Yaşar Kemal Sözleri, Kitaplarından Alıntı En Güzel Sözler

Usta yazarlarımızdan Yaşar Kemal'e ait en güzel sözleri, şiirleri siz değerli okurlarımız için derledik. İşte anlamlı ve özlü Yaşar Kemal sözleri.
Yaşar Kemal Sözleri, Kitaplarından Alıntı En Güzel Sözler

Yaşar Kemal Sözleri

Konuşan insan, öyle kolay kolay dertten ölmez. Bir insan konuşmayıp da içine gömüldü müydü, sonu felakettir.

El eli yıkar, elde döner yüzü yıkar.

Bir kimseden mi kaçıyorsun, bir düşman mı bekliyorsun, koy kulağını toprağa dinle. Karşı, uzak tepenin arkasından giden atın nal seslerini yanındaymış gibi duyarsın.

Yaşar Kemal Sözleri

Düşünmek en küçük anlamda, var olmak demektir.

Her bir şey onarılır, aşağılanmış, kendi gözünde kendini aşağılamış, dedikodu namussuzluğuna başvurmuş insanın çürümüşlüğü, kokuşmuşluğu onarılmaz.

İnsan, evrende gölgesi kadar değil, yüreği kadar yer kaplar.

Yaşar Kemal Sözleri

Sende bu korku, bende bu doğruluk varken biz bir araya gelemeyiz. . .

Zulmün artsın ki çabuk zeval bulasın. Anadolu da zalimler için böyle derler.

Kendimi bildim bileli zulüm görenlerle, hakkı yenenlerle, sömürülenlerle, acı çekenlerle, yoksullarla birlikteyim.

Yaşar Kemal Sözleri

Belki bir yerlerde, bir köşelerde kuş alıp salıverecek kadar yüreği yufka birkaç insan kalmıştır, kim bilir belki.

Gülümse bitsin karanlık, Gülümse karamsarları şaşırt, Gülümse güller açsın yüzünde, Gülümsemenle yayılsın ışık, Dünyayı ısıtmasan da güneş gibi.

Bizi düşünmeye alıştırmamışlar. Üstelik de düşünmeyelim diye ellerinden geleni yapmışlar. Düşünmeye çalışanları da hep öldürmüşler.

Yaşar Kemal Sözleri

Dünya on binlerce çiçekli bir kültür bahçesidir; her çiçeğin ayrı bir rengi ve kokusu vardır. Bir çiçeğin koparılması bir rengin, bir kokunun yok olmasıdır. Tek dile, tek renge kalmış bir dünya hapı yutmuştur.

Bir toplum, hoşgörüsü kadar güçlü, sağlam, haklıdır. Zulmü kadar zalim, zayıftır. Irkçılık ise en korkunç hastalıktır.

İnsan soyu canavar olmuş da bizim haberimiz yok...

En Güzel Yaşar Kemal Sözleri

Yaşar Kemal Sözleri

Ateşi yandıran kavdır. Demiri dövdüren tavdır.

Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa, şimdi en güzel şiir, barıştır.

İnsanlarla oynamamalı. Bir yerleri var, bir ince yerleri, işte oraya değmemeli.

Yaşar Kemal Sözleri

Dağın öte yüzü güneşe bakıyormuş çocuklar. De hadi davranın, Güneşle sohbetimiz var. Geç kalmayalım. . .

Dünyada boş olan, işe yaramaz olan hiçbir şey yok. Uğraşmak haktır. Savaşmak haktır. Dövüşmek, boş olmaz, haktır.

Dünyanın ucunda bir gül açmış, efil efil esen yele merhaba. Karanlığın sonu bir ulu şafak, sarp kayadan geçen yele merhaba.

İnsan, evrende gövdesi kadar değil, gönlü kadar yer kaplar.

Hayat, umutsuzluktan umut yaratmaktır.

'O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna insanın piçine kaldık.

İnsan, düşleri öldüğü gün ölür.

Hep işe yüzeyinden bakmak, işte bu kötü. Neyi alırsak alalım elimize, derinine inmiyoruz. Derine gitmek bir çaba işidir. Dışta ne görürsek, ne gözümüze çarparsa, işte bu budur deyip işin içinden sıyrılıyoruz.

