EKB İçin Son Gün 2 Mayıs

Isı kullanımı, yalıtım malzemesinin kalitesini gösteren Enerji Kimlik Belgesi için son gün 2 Mayıs. EKB olmadan alım - satım, kiralama yapılamayacak, su ve elektrik abonelikleri alınamayacak.
EKB İçin Son Gün 2 Mayıs

Enerji Verimliliği Kanunu’na göre binaların Enerji Kimlik Belgesi alabilmesi için tanınan 10 yıllık süre 2 Mayıs 2017 tarihinde sona eriyor. Bu kanuna ve bu kanuna bağlı olarak, Enerji Performansı Yönetmeliği gereğince 2 Mayıs'tan sonra tüm binaların alım-satım ve kiralama işlemlerinde, binaya ait Enerji Kimlik Belgesi'nin bulunması zorunlu hale getiriliyor.

EKB Nedir?

Enerji Kimlik Belgesi (EKB), binaların enerji tüketim durumlarını gösteren bir enerji performansı raporudur. Bu belge diğer anlamda binanın enerji pasaportu olarak da kabul edilir.

Bina Enerji Performansı Yönetmeliği gereğince Enerji Kimlik Belgesi'nin (EKB) bina girişinde görülebilecek bir yerde durması gerekiyor. Bu raporun amacı gerek bina sakinlerinin gerekse binada alım/satım veya kiralama yapacak kişilerin binanın enerji performansı hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak.

Süresi 10 Yıllık

Enerji Kimlik Belgesi alındığı tarihinden itibaren 10 yıl boyunca geçerli olacak. 10 yıllık süre sonunda Enerji Kimlik Belgesi (EKB) düzenlenecek yeni rapor doğrultusunda yeniden alınabilecek. Enerji Kimlik Belgesi, yeni binalar için SMM’ler tarafından, mevcut binalar içinse Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri (EVD) tarafından hazırlanır.

Enerji Kimlik Belgesi, binanın yıllık enerji değişmesine yönelik herhangi bir uygulama yapılması halinde bu yönetmeliğe uygun olarak yenilenir. Enerji Kimlik Belgesi, binanın tamamı için hazırlanabileceği gibi, isteğe bağlı olarak, kat mülkiyetini haiz her bir bağımsız bölüm veya farklı kullanım alanları için ayrı ayrı düzenlenebilir.

Yalıtım ve Montalama Zorunluluğu Yok

Enerji Kimlik Belgesi için yalıtım ya da mantolama zorunluluğu bulunmuyor. Uygulama, binaların enerji verimlilik seviyesini ortaya koyacak. Bu karnenin, yapıların satış değerini ve tüketici tercihlerini etkilemesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.