DL Metiyonin Nedir? Hangi Mamalarda Bulunur?

Esansiyel amino asit metiyoninin bir formu olan Dl-Metiyonin nedir? ne işe yarar? hangi mamalarda bulunur?
DL Metiyonin Nedir? Hangi Mamalarda Bulunur?

Amino asitler vücudunuzun dokularını ve organlarını oluşturan proteinleri oluşturmaya yardımcı olur. Bu kritik fonksiyona ek olarak, bazı amino asitlerin başka özel rolleri vardır. Metiyonin, hem insan hemde hayvan vücudunda birkaç önemli molekül üreten bir amino asittir. Bu moleküller, hücrelerin düzgün çalışması için gereklidir. Ürettiği önemli moleküller nedeniyle, bazıları metiyonin alımını arttırmayı önermektedir. Bununla birlikte, diğerleri olası olumsuz yan etkiler nedeniyle sınırlandırılmasını önerir. Bu makale metiyonin nedir? metiyonin neden önemlidir? ve metiyonin hangi mamalarda bulunur? sorularının cevaplarını yanıtlayacağız. 


DL Metiyonin Nedir? 

DL Metiyonin Nedir

Metiyonin, hem kedi hem de köpekler için gerekli olan 10 artı esansiyel amino asitten biridir. Metionin doğal olarak et ve balık gibi evcil hayvan gıdalarında bulunur. Tüm hayvanlar için metiyonin vücut proteinlerinin bir parçasıdır ve cilt, ceket durumu, göz sağlığı, kalp sağlığı ve daha fazlası için önemlidir. Aynı zamanda metiyonin taurine dönüştürülebilen sistein gibi diğer amino asitlerin öncüsüdür. Metiyonin ayrıca önemli bir fizyolojik antioksidan olan glutatyona ve kedi feromon feline dönüştürülebilir. Kısacası metiyonin köpek ve kedi sağlığı açısından hayati bir önem taşıyan amino asittir.

Not: Metiyonin benzersiz bir amino asittir. Kükürt içerir ve vücutta diğer kükürt içeren molekülleri üretebilir. Ayrıca hücrelerin protein üretimine başlanmasıyla da ilgilidir.


DI-Metiyonin neden evcil hayvan gıdalarına eklenir?

DL Metiyonin Nedir

Metiyonin, vücutta homosistein, taurin ve sülfat gibi temel kimyasalların oluşturulmasında kullanılan esansiyel bir amino asittir. Yalnızca hayvanlarda değil insanlarda da dokuz esansiyel amino asitten bir tanesi olan metionin, büyüme ve doku onarımı için oldukça önemlidir. Peki DL-Metiyonin evcil hayvan gıdalarına neden eklenmelidir? Özellikle minimum miktarda et proteini içeren, soya gibi bitkisel proteinlerinm ağırlıklı olarak kullanıldığı tahıllı veya selüloz gibi etkisiz bileşenlerle seyreltilmiş düşük kalorili gıdalar için metoyonin takviyesine ihtiyaç olmaktadır. Köpeğin gerekli besin maddelerini aldığından emin olmak için evcil hayvan gıdalarına Dl-Metionin eklendi. Bitkisel bazlı proteinleri tariflerinin bir parçası olarak kullanan ve bu nedenle ekstra takviyeye ihtiyaç duyan daha düşük kaliteli gıdalarda daha sık bulunur.

Not: Metiyonin eksikliği karaciğer iltihabına (steatohepatit), anemiye ve sağlıksız tüylerin oluşumuna yol açabilir. Bununla birlikte, metionin bir diyet düşük de olabilir ömür uzatmak ve kanser riskini azaltır.


Düşük metiyoninli mamalar hayvanlarda ömrü uzatıyor!

DL Metiyonin Nedir

Metiyoninin vücutta önemli rolleri olmasına rağmen, bazı araştırmalar bu amino asitte düşük diyetlerin faydalarını göstermektedir. Yapılan araştırmalar düşük metiyonin seviyesine sahip hayvanların %40 oranda ömrünün uzadığını söylemektedir. Tüm bunların yanında hayvanlarda uzun ömür gelişmiş metabolizmaya bağlı olabilir. Bazı araştırmacılar düşük metiyonin içeriğinin yaşlanmayı ciddi oranda yavaşlattığı sonucuna varmıştır. 

Not: Hayvanlarda düşük metiyonin içeriğine sahip mama tüketimi yaşlanma hızını yavaşlatabilir ve ömrünü uzatabilir. 


Metiyonin Neden Önemli?

DL Metiyonin Nedir

  • Metiyonin hem kediler hem köpekler hemde insanlar için oldukça önemli bir amino asittir. Neden mi? Metiyonin kolesterol seviyelerini düşürmeye, böbrek taşlarını önlemeye, kandaki ağır metallerden gelen hasarı azaltmaya, asetaminofenin toksik etkilerine karşı koymaya, tüy dökülmesini önlemeye ve tırnakları güçlendirmeye yardımcı olabilir. 
  • DI-Metiyonin, vücudun detoksifikasyon sürecine yardımcı olma kabiliyeti nedeniyle güçlü bir antioksidan ve karaciğer onarımı için önemli bir amino asittir. Metiyonin cilt ve tırnak problemlerini önlemeye yardımcı olur. Tüm bunların yanı sıra DL-Metionin genellikle idrardaki asit seviyesini azaltmak için köpek mamalarına eklenmektedir. 
  • Metiyoninin en ilginç rollerinden biridir - SAM adı verilen bir moleküle dönüşebilir. SAM, bir metil grubu (bir karbon atomu ve bağlı hidrojen atomları) ekleyerek DNA'nızı değiştirebilir

Not: Yüksek metiyoninli yiyecekler arasında hindi, sığır eti, balık, domuz eti, tofu, süt, peynir, fındık, fasulye ve kinoa gibi kepekli tahıllar bulunur.


Metiyonin zararlı mı?

DL Metiyonin Nedir

Evcil hayvan sahipleri metiyonin köpek ve kedilerdeki zararları konusunda araştırmalar yapmaktadır. Yapılan araştırmalar evcil hayvanlarda artan metiyoninin SAM'ın bir sonucu olarak DNA'yı ne kadar değiştiğini artırabilir veya azaltabilir. Ayrıca, bu değişiklikler meydana gelirse, bazı durumlarda yararlı olabileceği gibi bazılarında zararlı olabilir. Örneğin, bazı araştırmalar DNA'ya metil grupları ekleyen besinlerde daha yüksek diyetlerin kolorektal kanser riskini azaltabileceğini göstermiştir.  
Yüksek metiyonin alımının, muhtemelen DNA'ya daha fazla metil grubu eklenmesi nedeniyle beyin hastalıkları gibi koşulları kötüleştirebileceğini göstermiştir.

  • Çok fazla DL-Metiyonin, arterlerin sertleşmesine (ateroskleroz) yol açabilir. DL- Metionin ayrıca karaciğer hastalığını daha da kötüleştirebilir.
  • Metiyonin homosistein üretimine dahil olmasına rağmen, tipik bir aralıkta alımın kalp sağlığı için tehlikeli olduğuna dair bir kanıt yoktur.
  • Et ve balık açısından zengin evcil hayvan diyetlerinin DL-Metionin ile takviye edilmesi gerekmez. Bu esansiyel amino asidi, yapay olarak oluşturulan formlardan ziyade tüm gıdalardan elde etmek çok daha iyidir.

Not: Köpekler veya kediler kaliteli mama veya takviye gıdalarla orantılı olarak metiyonin alması oldukça faydalıdır.Yüksek dozda metiyonin alımı hem insanlar hemde hayvanlar için tehlikelidir. 


Metiyonin hangi mamalarda bulunur?

DL Metiyonin Nedir

Kediler ve köpekler başta olmak üzere birçok evcil hayvan sağlığına ciddi ölçüde fayda sağlayan metiyonin, özellikle kaliteli kedi ve kaliteli köpek mamalarının vazgeçilmez bileşenleri arasında yer alıyor. Evcil hayvanınızın sağlığını koruyacak ve kaliteli besin değerlerini almasına yardımcı olacak en iyi kedi ve köpek mamaları için buraya tıklayın.

Önerilen İçerik: MSN Nedir? Köpekler İçin Önemi

Neoldu.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.