Yaşar Kemal Sözleri

Çöplükler, şehirlerin tıpı tıpına aynasıdır. Bir şehir pisse, aşağılıksa, kalleşse, acımasızsa o şehrin çöplükleri bin misli daha pis kokar. Leş gibi...

Demir olsam çürürdüm, toprak oldum da dayandım.

İnsan çürümedikçe şiir çürümez.

Yaşar Kemal Sözleri

"Bu dünyada tekmil yaratıklar birbirlerinin dilinden anlarlar." dedim.

Dünyanın bütün kötülüklerine baş kaldır. Bazen senin iyiliğin başkasının kötülüğüne de olabilir. Kendi iyiliğine de baş kaldır...

Şu insanlar, şu dünyada var oldukça her şeye akıl erdirecekler, kartalın uçuşuna, karıncanın yuvasına, ayın, günün doğuşuna, batışına, ölüme, kalıma, her şeye akıl sır erdirecekler. Karanlığa ışığa, her şeye, her şeye.

Bir gün uyurken gördüm onu... Uyurken, bir uyansın, bir uyansın, bir uyansın Kerem Usta, bütün dünyayı uyanır uyanmaz herkese anlatacak, bir uyansın. Bu duyguyu her adamda bulamazsın. Ayrıcalığı olan adamlar böyledir.

İri gövdeli bir çınar gibi karşımda dikelmiş ihtiyarın gözlerinden kara bir keder bulutu geçti. Yaşardı gibi.

Polise taş attıkları için çocuklar tutuklanıyor. Bugünkü yöneticiler işine gelmediği zaman çocukları da hapsediyor. Çocukları hapsetmesinler diye, ‘Çocuklar bu işlerle uğraşmayın’ demekten başka bir şey gelmiyor elimden. Ayıp oluyor bu da çok; çocukları küçümsemek oluyor. Benim için çocuk, çocuk değildir, bizim gibi insandır. Ben, ‘Çocuklar İnsandır’ diye de bir kitap yazdım. Çocukları, çocuk diye bunlar küçümsüyorlar, nefret ediyorum bundan. Çocuklar da küçük görünerek normal insan olamıyorlar. Doğal insan yetişmiyor çocuklar. Böyle bir dünyada savaş da durmuyor.

Küreselleşme ‘tek tip insan’ yetiştiriyor bugün. Oysa dünya on binlerce çiçekli bir kültür bahçesidir; her çiçeğin ayrı bir rengi ve kokusu vardır. Bir çiçeğin koparılması bir rengin, bir kokunun yok olmasıdır. Tek dile, tek renge kalmış bir dünya hapı yutmuştur”. Bu felâketin önlenmesi için ‘demokrasi’den başka çare de yok.

Yaşar Kemal Sözleri

Bütün insanlar kuşkusuz, korkusuz, çıkar düşünmeden, düşmanlık geçirmeden içlerinden baksalar birbirlerine... İnsan, ne olur biliyor musunuz sıcacık bir bahar güneşinin bahtiyarlığında duyar kendisini... Bahar güneşinde bir sevinç içinde gerinir. İnsan bir bahar çiçeği temizliğinde olur.

Bir yazarın sorunu yalnızca umut vermek değildir. İnsanların yaşadığı derin ve birbirinden farklı sorunlar vardır. Onun için bir yazar insanların macerasını çok iyi bilmelidir. Ancak insanların macerasını çok iyi bilen bir yazar iyi bir yazardır. Bu romanın bitişi yazara ait bir bitirmedir. Yazar böyle bitirmek istemiştir. İnsan çok zengindir, başka bir yazar başka türlü bitirecektir.

Dünyanın bütün kötülüklerine baş kaldır, bazen senin iyiliğin başkasının kötülüğüne de olabilir. Kendi iyiliğine de baş kaldır.

 Şu insanlar, şu dünyada var oldukça her şeye akıl erdirecekler, kartalın uçuşuna, karıncanın yuvasına, ayın, günün doğuşuna, batışına, ölüme, kalıma, her şeye akıl sır erdirecekler. Karanlığa ışığa, her şeye, her şeye.

