Dünya Homofili Günü

17 Nisan bugün birçok ülkede "Dünya Hemofili Günü" olarak kabul edilmektedir. Dünya Hemofili Günü’nün amacı hemofili hastalarını ve hasta yakınlarını konu hakkında bilgilendirmek, doğru teşhis ve tedavinin önemine dikkat çekmektir.
Dünya Homofili Günü

HEMOFİLİ NEDİR?

Kandaki pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerin hayat boyu eksik ve kanın pıhtılaşmasının yetersiz olduğu, vücutta meydana gelen kanamaların durmaması şeklinde gelişen bir doğumsal kan hastalığıdır.

KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Genellikle kalıtsal bir hastalık olan hemofili; anneden gelen bir genle sadece erkek çocuklarda hastalığa neden olur. Kız çocuklarda ortaya çıkan bir hastalık olmamakla birlikte kız çocuklar hemofili hastalığını taşıyan bir unsurdur.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Deride çarpılan yerlerde kolayca morarmalar oluşması, deri altında ve kas içinde kanamalar oluşması ile diz-dirsek ve ayak bileği eklemlerinde eklem içi kanamaları oluşması gibi bulgularla hemofili tanısı konabilir.

TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Tedavisi normal insanların kanının plazma kısmında bulunan faktör adlı maddelerin sağlam kişilerden elde edilerek hastalara verilmesi ile yapılan hemofili hastalığında uzmanlar hastalara aşırı kilo almamalarını, hareketli olmalarını, düzenli egzersiz yapmalarını, ilaçlarını kanama olmadan almalarını öneriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.