Dönüp Derdimize Bakalım; Bir de Derdi Verene

Ruhumda bir ateş yaktım; O ateşin çevresinde dolaşıp ağıt yaktım. Sonrada ateş kül oldu ve ben o külü savurup hiç arkama bakmadan gittim.
Dönüp Derdimize Bakalım; Bir de Derdi Verene

Ateşler yakılır, acılar çekilir ve insan kavrulur. O acı bittiği zaman ise hiç yaşanmamış gibi külleri savurup gider mi? “Gider” dedi. Bankta oturan, elinde sigara tutuşturup, ciğerlerine kadar çeken bey amca. Kendi kendime iç sesimle konuştuğumu sanmıştım; kendimle konuşmuştum. Kendimle konuşacak kadar yalnızdım. Size de oluyor mu; bazen konuşmak istediğinizde konuşacağınız ya da konuşabileceğiniz birinin olmaması. Bir bana olmuyordur değil mi; bir ben ruhumla baş başa kalıp, kendimle konuşmuyorum. Topluma göre; kendi kendiyle konuşan insanlara "deli deniyordu. Delilik nedir? Ben şimdi kendi kendime konuşuyorsam deli miyim? Bir akıllı insan, ne kadar deli değildir? Ve etrafıma baktım. Gelen geçen kendi kendine sayıp sövüyor, karşıdaki teyzede bir şeyler mırıldanıyor, sevgilisinden ayrılan kız da kendi kendine ağlıyor… Anlaşılan herkes biraz deli, deli olmayana ise anormal diyebiliriz. Neyse, delilik herkeste olan bir durum olduğu için buna takılmamalıyım. Uzunca iç muhasebesi yaptığım, bu sorunları bitirdikten sonra karşımda bana uzun bir süredir bakan, bey amcaya döndüm.

"Herhalde yüklü bir sorunun var; olmasa bu kadar düşünmezsin" dedi.

O an ömrümce hiç görmediğim, bir daha görürsem belki de hatırlayamayacağım bu adama “ derdi olmayan biri var mı ki” Evet, bir benim derdim yoktu. Anne karnına düşen bebeğe kadar herkesin derdi vardı. Kimi bu dertler içinde kavrulur muhasebesini yapar, kimi de dertlerini es geçer; ancak o dertler elbet bir gün kapısına alacaklı gibi vuracaktır. İnsan bir şeyden ne kadar kaçabilir ki; eninde sonunda yüzleşmek istemediği sorunlarıyla yüzleşecektir. Amca, "derdim bir kamyon dolusudur; zamanla tır dolusu olur". Hani bir işi ertelersek her geçen gün daha da büyüyor ya, işte ben de ertelemişim. Şimdi de içinden çıkamıyorum.

Tebessüm dolu gözlerle bana baktı; bu yaşta bunun farkındasın. Önemli olan sorunlardan çok içinde olduğun durumun farkında olmandır. Sorunların farkına vardıkça çözülür, çözüleceğine inanıyorum.

Aşk yarasının dermanı, başka bir yâr’dır

Bir dermanın varsa, çaresi tabiptir

Parasızlık çekersen, yolu çalışmaktır.

Huzurun yoksa kendi başına kal, kitap oku, şiir dinle,

Konuşacak birini istiyorsan, hiç arama. Sana şah damarından yakın bir Rabbin var. Onunla konuş, dertleş, içini dök ve ruhunu temizle.

Her derdin bir dermanı vardı. İsyan benim işim olamazdı, bu kadar aciz olamazdım. Bizim bizleri yaratan, her an bizimle olan, dualarımızı kabul eden bir İlah vardı.

 

Ruhum huzur bulmuş, bir acı bulutu dalga olup başka kıyılara vurmuştu. İçimde büyüttüğüm kor ettiğim acılarımla yüzleştim. Kimin ya da kimler için büyütmüştüm bu acıları. Acaba bu acıları içime yerleştiren, insan ya da insanlar bu yaralarım kadar değerli miydiler. Aman dostlar, 3 kuruşluk insanlara 5 kuruş verip başınıza koymayalım. Herkese hakkettiği kadar değer vermeliyiz. Eğer fazladan değer veriyor, sonrasında acı çekiyorsanız o zaman arkanıza bakmadan yol alın. Yanındayken değerinizi sakınamıyorsanız, uzaklaşın ve uzaklaşın.

Ben giderken, geride bey Amcayı düşüncelere daldırmıştım; öyle ki seslendiğim halde duymamıştı. O'nun acaba yaşantısında ne gibi kederleri olmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.