Dünyanın Yeni Gerilim Noktası: Kuzey Kutbu

Buzulların erimeye başlaması ile yeraltı kaynaklarıyla dikkat çeken ve birçok ülkenin hak iddiasında bulunduğu Kuzey Kutbu, dünyanın yeni gerilim noktasından biri olmaya aday.
Dünyanın Yeni Gerilim Noktası: Kuzey Kutbu

Rusya, Kuzey Kutbu'nda yer alan iki yıl önce Alakurtti askeri üssünü yenilemiş ve üsse bir tugay asker yerleştirilmişti. Uluslararası medya, Finlandiya sınırındaki Murmansk bölgesinde yer alan üsse giriş izni aldı ve gözlemlerini aktardı.

Rusya, Sovyetler Birliği'nden bu zamana kadar bu bölgeye en büyük askeri yığınağı yaptı ve ortalama sıcaklığın -30 derece olduğu bölgede, askerlerini nükleer yakıtlı gemilerle filosunu güçlendirdi.  

Hedef Yeraltı Kaynakları

Rusya, Kuzey Kutbu’nda tek başına yer almıyor. Rusya'nın yanı sıra, ABD, Kanada, Danimarka, Norveç ve İzlanda da kuzey Kutup bölgesine gözlerini dikerek, bölgede ve bölgenin sahip olduğu yeraltı kaynaklarında hak iddia ediyor.

Kuzey Kutbu’nda dünyadaki keşfedilmemiş petrolün yüzde 134'üne ve doğalgazın ise yüzde 30'una ev sahipliği yaptığını tahmin ediyor. Üstelik iklim değişikliğiyle birlikte bölgedeki buzulların büyük ölçüde erimesi, bu kaynaklara ulaşımı ve bu kaynakların taşınmasını çok daha kolay hale getiriyor.

kendi-ulkesini-kurmak-isteyenler-icin-firsat-002.png

ABD Yakından İzliyor

Milyarlarca dolar değerindeki yeni enerji kaynakları, birçok ülkenin dikkatini Kuzey Kutbu'na çekerken, dünyanın çeşitli bölgelerinde karşı karşıya gelen Rusya ve ABD, yakın gelecekte bu bölgede de karşı karşıya gelecek gibi gözüküyor.

Rusya, Kuzey Kutbu'nda 460 bin kilometrekarelik alanın kendi toprakları olduğunu iddia ediyor. Hatta Rus dalgıçlar bu savı desteklemek için geçen hafta Kuzey Kutup Noktası'nda bir dalış yaparak, bu bölgeye Rusya bayrağı dikmişlerdi.

 

Kaynak: Habertürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.