Türkiye sorumsuzluklar ülkesidir. Kafası az gelişmiş aydınlar ülkesidir.

O iyi insanlar, o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

Zulmün artsın ki çabuk zeval bulasın. Anadoluda zalimler için böyle derler.

Taze ekin, güneşli ekin kokusu başkadır. Günlerce adamın genzinde kalır. Nereye gidersen git, seni taze bir ekin kokusu yeşil yeşil kovalar.

Türküler tıpkı kırk bin yıl su altında kalmış, yıkanmış, cilalanmış çakıl taşı gibidir.

O iyi insanlar, o güzel atlara bindiler ve çekip gittiler.

Yaşar Kemal Sözleri

Belki umuttur. Belki de bir özlemdir. Özlem sıcacıktır. Özlem bir dost, bir sevgilidir. Sarıverir insanı sıcaklığı.

Dünyanın bütün kötülüklerine baş kaldır. Bazen senin iyiliğin başkasının kötülüğüne de olabilir. Kendi iyiliğine de baş kaldır...

Zulüm edenler kafirdir. Zulüm görüp de karşı koymayanlar, seyredenler, boyun eğenler de kafirdir. Cennet zulme karşı koyan, kötülüklere, ne için olursa olsun karşı koyan kişinin ayağının altındadır.

Sen aleviyle yakan bir güneş ki şahane. Ben ışığa ulaşmaya çalışan bir pervane…

"İnsanlarla oynamamalı. Bir yerleri var, bir ince yerleri, işte oraya değmemeli.."

Yaşar Kemal Sözleri

Günün birinde İstanbul’un tarihi yazılırsa, kuş satıcılarından mutlaka bahsedilmesi gerekir, onlar olmadan İstanbul’un tarihi çok yavan olur.

Ne olursa olsun kadın konuşmuştu. Konuşan insan, öyle kolay kolay dertten ölmez. Bir insan konuşmayıp ta içine gömüldü müydü, sonu felakettir.

"İşte böyle kedim" dedi, "İnsanı insan eden ne kadar içimizdeki sevgiyse de, tanrı bunu böyle söylemişse de ondan daha çoğu acımadır. İnsanı insan yapan da, sevgiyi sevgi yapan da acımadır. Öyle değil mi arkadaş?" diye seslice söylendi.

O insana güvenmeyen, bu insana güvenmeyen, her insanda bir kötülük gören, insanı insan saymayan insan değil piçtir yavrum.

Yaşar Kemal Sözleri

Dünya da çok şey kolay da, insan olmak zor.

Şu hayat dedikleri de ne güzel şey!

Bunca sıkıntıdan sonra yatacak bir yerimiz vardı işte. Şu hayat dedikleri de ne güzel şey!

İnsanın içindeki adalet duygusunu köreltirsek, insanın insana saygısı kalmaz. İnsanın insana itimadı, hürmeti kalmayınca da bir yerde insanlık çok şey kaybeder, hayat çirkinleşir.

Türkiye uzun yıllardır demokrasi uydurması, perdesi altında bal gibi faşizmi yaşıyor. Demokrasi demokrasi diye kendimizi aldatıyoruz. Çoğunlukla gazetelerimiz bu örtülü faşizmin birer çığırtkanı. Gelen ağam, giden paşam gazeteleri bunlar. Bunlar yurdun, insanın gerçeğine varmak için kişilikli kimseleri bulacaklar, yetiştirecekler de insan ve yurt gerçeğine varacaklar, öyle mi? Faşizmin yoğunlaşması Türkiye'de röportajın ölümüyle sonuçlanmıştır. Bu bir orantı sorunudur.

Ben dualarımı

Islıklı rüzgara kazarım.

Ve salıveririm

Gitsinler Tanrıyı bulmaya.

Bebeğim,

Sana parmaklarından şefkat damlayan

Gülümsemem kadar yumuşak

Bir anne getireceğim.


Köylüler toprağa saban atmadan önce,

 Büyük bir ateş yakarlar,

 Sevinç türküleri söylerler,

 Yalımlar her yanı sarar,

 Dağların doruğunda ışıklar patlar.

