Edirne' de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Türkiye' nin güzel illerinden Edirne, Osmanlı tarihinin mimari eserlerinin yer aldığı önemli bir şehridir.
Edirne' de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi

Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi,  Edirne merkezde yer almaktadır. Müzede birbirinden farklı koleksiyonlar bulunmaktadır. Her koleksiyon farklı odalarda sergileniyor. Müzenin içinde tekke eşyaları, pehlivan eşyaları, levha ürünleri, Osmanlı dönemine ait çini seramikler, Edirne Sarayı'nda kullanılan mutfak eşyaları yer almaktadır ve ziyaretçiler için sergilenmektedir. Müzeyi ziyarete gelenler tarihi yolculukta bilgi sahibi oluyor.

 

edirnede-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler-004.jpg

 

Lozan Anıtı ve Müzesi

Lozan Anıtı Müzesi, Trakya Üniversitesi Rektörlük binasının bahçesinde yer almaktadır. Müze 1988 yılında ziyarete açılmıştır. Kız figüründen oluşan anıtın sütunlarının boyları kısa ve uzun olarak yapılmıştır. Büyük sütun Türkiye’yi küçük sütunlar ise Edirne’yi simgelemektedir. Figürün elinde bulunan güvercin ise Lozan Antlaşması'nın belgesini taşımaktadır.

 

edirnede-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler-003.jpg

 

Edirne Müzesi

Edirne Müzesi, Selimiye Camii avlusunda bulunan Dar-ül Hadis medresesinde bulunmaktadır. 1925 yılında Atatürk’ün öncülüğünde kurulmuştur. Müzede etnografik eserler ve mezar taşları bulunmaktadır.

 

edirnede-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler-001.jpg

 

Edirne Sağlık Müzesi

Edirne Sağlık Müzesi Selimiye Camii’ den sonra ziyaret edilen ilk yerlerden biridir. Sağlık Müzesi II. Beyazıt Külliyesi’nde bulunmaktadır. 2004 yılında Avrupa Konseyi Müze Ödülü almıştır. 2007 yılında ise Avrupa Kültür Mirası tarafından ödülü layık görülmüştür. 

 

edirnede-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler.JPG

 

Sarayiçi Balkan Savaşı Şehitliği

Sarayiçi Balkan Savaşı Şehitliği, 1939 yılında yapılmıştır. Yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği yerlerden biridir. 1912-1913 Balkan Savaşı sırasında vatan topraklarını savunarak şehit olan 300 bin askerin anısına yapılmıştır.

 

edirnede-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler-001.JPG

 

Selimiye Cami

Edirne deyince, akla ilk gelen Selimiye Camii'dir. Selimiye Camii Mimar Sinan Tarafından yapılmıştır. Caminin yapımı 1568 ve 1574 tarihleri arasında sürmüştür. Osmanlı’ nın mimari özelliklerini taşıyan camii, Osmanlı mimarisinin en önemli yapılarındandır. Selimiye Camii birçok anlam içermektedir. Tek kubbeli olması Allah'ın birliğini işaret etmektedir. Cami pencerelerinin 5 kademeli oluşu İslam'ın 5 şartını simgeler. Vaaz kürsülerinin 4 tane oluşu da İslam'da yer alan 4 mezhep olduğunun bilgisini işaret etmektedir. Cami Mimar Sinan’ın ustalık eseri olarak ifade edilmektedir. Edirne’ ye yolu düşenlerin mutlaka bu camiyi görmesi ve gezmesi gerekmektedir.

 

edirnede-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler-002.jpg

 

Anios Antik Kenti

Anios Antik Kenti, Edirne’ nin Enez ilçesinde bulunmaktadır. Diğer bir adıda Enez Antik Kenti olarak geçmektedir. Bu kentte yapılan kazı çalışmaları sonucunda önemli kalıntılar çıkarılmıştır. Anios Antik Kent’ te mozaik taşlardan oluşan bir kilise, şapel olarak kullanılmış bir mağara yer almaktadır. Kentin girişinde bulunan duvarda beyaz mermerden Trak süvarisinin tasviri yer almaktadır.

 

edirnede-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler-005.jpg

 

Edirne Adalet Kasrı

Edirne Adalet Kasrı, Mimar Sinan’ ın eserlerinden biridir. Sarayiçi ilçesinde bulunmaktadır. Edirne Sarayı’nın bir bölümü olan kuledir ve Osmanlı izlerini taşımaktadır. Müze içinde bazı dönemlerde resim sergileri yapılmaktadır.

 

edirnede-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler-002.JPG

 

Ali Paşa Çarşısı

Edirne’nin tarihi çarşısı olan Ali Paşa Çarşısı merkezde yer almaktadır. 1560 – 1565 yılları arasında yapılmıştır. 300 metre uzunluğunda, iç ve dış bölümlerinde 300 dükkan bulunmaktadır. Ali Paşa Çarşısı, Saraçlar Caddesi'nde bulunmaktadır.

 

edirnede-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler-007.jpg

 

Ergene Köprüsü

Ergene Köprüsü, 1392 metre uzunluktadır. Dünyanın en uzun köprüleri arasında yer almaktadır. Ergene Nehri üzerinden bulunan köprü turistlerin ilgi odağı olmuştur.

 

edirnede-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler-006.jpg

 

Edirne Saroz İbrice Liman

Edirne Saroz, yeşil ve mavinin buluştuğu noktadır. Doğal güzelliği ile büyüleyici bir etkiye sahiptir. Saroz İbrice Liman’ ında genellikle dalış yapılmaktadır. İstanbul’a en yakın popüler dalış alanıdır. Spor kulüpleri tarafından sıkça tercih edilmektedir.

 

edirnede-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler.jpg

 

Meriç Nehri

Merih Nehri Balkanlar'ın en büyük nehirlerindendir. Bulgaristan’ dan doğan nehir Türkiye sınırlarına doğru gelerek geçmektedir. 490 km uzunluktadır. Bahar aylarından kesinle görülmesi gereken bir nehirdir. Gelen ziyaretçiler burada güneşin batışını izleyerek huzur dolu vakit geçirirler.

 

edirnede-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler.Jpeg

 

Gala Gölü

Gala gölü İpsala ve Enez ilçelerinin arasında bulunmaktadır. Gala gölü birçok kuşa ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle bu kuşlar nesli tükenmekte olan kuşlardır. 2005 yılında Milli Park özelliğini almıştır. Gökyüzünde uçuşan kuşları izlemek istiyorsanız, göl kenarında oturup keyifli zaman geçirebilirsiniz.

 

edirnede-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler-008.jpg

 

Telli Çeşme

Telli Çeşme, Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde yer almaktadır. 1800 yılında yapılan çeşme günümüzde hala sağlam yapısı ile dikkat çekmektedir. Telli Çeşme mimarı açından önem taşımaktadır. Üzerinde servi motifleri ve rumiler bulunmaktadır. Telli Çeşme yöre halkının buluşma noktasıdır. Mimarı güzelliği ile görülmesi gereken çeşmeler arasındadır.

 

edirnede-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler-011.jpg

 

Hafızağa Konağı

Hafızağa Konağı, Edirne’nin eski konaklarındandır. Türk evlerinin geleneksel yapısını taşımaktadır. 2002 yılında restore edilerek müze haline getirilmiştir.

 

edirnede-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler-010.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.