Elon Musk'tan Katil Robot Uyarısı

Dünyanın önde gelen robot ve yapay zeka uzmanları, Birleşmiş Milletler'e öldürme yeteneği olan robotların geliştirilmesi ve kullanılmasının engellenmesini talep ettikleri bir mektup yazdı.
Elon Musk'tan Katil Robot Uyarısı

Aralarında Elon Musk ve DeepMind'ın kurucusu Mustafa Suleyman'ın da yer aldığı uzmanlar, "Pandora'nın kutusu açıldıktan sonra kapatması zor olacak" şeklinde konuştu.

ÖLDÜRME YETENEĞİNE SAHİP

Aralarında Tesla’nın kurucusu Elon Musk ve Google’ın satın aldığı yapay zeka şirketi DeepMind’ın kurucusu Mustafa Suleyman’ın da yer aldığı 26 ülkeden 116 uzmanın imzasının olduğu mektupta yapay zeka ile hedeflerini otonom olarak belirleyerek onları öldürebilen robotların geliştirilmesinin önüne geçilmesi talep ediliyor.

elonmusk

Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Birleşmiş Milletler kısa süre önce otonom silahlar hakkında bir oturum yapmaya karar vermişti.

HACKLENMEYE MÜSAİT

Uzmanların kaleme aldığı açık mektupta, “Geliştirilmeleri durumunda otonom silahlar, savaşların daha önce eşi benzeri görülmemiş bir ölçüde, insanların kavrayabileceği hızdan kat kat daha hızlı gelişmesine yol açacaktır. Bu silahlar teröristler veya despotlar tarafından kullanılabileceği gibi hacklenmeye de müsait olacaktır. Harekete geçmek için çok zamanımız yok. Pandora’nın kutusu bir kere açıldıktan sonra onu kapatması zor olacak” ifadeleri yer aldı.

robot

SAVAŞLAR DAHA KOLAY ÇIKABİLİR

Bazı uzmanlar savaşlarda yapay zekanın kullanılmasının cephelerdeki askerlerin güvenliğini artırabileceğini iddia etse de buna karşı çıkanlar yapay zekanın vereceği kararlarla savaşların daha kolay çıkabileceğini düşünüyor. Gazeteye açıklamalarda bulunan Sydney’deki New South Wales Üniversitesi’nden yapay zeka profesörü Toby Walsh, yapay zekanın da diğer teknolojiler gibi iyi veya kötü amaçlar için kullanılabileceğini dile getiriyor.

Diğer taraftan Güney Kore şirketi Samsung tarafından, ülkenin Kuzey Kore sınırına otonom bir silah yerleştirildi. SGR-A1 adlı sabit silahın, otonom bir şekilde hedef tespit ederek ateş etme yeteneği bulunuyor. Sınırda bu özelliğin kullanılıp kullanılmayacağı ise netlik kazanmış değil. Bu silah gözlem yapma, ses tanıma ve el bombası fırlatma özelliklerine de sahip.

İngiltere’deki BAE Systems’in üzerinde çalıştığı Taranis adlı insansız hava aracının da otonom özellikleri bulunuyor. Rusya ve ABD de otonom tank projesi üzerinde çalışıyor. ABD bir de otonom savaş gemisine sahip.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.