Yaşar Kemal Sözleri

Kuşlar unutkan olurlar, gene gelecekler.

Vurulursa, neresinden vurulacaktı? Ölümü nasıl olacaktı? Ölüm gelirken nasıl gelecekti, bir karanlık mıydı ölüm, nasıl bir karanlıktı? Uyku gibi mi? Çok mu sızlardı ölüm yarası?

Koca adamların çocukları dövdüğü, ötekilerin de bön bön baktığı bir ülke çürüktür, ölmüştür.

Bir türkü duyulur... Gecede başka türlü, gündüzde başka türlüdür. Çocuk söylerse başka tatta, kadın söylerse... Dağda söylenirse başka, ovada, ormanda, denizde başka türlüdür. Hep ayrı ayrı tattadır. Sabahleyin başka, öğle, ikindin, akşamleyin başkadır.

Ceviz ağacı çok değerlidir ama altında uyumayacaksın. Gölgesi ağırdır. Bir de ceviz ağacının bir huyu vardır, budaklarından birisi oluşurken yakınında kim varsa ne varsa hemencecik budağın içine resmini nakşediverir. Zamanla budakla birlikte resim de büyür.

Yaşar Kemal Şiirleri

Ağlamak

İlk bakışta anladım

Gülen bakışının sönüklüğünden

Belli ki gözlerin sevgisinden davacı

Üzüntünü içine atma

Bir dosta açılmaktır ilacı

Aşk nedir sanıyorsun

Bir karşılıklı duygular savaşı

Kazanamayacağını düşünüp zayıfım deme

Bazen en etkili silahındır gözyaşı

Ağla utanma..

Kafanda taşıyıp büyüteceğine dertlerini

Gözyaşında taşı

***

Yaşar Kemal Sözleri

Belki de Aşk Sadece Gerçektir

Her mevsim canlanır içimizde

Kıpır kıpır duygular, aşk denilen

Kimi uzun süreli kimi kısa süren

İnsanlar gibi çeşit çeşit aşk

Her zaman hüzün belirir aşkların bitişinde

Öfke, hırs, nefret, saygı, sevgi

Aşkın ara limanları, orta durakları

Hep hüzüne hazırlar aşkların sonunu

Bitmeyen aşk varmı, belki edebiyatta sanatta

Ama her zaman bitmeye mahkum kırılganca aşk

Bizi de beraber kırarken sonu

Bir soru işareti belirir içimizde

Her aşk yaralı mı bırakacak kalbimizi

Yoksa hayatın kendisi mi aşkı yaralayan

Hayatın sonuyla toprağa düşmeye mahkum

Ebedi nihayette bitmeye mahkum en uzunu

Ve ….

Sorular, sorular, sorular

Hayatın başlangıcından beri aşkın anlamını bulmaya çalışan

Cevapları anlaşılmaz sorular

Belki de çok basittir aşk

Derin derin aranırken anlamını kaybeden

Derin derin aranmaması gereken

Belki aşk sadece hayatlara destektir

Belki de sadece aşk gerçektir..

