Emir Kustirica Kimdir

Çingeneler Zamanı isimli filmi geniş kitlelerce tanınmaya başlayan yönetmen, müzisyen ve senarist, 24 Kasım 1954’te Bosna-Hersek’te dünyaya geldi.
Emir Kustirica Kimdir

Emir Kustirica Biyografisi

Ailesi her ne kadar müslüman olsa da kökeni Ortadoks-Slav’dır. Yer aldığı arkadaş çevresinden uzaklaşması adına ailesi tarafından sinema eğitimi alması için Prag’a yollandı. Okulu bittikten sonra Yugoslavya televizyonlarında çalışmaya başladı. Bas gitar çalan Emir Kusturica, kurduğu müzik grubu ile bir süre turnelere çıktı. Turne görüntülerini ise Super 8 Stories isimli video ile yayınladı.

Do You Remember Dolly Bell? İsimli filmi ile ismini duyurmayı başaran Emir Kusturica, 1988’de yayınlandığı Çingeneler Zamanı isimli filminin vizyona girmesiyle uluslararası alanda tanınan bir yönetmen oldu. Film çingene kültürünü, müziklerini ve dillerini tanıma anlamında çok fazla zenginlikler içeriyor. Perhan isimli bir genç sevdiği kadını arkasında bırakır ve kardeşi için yollara düşer. Özel güçleri de olan Perhan’ın oradan oraya sürüklenen hikayesi, müziklerle daha ilgi çekici bir hale getirilmiş. Filmin başrollerinde ise Davor Dujmovic, Bora Todorovic, Ljubica Adzovic ve Branko Djuric yer aldı. Goran Bregovic'in hazırladığı müzikleriyle de dikkatleri üzerine çeken film, Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazandı.

arizona.png

1993’te ise Arizona Rüyası isimli filmi çekti. Film, New York’ta tam kendine bir iş bulan Alex isimli genç bir çocuğun Arizona’ya dayısının yanına gitmesini ve sonrasında değişen hayatını anlatıyor. Filmin başrollerinde ise Johnny Depp, Jerry Lewis, aye Dunaway ve Lili Taylor yer aldı. Film, Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı ve Jüri Özel Ödülü’nün sahibi oldu. 1995’te ise Yeraltı isimli filmi ile dikkatleri üzerine çekti. Komünist lider Marko, bir mahzene yoldaşlarını mermi üretmeleri için yerleştirir fakat barış olmasına rağmen mahzenden arkadaşlarını çıkarmaz ve kimsenin bu durumda haberi yoktur. Filmin başrollerinde ise Predrag Manojlovic, Lazar Ristovski , Mirjana Jokovic ve Slavko Stimac yer aldı. Film, Cannes Film Festivali’nde En İyi Film Seçildi.

1998’de Kara Kedi Beyaz Kedi isimli filmin yönetmenliğini yaptı. Film, birbirlerini seven Zare ve Ida’nın yaşadığı aşkı anlatıyor. Venedik Film Festivali’nden ödülle dönen romantik komedinin başrollerinde ise Bajram Severdan, Srdjan Todorovic, Branka Katic ve Florijyan Ajdini yer aldı. Daha sonra ise Bir Mucizedir Yaşamak isimli filmi çekti. Film, Bosna Savaşı sırasında kendini işine kaptıran Luka isimli bir mühendisin ailesinin kaybetmesini ve sonrasında yaşanan olayları anlatıyor. Filmin başrollerinde ise Slavko Stimac, Natasa Solak, Vesna Trivalic ve Vuk Kostic yer aldı.

Yönetmenliğini Yaptığı Filmler : 

  • Dolly Bell'i Hatırlıyor musun?, 1981
  • Babam İş Gezisinde, 1985
  • Çingeneler Zamanı, 1989
  • Arizona Rüyası, 1993
  • Yeraltı 1995
  • Kara Kedi Ak Kedi, 1998
  • Süper 8 Öyküleri, 2001
  • Hayat bir Mucizedir, 2004
  • Bana Söz Ver, 2007
  • Elveda, 2009

 

NeOldu.com / Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.