Eldivenle Yönetilen Bomba İmha Aracı Geliştirdi

Bursa’da bir üniversitede Mekatronik Bölümü 4. sınıfta okuyan Enes Malik Kaptan, okulu bitirme projesi olarak eldivenle kontrol edilebilen mobil bomba aracı geliştirdi.
Eldivenle Yönetilen Bomba İmha Aracı Geliştirdi

Terör operasyonlarının en önemli araçlarından bir tanesi olan bomba imha aracı, Bursa’da bir üniversitede okuyan Enes Malik Kaptan tarafından geliştirildi.

Üniversite öğrencisi Enes Malik Kaptan, “Bomba imha aracı noktasında zaten birçok çalışmalar yapıldı. Diğer bomba imha araçları kumanda ya da bilgisayar ortamından kontrol ediliyorken, bizim geliştirdiğimiz projede eldiven ile kontrol ediliyor” diye konuştu.

6 AY SÜRDÜ

Bir eldiven üzerinde gerçekleştirilen projenin tamamlanması için 6 ay çalıştıklarını belirten Kaptan, “Aynı eldiven üzerinden hem aracı kontrol ediyoruz, hem de bir buton sayesinde yine robot kolun kontrolünü yapabiliyoruz. Sistemimizi diğer bomba imha araçlarından ayıran en önemli özellik ise giyilebilir olmasıdır. Uzaktan daha hassas bir kontrol sağlanmasıdır” dedi.

bomba imha aracı

250 METREYE KADAR KONTROL EDİLEBİLİYOR

Bu çalışmanın geliştirilebilir olduğunu kaydeden Kaptan, “Biz bunun sadece kontrol kısmını yaptık. Bomba imha robotunun üzerine kamera ve ısı sensörleri ekleyebiliriz. Şu an 250 metreye kadar aracımızı bu eldiven ile kontrol edebiliyoruz. Bu bizi görüş açısı noktasında kısıtlıyor. Önüne bir kamera koyarak bu görüntüyü bilgisayara verebiliriz. Bizim yaptığımız sistemin ara değerlerini alabiliyoruz. Tek eldivenle kontrol edilebilen bir araç oluyor. Araç noktasında zaten yapılmış emsalleri var fakat kontrol noktasında ilk defa yapılan bir proje bu” şeklinde konuştu.

NeOldu.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.