Ekolojik Bir Dünya İçin Yapılabilecekler

Gelecek nesillere güzel bir dünya bırakmak için tüm insanların ekolojik bir yaşama yönelmesi gerekmektedir. İşte daha iyi yaşamak için daha güzel bir Dünya şart.
Ekolojik Bir Dünya İçin Yapılabilecekler

Ekoloji Nedir?

Ekoloji kısaca, canlıların birbirleri ve çevreleriyle ilişkilerini anlatan bilime ekoloji denir. Ekolojinin pek çok bilim dalı ile iç içe olduğunu unutmamak gerekir. Ekoloji tüm canlıların yaşam alanlarının korunması için çalışmalar yapmaktadır. Ekoloji kelimesi ilk kez Alman bilim adamı Ernest Haeckel tarafından kullanılmıştır. Ekoloji, dünyanın geleceğini, sadece insanları değil dünya üzerindeki canlı-cansız her şey üzerinde çalışmaktadır. 

ekoloji


Neden Ekolojik Dünya?

Ekolojik bir dünya için tüm insanlığın elini taşın altına koyması gerekmektedir çünkü günümüzde yaşadığımız ekolojik olaylar önüne geçilemez felaketleri doğuracaktır. Açlık, su savaşları, nükleer felaketler ve daha pek çok gelecek senaryoları, ekolojik bir dünyayı hayal edenlerin büyük kabusları arasında yer almaktadır. Tüm bu kabusların önüne geçebilmek için çevre dostu teknolojiler, dönüştürülebilir enerji ve pek çok çevreyi koruyan seçeneklere eğilmemiz gerekmektedir. Peki bilim dünyasının ön gördüğü çevre felaketlerinin arasında neler var? İnsanlığı ve diğer tüm canlıları nasıl bir gelecek beklemektedir?

ekolojik-001.jpg


1. Okyanusların Su Seviyesi

Küresel ısınma nedeniyle önce buzulların erimesi, ardından deniz seviyesinde yükselmelerin yaşanacağı ön görülen felaketler arasında yer alıyor. Bu felaketlerle birlikte yaşanacak sel felaketleri insanlara oldukça zor zamanlar yaşatacaktır. Günümüzde halihazırda yükselen deniz seviyesi nedeniyle Maldiv Adaları'nın etrafına barikatlar kurularak yükselen deniz seviyesinin olumsuz etkilerinden kurtulmayı amaçlamışlardır. Günümüzde bu barikatlar işe yarıyor gibi görünse de önümüzdeki yıllar işe yaramayabilir.

okyanuslar.jpg


2. Su Savaşları

Bilim adamlarının yaptığı araştırmalara göre yakın gelecekte dünyanın ortalama yarısına yakını su sıkıntısı çekecek. Yaşanan su kıtlığı ise yeni bir savaşın doğmasına neden olacak. Bilim adamları olası su savaşının önüne geçilmesi, varolan su kaynaklarının korunması ve temiz tutulması ile sağlanabileceğini belirtmektedir. 

okyanuslar-001.jpg


3. İklim Değişimi

Sera gazı salınımı, değişen iklim koşulları önümüzdeki yıllarda tüm insanlığı derinden etkileyecek felaketlerin arasında yer almaktadır. Bilim insanları iklim değişikliğinin zaten olacağını, bu değişikliği durdurmak için çaba harcanacağına değişime aya uydurmanın daha doğru bir çaba olacağını belirtti. Verdiğimiz bu felaket örnekleri, aşağı-yukarı herkesin duyduğu, filmlerde izlediği felaketlerin arasında yer almaktadır. Öngörülen bu felaketlerin ne zaman olacağı hakkında net ve doğru bir bilginin olmamasının yanı sıra, ekosistemde yaşanan değişimler bu felaketleri biz yaşamasak da gelecek nesillerin bu felaketlerle karşılaşması kaçınılmaz son gibi görünmektedir. 

iklim.jpg


Ekolojik Bir Dünya İçin Yapılabilecekler

Ekoloji, dünyadaki canlı-cansız her şeyi ilgilendiren bir bilim dalıdır. Özellikle biz insanlara ekoloji konusunda oldukça fazla sorumluluk düşmektedir. Hayatımızın her alanın uygulayacağımız küçük detaylar tüm insanlığın geleceğini belirlemede aktif rol oynamaktadır. Tabiki de ekolojik yaşam biçimini sadece bireyler olarak değil devletler olarak uygulamamız gerekmektedir. Örneğin, dönüştürülebilir enerji devletlerin politikalarının arasında girmelidir. Bu politikalara örnek ise Kopenhang'ta çöplerin ayrıştırılması ve ardından şehrin ısınmasında kullanılması geri dönüşümün başarılı örnekleri arasında yer almaktadır. Bireysel olarak ekolojik bir yaşam için yapacak küçük ama önemli bir kaç detayla çevremize örnek faaliyetler sergileyebilirsiniz. Örneğin evdeki çöplerinizi geri dönüşüm için ayırarak doğada zor ayrılan, zehir saçan maddelerin çevreye saçılmasına engel olabilirsiniz. Bunu haricinde günlük su kullanırken, pet şişe yerine metal mataralar ile hem suyunuzu güvende taşıyabilir hem de plastik şişeler ile çevreye vereceğiniz zararı aza indirebilirsiniz. Aynı zamanda evde elektronik cihazlarınızın fişte kalmamasına özen gösterin. Kullanacağımız ürünlerin doğa dostu olmasına özen göstererek ekolojik bir dünyada sizinde tuzunuz olabilir. 

ekoloji.jpg

Önerilen İçerik; Soğuk Savaş Dönemi Tarihi

NeOldu.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum