Dünyada Yankı Uyandıran Tribün Faciaları

Neredeyse her ligde yaşanmış olan tribün facialarını birçok neden tetikler. Nedenler farklı olsa da sonuçlar hep ölüm olmuştur.. İşte sizler için dünya basınında gündeme gelen en önemli tribün facialarından beşini derledik.
Dünyada Yankı Uyandıran Tribün Faciaları

guney-afrika-faciasi.jpg

Kaizer Chiefs- Orlando Pirates

2001-2002 sezonunda Güney Afrika’da şampiyonluğa oynayan Kaizer Chiefs ile Orlando Pirates’in Başkent Johannesburg'un Ellis Park Stadı'nda karşı karşıya geldiği maçta tribünlerde yaşanan izdiham sonucu 43 kişi hayatını kaybederken 250’ye yakın taraftar da yaralandı.

 


heysel-faciasi.jpg

Juventus-Liverpool

1984-85 sezonunda Belçika'da Juventus-Liverpool arasındaki Şampiyon Kulüpler Kupası final maçı öncesi çıkan olaylar faciaya dönüştü. Brüksel’deki Heysel Stadı'ndaki final maçı öncesi Liverpool taraftarı Juventus taraftarlarının üzerine yürüdü. Olaydan kaçmaya çalışan Juventus taraftarının duvara sıkıştırmasıyla yaşanan izdihama daha fazla dayanamayan duvar yıkıldı ve 39 kişi yaşamını yitirdi. Bununla birlikte 600 kişide yaralandı.

 


kayseri-faciasi.jpg

Kayserispor-Sivasspor

1966-67 sezonunun 17 Eylül tarihinde oynanan Kayserispor-Sivasspor maçı sırasında tribünlerde büyük olaylar çıktı. Bu olaylar sonucunda çoğunluğu Sivasspor'dan 43 kişi hayatını kaybetti ve 300’den fazla kişide yaralandı. Bu olaydan sonra ülke iç savaşa girmiş gibiydi. Sivas'taki Kayserililerin iş yerleri yakılıp yıkılarak Kayserililere de linç girişimlerinde bulunuldu. Bu olaylar dünya basınında da yer aldı. 

 


liverpool-facia.jpg

Liverpool - Nottingham Forest

1989-1990 sezonunda Hillsborough Stadı'nda Liverpool - Nottingham Forest arasında oynanan maça yoğun ilgi felakete neden oldu. Bu yoğun ilgi 90 dakikada izdihama dönüşünce 96 kişi yaşamını kaybetti ve 766 kişi yaralanmıştı.

 


arjantin-peru.jpg

Arjantin – Peru

1964 yılında Tokyo Olimpiyat elemeleri maçında Arjantin ile Peru karşı karşıya geldi. Dakika 82’ye kadar maçı 1-0 önde götüren Arjantin, bitime 8 dakika kala kalesinde gol görmesine rağmen hakem golü vermedi. Bunun üzerine ayaklanan Perulu taraftarlara polis göz yaşartıcı gaz sıkınca tribünde can pazarı yaşandı. Çıkışlarında kapalı olmasıyla iyice panikleyen Perulu taraftarlar arasında izdiham yaşandı. Bu izdihamda 318 kişi yaşamını yitirirken 500 kişi de yaralandı.

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.