Doğa Gezginlerinin Bilmesi Gereken 10 Önemli Şey

Kalabalığın stresten uzaklaşmakiçin uzun süreli ya da kısıtlayıcı bir süre içinde yürüyüşe çıkanlarda olması gereken özellikler nelerdir?
Doğa Gezginlerinin Bilmesi Gereken 10 Önemli Şey

Doğa Gezginlerinin Bilmesi Gerekenler

Son yıllarda kalabalığın içinde bulunan insanlar doğal yaşamdan uzaklaştılar. Belli gruplar bir araya gelip insan elinin değmediği güzel doğal mekanlara seyahat edip ve dağlarda, ovalarda kişisel ihtiyaçlarını da karşılamak zorunda kalıyorlar. Bu nedenden dolayı bazı sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bunları da göz önüne alarak bir doğa gezgininde bulunması gereken malzemeleri ve özellikleri derledik.

İşte doğa gezginlerinin aklından çıkarmaması gereken şeyler;

1. Tek Başınıza Doğaya Çıkmayın

Doğa Gezginlerinin Bilmesi Gerekenler

Doğaya ilk defa çıkıyorsanız kesinlikle bu işe tek başınıza kalkışmayın. Mümkünse bir arkadaş grubu ayarlayın ve öyle çıkın. Önceden kamp kurmuş tecrübeli kişiler yanınızda bulunması iyi olacaktır. Böylelikle zorluk çekmemiş doğa hayatınız başlamadan bitmemiş olacaktır.

Gezgin grubunuzdan ayrılarak, kendinizi özgürleştirerek takılmamalısınız. Yoksa her hangi bir tehlike karşısında zor durumda kalabilir hatta sizin için kötü sonuçlar doğurabilir. Bunun için birlikte hareket edin.

2. Planlı Hareket Edin

Doğa Gezginlerinin Bilmesi Gerekenler

Yolculuğa çıkmadan önce kendinizi yoklayın. Bu yolculuk için sağlık sorununuz var mı, hangi rotayı izleyeceksiniz, elinizdeki malzemeler gideceğiniz yer için uygun ve yeterli mi, gideceğiniz bölgenin koşulları nasıl? Tüm bunların cevabını verebilmeli ve eksiksiz olarak bunların olması gerekiyor. Gelişi güzel bir şekilde hareket edilmemeli.

3. Doğayla Mücadele Etmeyin

Doğa Gezginlerinin Bilmesi Gerekenler

Doğayı değil kendinizi yenmeye çalışın. Bakıldığında en profesyonel dağcılar ve kampçılar kendi gücünü doğayla kıyaslamıyor. Doğayı yeneceğim düşüncesi büyük bir hata olur. Bu gezide kendi gücünüzü sınayın.

4. Çantanızı Doğru Hazırlayın

Doğa Gezginlerinin Bilmesi Gerekenler

Evet yapacağı geziden başına neler gelebileceğini en ince ayrıntısına kadar düşünmeli ve bunun için her şeyi göz önünde bulundurarak ince detayları gözden kaçırmadan bir çanta hazırlamalı. Her an her şey olabilir. Bunun için hazırlıklı olunmalı.

5. Kestirme Yolları Seçmeyin

Doğa Gezginlerinin Bilmesi Gerekenler

Özellikle ilk defa böyle bir etkinliğe katılıyorsanız mutlaka kestirme yolları yani engebeli tehlikesi fazla olan kestirme yolları seçmemelisiniz. İnsanın en iyi yolu bildiği yoludur. Başka yollara sapmamak gerekiyor.

6. Doğaya Zarar Vermeyin

Doğa Gezginlerinin Bilmesi Gerekenler

Doğa yürüyüşüne çıkıyorsanız doğayı seviyor olmalısınız. Doğayla iç içe olduğunuzda sevdiğiniz bu güzelliklere zarar vermemelisiniz. İnsan hiç sevdiği insana zarar verir mi, sizlerde doğada etkinliklerinizi gerçekleştirirken hassas bir şekilde bir misafir olarak davranmalısınız. Çöplerinizi biriktirin, ağaçların dallarını kırmayın.

7. Ormanlık Alanlarda Ateş Yakmayın

Doğa Gezginlerinin Bilmesi Gerekenler

İyi bir doğa gezgini neyin nerede yapılacağını çok iyi bilmelidir. Ormanlık yerde, ağaçların içinde ateş yakılmamasını bildiği gibi. Tabi kampların en vazgeçilmezidir; ateş yakmak ve o ateş etrafında toplanıp şarkılar ve hikâyeler anlatmak. Eğer ağaçlarla yakın temas içindeyseniz ağaçlık bölgenin az olduğu bir yerde ateş yakılmalı, geceniz bittiğinde ateşi söndürün ve ateşin söndüğünden kesinlikle emin olun.

8. Hava Koşullarını Önceden Araştırın

Doğa Gezginlerinin Bilmesi Gerekenler

Bir gezi düzenlemeden önce kalacağınız günlerdeki hava tahminlerini iyice araştırmalısınız yoksa istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Önce araştırın eğer uygun bir hava koşulu söz konusu değilse maceranızı erteleyin.

9. Hayvanlarda Korkmayın

Doğa Gezginlerinin Bilmesi Gerekenler

Doğa demek, hayvan demektir. Yani gideceğiniz gezide birçok börtü böcek, sürüngen ve diğer türlü hayvanlarla karşılaşabilirsiniz. Bunun için bu hayvanlardan korkmamalı, bilinçli bir şekilde hareket etmelisiniz. Bunu unutmayın; bazen hayvanlar insanlardan daha az tehlikeli olabiliyor.

10. Eğitim Alın

Doğa Gezginlerinin Bilmesi Gerekenler

Elinizi kolunuzu sallayarak doğaya çıkmamalısınız. Bununla ilgili eğitimler almalısınız ve hiç olmazsa önceden tecrübesi olan insanlardan bununla ilgili tavsiyeler almalısınız. İsteğe bağlı olarak internet üzerinden araştırmalar da yapabilirsiniz.

Doğa yürüyüşü nedir nasıl yapılır?

Doğada belirli bir noktadan diğer noktaya belirlenen zaman aralığında varmak için yapılan, hafif tempolu ilerleyen yürüyüşlere doğa yürüyüşü denir. Yürüyüş içerisinde belirlenen güzergah boyunca bitiş noktasına ulaşma amacıyla hareket edilir.

Doğa yürüyüşü yapanlara ne denir?

Doğa yürüyüşü yapan insanlara "Trekking" denir. İngilizce "Trek" kelimesi ve -ing ekinden türemiş olan bu kelime Türkçe'de yaygın olarak kullanılmakla beraber, bu kelime yerine doğa yürüyüşü kavramı da kullanılır.

Doğa yürüyüşünün faydaları nelerdir?

Doğa yürüyüşü stresi ortadan kaldırır, oluşabilecek kalp rahatsızlıklarının önüne geçer, zihinsel sağlığa iyi gelir, daha mutlu hissetmenizi sağlar, beyni daha iyi çalıştırır, kansere karşı önleyici olabilmektedir.

Doğa yürüyüşü için neler gerekli?

Doğa yürüyüşüne çıkmadan önce yanınıza mutlaka şapka, pusula, çakı, düdük, su matarası ya da şişesi, ortopedik, ayağa ve yere iyi tutunacak yürüyüş botu alınması gerekmektedir. Bot seçimini hangi mevsime doğa yürüyüşü yapacaksanız ona göre seçebilirsiniz.

Doğa yürüyüşünde ne giyilir?

Yürüyüş montu, kazak ve polar doğa yürüyüşünde kesinlikle alınmalıdır. Aynı zamanda pamuklu ve polar malzemeden üretilmiş kıyafetler kullanmanız gerekir. Hava yağmurlu ise ıslak havalarda yağmurdan korunaklı yağmurlukları tercih edebilirsiniz.

Doğa yürüyüşü ne zaman yapılır?

Her doğa yürüyüşü rotasının bulunduğu coğrafyaya bağlı olarak en uygun sezonu ve sezonları vardır. Sıcak iklimlerde bu sezon genelde ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Bu mevsimlerde hava daha serin ve nemsiz olacağı için doğa yürüyüşü için uygun bir ortam sağlanmış olur.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.