Doğunun Parisi Erzurumu Tanıyalım

Dondurucu soğukları, bembeyaz kar örtüsü ve sıcacık demli bir çay. Erzurum'u anlat deseler ilk bu cümleler dökülür ağızlardan. Peki, daha neler var hep birlikte görelim.
Doğunun Parisi Erzurumu Tanıyalım

Doğu Anadolu'nun en büyük şehri olarak bilinen Erzurum, mimari yapısı ve mistik güzelliği ile Anadolu'nun en ilgi çekici kentlerinden biri olmayı başarmıştır. Çok eski bir yerleşim yeri olmakla birlikte tarihi kaleleri ve çitfe minarelerin görüntüsü bize bu durumu daha iyi anlatmaktadır.

Erzurum Halkı kendilerine dadaş denilmesini şu sözlerle anlatmıştır;

Dadaş; yardımseverdir, büyüğüne saygılı, küçüğüne sevgili olandır.

Dadaş; haksızlığa karşıdır, devletini, milletini, bayrağını savunandır.

Dadaş; evine gelen misafire açmısın diye sormadan sofra kurandır. Korkusuzdur, merttir. Ülkesi, bayrağı, namusu ve bağımsızlığı için savaşandır.

Dadaş; düşkünün yanında, zalimin karşısında durandır. Gerekirse Dadaş canını bayrağı için seve seve verendir.

Erzurum Hakkında Detaylar

Coğrafi konum ve tabiat şartlarının uygun ve elverişli olmasının yanı sıra önemli uygarlık ve medeniyetlere ev sahipliği yapmış olması Erzurum'u Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden birisi yapmıştır.

Erzurum’un nüfusu 2014 yılı itibari ile 779.448 dir. Denizden yüksekliği yaklaşık olarak 2000 metredir. Plaka numarası 25 olan Erzurum daha çok Kış Turizm’i ile bilinen bir şehrimizdir. 9 Ay kar altında olan bu güzide kent geçtğimiz yıllarda (2011) Universiad Dünya Kış Olimpiyatlarına da ev dahipiliği yapmıştır. 

Erzurum Mutfağı

kadayıf dolması

Her Anadolu şehri gibi Erzurum'unda kendine has bir yöresel sofrası bulunmaktadır. Zengin bir mutfağa sahip olan Erzurum’un en meşhur yemeği çağ kebabıdır. Bunun yanında kadayıf dolması, ayran aşı, su böreği, Erzurum ketesi gibi sofralarda sıklıkla görülen lezzet abidesi yemekleri de bulunmaktadır.

ayran aşı çorbası

Erzurum'da Tarihi Eserler

Erzurum'a gidildiği zaman nereleri görebilirim diye soracak olursanız aşağıdaki liste size yardımcı olacaktır.

çifte minareli medrese

Çifte Minareli Medrese

lala mustafa paşa cami

Lala Mustafa Paşa Camii

erzurum kalesi

Erzurum Kalesi

yakutiye medresesi
Yakutiye Medresesi

 

tarifi erzurum evleri
Tarihi Erzurum Evleri

NeOldu.com / Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.