***

İstanbul Hayallerimin Şehri

İstanbul hayallerimdeydi gene bu gece

Çeşit çeşit semtleriyle muhteşem bir bilmece

Kimi zaman balık kokularıyla Eminönü

Satıcı ile doludur hem arkası hem önü

Kimi zaman baharatlı kokarken Mahmutpaşa

Ordan bulunur her çeşit katacak binbir aşa

Bütün saygınlığıyla Sultanahmet salınır

Dikilitaş görülmezse tarihine alınır

Bir tarihin yattığı Topkapı surlarıdır

Artık savaştan usanmış barışın kırlarıdır

Eskinin koku fakiri Eyüp yeni parkıyla

Huzur verir yorulmuşa erenlerin farkıyla

Müziğin kalbinin attığı Unkapanı

Bir sürü yıldızın her zaman ilk mekanı

Ve çocuk hayallerinde Haşim İşcanlı Laleli

Bizden çok bize yakın esnafın yedi düveli

Ve Şişli’si ki o alışverişin gurmesi

İstanbul’a gelenin gerekir mutlak görmesi

Anılmıyor artık çöpleri Ümraniye daha şık

İstanbulumun kalbini aydınlatan bir ışık

Mecidiyeköydür ki orası yolları bağlayan

Beyoğlu çilekeştir kaldırım taşlarında ağlayan

Taksim İstanbul için merkez kabul edilir

Oradan İstanbul’da her bir yere gidilir

Parlayan yıldız gibi Bakırköy civarları

Tertemiz boyanmıştır evlerin duvarları

Bebek Arnavutköy Beykoz Sayfiyenin alası

Oralarda yaşlanmaktır herkesin tek rüyası

Levent desen çok katlıdır, alışveriş tatlıdır

Üsküdar geçilirken yavaş isen atlıdır

Kağıthanenin deresi eskidir eğlencesi

Kayık sefalarından bahseder hep güncesi

Kanlıcanın yoğurdudur meşhur eden orayı

Beylerbeyi gösterir sahiline sarayı

Fatih sakindir her zaman sukunete çağırır

Esenler hareketli satıcılar bağırır

Beyazıt meydanında gençler zaman geçirir

Kumkapı güzelliği alemciyi içirir

Fenerbahçe kültür kokar, meşhurdur tiyatrosu

Kasımpaşa Delikanlı raconu ve aftosu

Binbir semti temsil eder binbir kültürle bizi

Bekler hep kolları açık müşfik ve anaç sizi

Sayılmayan semtleri de kötü sanmayın sakın

Tarih bile saygı durur şu boğaza bir bakın

Bütün semtleri güzeldir hepsinde farklı bir yan

İstanbul’u görmeyen…Talihsizliğine yan

***

Yaşar Kemal Sözleri

Batan Günün Ardından

Yine bir gün batıyor uzak ufuklarımda

Yine deli atıyor kanım damarlarımda

Özlemin büyümekte karanlıkla beraber

Duymak istiyor kalbim sevgiliden bir haber

 

Gitmiyor hayalimden geceden taşan yüzün

Hatırımdan çıkmıyor o hüzünlü gülüşün

Hasret ufuğa doğru uzaklaşan bir gemi

Belli değil rotası taşıyor bir gizemi

 

Senden ayrı olunca zamanım hiç geçmiyor

Kalbim uzaklarımda, senden başka seçmiyor

Aramıza koymuşsun yollar ve derin dağlar

Ulaşamayan kalbim sadece sana ağlar

***

Söyleyemediğim

 Sen ki alımlı peri kızı çok şanslısın

Doğarken güzelliğini sana vermiş sabah yıldızın

Güzelliğini her gün aynada görüyorken sen

Sadece seninle olduğum anlarda `görüyorum` ben

Seninleyken canlı ve renklidir benim dünyam

Sebepsiz değil inan sana böyle hayran olmam

Bir göl gibi durgun olan hayatımda

Alımlı bir şekilde süzülen bir kuğusun sen

Usta bir heykeltraşın elinden çıkmış

Eşsiz bir tanrısal heykelsin

Bugünün bitmesini istemiyorum

Çünkü hayatımdan çıkmak üzeresin

Ve ben dalından kopmuş bir yaprak gibiyim

Seninle yaşadığım o güzel günlere dönmek isteyen

Hatıralarla yaşanmayacağını bile bile

Ama hatıralarımda bile sen

Bugün sensiz yaşayacağım bütün sevinçlerden daha güzelsin

Küçük bir çocuk olmak istiyorum

Çocuk gibi nazlanmak `ben onu istiyorum`

Ama biliyorum ki bu imkansız

Gözümde biriken yaşlara müsaade etmek gibi

Ve bugün korktuğum başıma gelecek biliyorum

Sana söyleyebileceğim son bir şey var bir tanem

Seni seviyorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Aşık Veysel SözleriGabriel Garcia Marquez Sözleri
Ahmet Hamdi Tanpınar SözleriCemil Meriç Sözleri
Tezer Özlü SözleriSerdar Tuncer Sözleri
Ceyhun Yılmaz SözleriYılmaz Erdoğan Sözleri
Murathan Mungan SözleriSait Faik Abasıyanık Sözleri

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum