!

 

Yeşeren tüm umutlar,

Sonunda bahar oldu,

Bütün işgalci düşmanlar,

Vatanımızdan kovuldu.

 

Unutur mu? bu millet!

Önderi Mustafa Kemal'i.

Sonsuza kadar bakidir,

Ona olan sevgisi.

Birkan Soylu

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Nedir?

19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin dönüm noktalarından biridir. Atatürk’ün Samsun'a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı, Atatürk'ün vefatından sonra Atatürk'ü Anma, Gençlik  ve Spor Bayramı olarak kutlanmaktadır. Atatürk’ü Milli Mücadele sıralarında Türk milletini ileriye götürecek olanların köhnemiş fikirlere karşı gelen genç fikirlerin olduğunu görmüş, bu nedenle "gençlik "kavramı Atatürk için ayrı bir önem kazanmıştır. Atatürk’ün gençlere armağan ettiği ve “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanan 19 Mayıs’ın önemini anlamak için 16-19 Mayıs 1919 tarihleri arasında gerçekleşen İstanbul - Samsun yolculuğunu hatırlamak gerekir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli olaylarından biri Atatürk’ün Samsun’a ayak basmasıdır.      I.Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen koşullar içinde kurtuluş çareleri arayan Mustafa Kemal, Samsun’a ayak basarak “Kurtuluş” yolunu açtı.

Samsun, işgal güçleri için önemli noktalardan biridir. Stratejik bakımdan büyük öneme sahip ve Karadeniz’in Orta Anadolu’ya açılan en rahat, güvenilir kapısıydı. İngilizler 9 Mart 1919 tarihinde Samsun’a askeri birliklerini çıkartmış, bunun üzerine halk zorluğa düşmüş ve yardım beklemeye başlamışlardır. Mustafa Kemal, İstanbul’da yaptığı girişimler, işgalcilere karşı tutumundan dolayı İstanbul’dan uzaklaştırılmak istenmiş, Atatürk’ün Samsun’a gelmesiyle birlikte büyük bir kurtuluş mücadelesinin temelleri atılmıştır.


Resmi bayram günleri şunlardır:

  • 1983’ten bu yana 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'dır.
  • 19 Mayıs günü Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı günüdür.
  • 30 Ağustos günü Zafer Bayramı'dır.
  • 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı günü de resmi tatildir.

Dini bayramlar şunlardır:

  • Ramazan Bayramı; Arefe günü saat 13.00'dan itibaren 3,5 gündür.
  • Kurban Bayramı; Arefe günü saat 13.00'dan itibaren 4,5 gündür.

Genel Tatil Günleri:

  • 1 Ocak günü yılbaşı tatili, 
  • 2009’dan bu yana 1 Mayıs günü Emek ve Dayanışma Günü tatilidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Atatürk Sözleri30 Ağustos Zafer Bayramı Sözleri
18 Mart Çanakkale Zaferi SözleriBayrak Sözleri
Vatan Sözleri10 Kasım Sözleri
3 Mayıs Türkçülük Günü Sözleri23 Nisan Sözleri
29 Ekim MesajlarıCumhuriyet Sözleri

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum