Gezegenimiz Dünya Hakkında Bilinmesi Gereken Bilgiler

Yaşamın olduğu tek gezegen Dünya hakkında bilmeniz gerekenleri ve daha önce duymadığınız ilginç gerçekleri sizin için derledik.
Gezegenimiz Dünya Hakkında Bilinmesi Gereken Bilgiler

Dünya, yaşamak ve keşfetmek için güzel bir yerdir. Yaşamı destekleyici birçok özelliği vardır. Sürekli olarak değişmekte ve gelişmektedir. Birçok bilim adamı ve jeolog Dünya'yı ve diğer gezegenleri sürekli araştırmaktadır.

Bu sebeple Dünya ile ilgili bilgi edinmek isteyenler için hazırladığımız içeriğimiz, gezegenimiz hakkında bilmeniz gerekenleri ve bilmediğiniz ilginç gerçekleri barındırmaktadır. İşte dünyamız hakkında bilgiler...

Dünya Nedir?

Dünya Hakkında Bilgi

Güneş sistemi içerisinde Güneş'e en yakın gezegen olan Dünya, içinde hayatın ve sıvı suyun barındığı tek astronomik cisim olarak bilinmektedir. Dünya'nın tek doğal uydusu Ay'dır. Dünya, diğer gezegenlere göre kayaç yapılı olmasıyla dikkat çekmektedir. %29'u kıtalar ve adalardan oluşan Dünya'nın %71'i ise okyanus, göl, tatlı sular ve nehirlerden meydana gelmektedir. Radyometrik tarihlemeye göre 4,5 milyardan daha önce oluşan Dünya, yer çekimi sayesinde Güneş ve Ay ile etkileşime girmektedir. Güneş etrafında 365, 256 Güneş günü kadar dönen Dünya, kendi etrafında ise 366,265 defa dönmektedir.

Dünya Nasıl Oluştu?

Dünya Hakkında Bilgi

Yaşamın bulunduğu tek gezegen olarak bilinen Dünya, içinde yaşadığımız küre olduğu için nasıl oluştuğu merak uyandırıyor. Bundan 4,5 yıldan daha öncesinde oluşan Dünya, Güneş'ten kopan bir parçanın yörüngede soğumasıyla birlikte meydana gelmiştir. Güneş sisteminde yer alan gezegenlerin oluşumları sürdüğünden dolayı birçok çarpışmaların yaşandığı dönemde Dünya'da bundan nasibini almıştır. Bu çarpışmalar sayesinde Dünya, Güneş'ten kopan diğer parçalar ile birleşerek büyümüştür. Göktaşı ile çarpışan Dünya, buzlar, metaller ve silikat yapıları bünyesine almıştır. Bu sayede nikel ve demir elementleriyle Dünya'nın çekirdeği oluşmuştur. Çekirdeğin oluşmasından milyarlarca sonra okyanus ve kara parçaları oluşmuş ve gök taşlarıyla birlikte günümüz halini almaya başlamıştır.

Dünya'nın Özellikleri Nelerdir?

Dünya Hakkında Bilgi

Güneş'e en yakın üçüncü gezegen olarak bilinen Dünya'nın en önemli özelliği arasında yaşamın yer alması gelmektedir. Ekvator çapı 12104 km, kutup çapı 12104 km, ekvatoral çevresi 38025 km olan Dünya'nın, kutuplardan basık, ekvatordan şiş olduğu için şekli geoittir. Yarı çapı 6371 km olan Dünya'nın kütlesi ise 5,97237×1024 kilogramdır. Dünya çekirdeği nikel ve demirden oluştuğundan dolayı güçlü manyetik bir alana sahiptir. Bu sebeple Güneş rüzgarlarından korunmaktadır.

Dünya'nın tek uydusu Ay'dır ve hem kendi etrafında hem de Güneş etrafında dönmektedir. Kendi etrafındaki turunu 23 saat 56 dakika 4 saniyede, Güneş etrafındaki turunu ise 365.25 günde tamamlamaktadır. Atmosferinin içinde %78 azot, %21 oksijen ve diğer gazların barındığı Dünya, uzaydan mavi renkte görünmektedir. Güneş'e olan uzaklığı 150 milyon kilometre olan Dünya, 23.4 derece eksen eğikliğine sahiptir. Bu eğiklik sebebiyle Güneş ışınlarının geliş açısı değişmektedir. Bu sayede mevsimlerin döngüsü ortaya çıkmaktadır.

Dünya, 5 katmandan oluşmaktadır. Bunlar; iç çekirdek ve dış çekirdek, ateş küre, hava küre, taş küre, su küredir.

İç çekirdek ve dış çekirdek (barisfer): Dünya'nın merkezini oluşturmaktadır. İç çekirdek katı halde yer alırken dış çekirdek ise magma denilen sıvı haldedir. Bu çekirdekler görünmez, sadece Dünya'nın merkezine gidildikçe hissedilmektedir.

Ateş küre (pirosfer): Yer kabuğu ve çekirdek arasında bulunan ateş küre, magmanın bulunduğu katmandadır. Oldukça sıcak olan ateş kürenin yüzeyinde depremler gerçekleşir.

Hava küre (atmosfer): Dünya'yı saran ve büyük bir bölümünü oluşturan hava küre yaşamak için gerekli olan gazları bünyesinde barındırır. Azot gazının çok olduğu bu katmanda kendi içinde katmanlara ayrılmaktadır. Bunlar; troposfer, stratosfer, mezosfer, termosfer ve ekzosferdir.

Taş küre (litosfer): Dünya zemininin %25'ini kapsayan taş küre, kara canlılarının yaşadığı katmandır. Yer kabuğunu oluşturan bu tabaka, Dünya'nın en sert ve en dış katmanıdır.

Su küre (hidrosfer): Dünya'nın %75'ini kapsayan su, yer yüzünde en çok bulunan maddedir.

Dünya Hakkında Hiç Duymadığınız Gerçekler

Dünya Hakkında Bilgi

- Dünya Güneş’e en yakın üçüncü gezegendir. Merkür, Venüs, Dünya ve Mars gibi dört karasal gezegenin en büyüğüdür. Ayrıca Bu gezegenler de Güneş'e en yakın gezegenlerdir.

- Dünyadaki suyun varlığı, Dünya üzerinde mevcut olan sıcaklık aralığından kaynaklanmaktadır: 0 - 100 derece Santigrat. Su, 100 santigrat derecede kaynar, böylece onu gaza dönüştürür ve insanlar, hayvanlar, kuşlar vb. gibi canlı varlıklar tarafından tüketim için kullanılır hale gelir.

- Dünya katı, sıvı ve gazın mevcut olduğu güneş sistemindeki tek gezegendir.

- Hepimiz dünya ile birlikte güneşin etrafında saatte 107.182 kilometre ortalama hızda seyahat ediyoruz.

- Dünya her gün 100 ile 300 metrik ton kozmik toz üretmektedir.

- Yeryüzünün % 70'ten fazlasının suya sahip olmasına rağmen, suyun Dünya kütlesinin %1'inden daha azını oluşturduğunu söylemeliyiz.

- Boyut olarak kıyaslandığında Dünya Venüs’ten biraz daha büyüktür.

- Dünya bundan yaklaşık 4.54 milyar yıl önce oluşmuştur.

- Kanada'nın Hudson Körfezi bölgesinde yer çekimi kuvveti gezegenin geri kalanına göre daha azdır. Bilim adamlarının bu etkiyle ilişkilendirdiği çeşitli teoriler var ama kimse bunun neden böyle olduğuna dair emin değildir.

- Dünya okyanusunun %95'inden fazlasının hala keşfedilmemiş olduğu bilinmektedir.

Dünya Hakkında Bilgi

- Dünyadaki okyanuslarda gelgit, Dünya ile ay arasındaki çekim kuvveti nedeniyle gerçekleşir.

- Jüpiter’in 67 tane uydusu varken, gezegenimiz Dünya’nın 1 tane uydusu vardır; Dünya'nın uydusu Ay'dır.

- Dünya'nın doğal uydusu olan Ay'ın, Dünya tarafından Theia adlı Mars boyutlu bir nesnenin etkisinden sonra oluştuğu sanılmaktadır.

- Dünya üzerinde var olan tüm türlerin %99'unun artık yok olduğunu bilmek büyüleyici bir gerçektir.

- Gelecek 140 milyon yıl içinde, Dünya'daki bir günün uzunluğu 25 saat olacaktır.

- Bilim adamları, Dünya'nın bir zamanlar evrenin merkezi olduğuna ve diğer gezegenlerin etrafında döndüğüne inanıyorlardı. Ancak, bu varsayımın yanlış olduğu kanıtlanmıştır.

- İçerisinde çok fazla nikel ve demir bulunmasından ötürü Dünya’nın güçlü bir manyetik alanı vardır.

- Dünya'nın iç çekirdeği 5400 ile 6000 santigrat derece arasında bir sıcaklığa sahiptir. Yani bu, güneşin sıcaklığından daha sıcak olduğu anlamına gelmektedir.

- Dünyanın dört tabakasının en kalını, 2900 kilometre kalınlığındaki mantodur. Bu tabaka karamelize bir kıvamına sahiptir ve sıcak bir erimiş kaya karışımından oluşur.

- Dünya ayrıca Güneş Sistemindeki en yoğun gezegen olma özelliğine sahiptir. Santimetre küp başına ortalama 5.51 gramlık bir yoğunluktan oluşmaktadır.

Dünya Hakkında Bilgi

- Dünya, güneş sisteminin yüzeyinin altında tektonik plakaları olan tek gezegendir. Bu plakalar, Dünya'nın içindeki magmanın üstünde yüzmektedir. Bu tabaklar çarpıştığında depremler meydana gelmektedir. Bu plakaların hareketi, diğer jeolojik ve yaşam destekleyici amaçlar için de çok önemlidir.

- Kuzey Kutbu'ndan Güney Kutbu'na kadar olan Dünya'nın çapı, Ekvatordaki çapından 43 km daha kısadır. Böylece, Dünya mükemmel bir küre değildir ve çaptaki bu fark, Dünya'nın rotasyonunun sonucudur.

- Dünya'nın çekirdeğinin yaklaşık %88'i demirden meydana gelirken, kabuğunun ise neredeyse %47'si oksijenden oluşmaktadır.

- Dünya, uzaydan gelen mavimsi görünümü nedeniyle “Mavi Gezegen” olarak da bilinmektedir.

- Uçaklar yaklaşık 18.288 km olan en yüksek 60.000 feet yükseklikte uçmaktadır.

- Dünya atmosferinde %21 oksijen ve yüzeyinde sıvı su bulunan tek gezegendir.

- Dünya, büyüklük ve kütle bakımından beşinci büyük gezegendir.

- Ekvator'un sadece bir derece güneyindeki Ekvator Dağı Chimborazo'nun zirvesi, Dünya'nın en yüksek noktasıdır. Bu nokta dünyanın en kabarık çıkıntısıdır.

- Pasifik Okyanusunun yüzeyinin altında yer alan “Mariana Çukuru” dünyanın en derin yeridir.

- Meghalaya'daki Mawsynram yeryüzündeki en çok yağış alan yerdir. Yıllık ortalama 11.871 mm yağış alır. Burası Cherrapunji kasabasına sadece 10 mil uzaklıktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Güneş Sisteminde Yer Alan Gezegenler

Dünya nedir özellikleri nelerdir?

Dünya, yaşamın olduğu tek gezegendir. Dünya, Güneş'e en yakın üçüncü gezegendir. Kendi ekseni etrafında 23 saat 56 dakika 4 saniyede Güneş etrafında ise 365.25 günde dönmektedir.

Dünya nasıl var oldu?

Dünya, Güneş'ten kopan parçaların çarpışarak birleşmesiyle oluşmuştur.

Dünya nereden gelmektedir?

Dünya kelimesi dilimize Arapçadan geçmektedir. İslam dinine göre şu anda yaşanılan ve öldükten sonra yaşanılan yer anlamında gelen Dünya, dena fiilinden türemiştir.

Dünya'nın bir diğer adı nedir?

Dünya'nın bir diğer adı Alem ve Cihandır.

Dünya kaç kere yok oldu?

Bilim insanlarının yapmış olduğu araştırmalara göre Dünya, 5 kitlesel yok oluş yaşamıştır. Bunlar; Ordovisyen, Devoniyen, Permiyen, Triyas ve Kretase yok oluşudur.

Ay Dünya'nın bir parçası mı?

Yapılan araştırmalara göre Ay, Dünya'dan kopmuş bir parçadır.

Dünya'nın oluşumu kaç yıl sürdü?

Jeologların yapmış olduğu araştırmaya göre Dünya, 4,5 milyar yıl önce oluşmuştur. Bu sebeple Dünya'nın yaşı 4.5 milyardan fazladır.

Dünya nasıl bir yapıdadır?

Dünya, kutuplardan basık ekvatordan şişik bir yapıdadır. Bu sebeple Dünya'nın şekli geoittir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
27 Yorum