Dismenore Hakkında Bilinmeyenler

Ağrılı adet sancısına dismenore denilmektedir. Dismenore nedir?, dismenore nasıl tedavi edilir? gibi soruların cevaplarını merak ediyorsanız dismenore hakkında bilinmeyen bilgileri sizler için bir araya getirdik.
Dismenore Hakkında Bilinmeyenler

Dismenore Nedir?

Ağrılı adet sancısına dismenore denilmektedir. Genel olarak adet dönemi ağrılı ve sancılı geçmektedir fakat bazı kadınlar da bu durum hafif iken bazı kadınlarda şiddetlidir. Bu durum dismenore olarak adlandırılır. Ağrı, kramp halinde yaşanamaktadır. En sık ağrılar kasıklarda yaşanır. Bel bölgesi ve bacaklara kadar yayılan bir ağrı olarak görülür. Dismenore ağrı batıcı kramplar halinde yaşanır.

dismenore-hakkinda-bilinmeyenler-001.jpg

Bu ağrılar neredeyse 2 gün sürmektedir. Yaşananlar sadece şiddetli ağrılardan ibaret değildir. Bu dönemde farklı rahasızlıklar da meydana gelmektedir. Şiddetli ve kramplı ağrının yanı sıra kusma ve ishal de görülen rahatsızlıklar arasındadır. Bu dönemde yaşanan ağrılar adet kanamasından birkaç saat önce başlamaktadır.

Kanama başlamasıyla şiddetlenen ağrı, kanama sonrasında 12 saat sürmektedir. 12 saat boyunca en şiddetli dereceye kadar ulaşır ve git gide azalmaya başlar. Daha sonra ağrılar biter fakat bazı kişilerde birkaç gün sürebilir. Dismenore iki farklı şekilde görülmektedir. Bunlar primer dismenore ve sekonder dismenore olarak adlandırılmaktadır. 

dismenore-hakkinda-bilinmeyenler.jpg


Primer Dismenore 

Genellikle ergenlik döneminde başlayan bu rahatsızlık, genç kızların yaşadığı bir durumdur. Primer dismenore ilk adet gördükten 6 ay sonra ya da 2 yıl sonra başlar. Bu ağrılar karnın alt bölgesinde görülmektedir. Ağrılar genital bölge ve bacakların iç kısmına kadar yayılmaktadır.

Primer dismenore bir rahatsızlıktan dolayı meydana gelmemektedir. Bu durum ergenlik döneminde yaşanan ilk adet kanaması sonrasında başlamaktadır. Genellikle 30 yaşa kadar devam eder. 30 yaş sonrasında ise sekonder dismenore görülmektedir. 

dismenore-hakkinda-bilinmeyenler-004.jpg


Primer Dismenore Belirtileri

Primer dismenore herhangi bir hastalıktan dolayı meydana gelmemektedir. Bu şiddetli ağrılı rahatsızlık birçok belirti vermektedir. Bunlar genellikle baş ağrıları ile başlar. Mide ağrıları ve mide bulantısı yaşanır.

Aynı zamanda bu bulantılar kusmaya neden olur. Kişilerde huzursuzluk görülmektedir. Kişi kendini huzursuz ve mutsuz hisseder. Nedensiz şekilde yaşanan sinirlilik hali bulunur. Bu kişiler kolay şekilde her şeye sinirlenebilir. 

  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Sinirlilik
  • Huzursuzluk

Primer Dismenore Tedavisi

Primer dismenore rahatsızlığının altına yatan farklı hastalıklar bulunmamaktadır. Bu nedenle tedavisi genellikle bazı ağrı kesicilerle yapılmaktadır. Tabi ki kişilerin bir jinekolog ya da kadın doğum uzmanına muayene olması gerekmektedir. Muayene sonrasında tanı koyan hekim, gerekli tedaviyi uygulayacaktır. İlk olarak kişiye uygun ağrı kesiciler verilmektedir.

Bu ağrı kesici ilaçlar düzenli ve doktorun verdiği süre boyunca kullanılmalıdır. Eğer ağrı kesici ilaçlar sonuç vermiyor ise doktor doğum kontrol hapları ile tedaviye başlar. Doğum kontrol hapları kişiye uygun olarak verilmektedir. Bu haplar doğru ve düzenli şekilde kullanıldığında primer dismenore rahatsızlığına çözüm olmaktadır. 

dismenore-hakkinda-bilinmeyenler-003.jpg


Sekonder Dismenore 

Sekonder dismenore daha genç yaşlarda görülen bir durumdur. Bu ağrılar normal ağrılardan daha uzun sürmektedir. Adet kanaması başlamadan şiddetli ağrılar başlar ve periyodik sırasında daha şiddetlenerek devam eder.

Sekonder dismenore bir hastalığa bağlı nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Bu durum 25 - 30 yaşından sonra başlayarak menopoz dönemine kadar devam etmektedir. Bu ağrılar genellikle enfeksiyon, kist ve rahim bozukluklarından dolayı oluşur.

dismenore-hakkinda-bilinmeyenler-005.jpg


Sekonder Dismenore Nedenleri

Sekonder dismenore birçok neden dolayı ortaya çıkmaktadır. Bu duruma birçok hastalık sebebiyet vermektedir. Genellikle yumurtalık kistleri ve tümörleri sekonder dismenoreye neden olmaktadır. Myomlar ve peşvik infşamatuar hastalıklar da sekonder dismenoreye neden olan hastalıklardır.

Rahimde bulunan bazı rahatsızlıklar da bu duruma neden olmaktadır. Rahim içi yapışıklıklar ve rahim içi araçları, rahim boyu tümörleri, rahim hastalıkları olarak sekonder dismenoreye sebep olmaktadır. Bazı enfeksiyonlar ve imperfore hymen, yani kızlık zarının kapalı olması bu ağrılara neden olmaktadır. 

  • Yumurtalık kistleri ve tümörleri
  • Myomlar
  • Pelvik inflamatuar hastalıklar
  • Uterus polipleri
  • Rahim içi yapışıklıklar
  • Rahim içi araçlar
  • Rahim boyu darlıkları
  • Rahim tümörleri
  • Enfeksiyonlar
  • Çift uterus ve uterusta septun bulunması
  • İmperfore hymen

 sekonder-dismenore-nedenleri.jpg


Sekonder Dismonere Tedavisi

Sekonder dismonere tedavisi genellikle zor bir tedavi olduğu belirtilmektedir. Bu rahatsızlığın kesin teşhisi için doktora başvurulmalıdır. Teşhis sonrasında doktor kişiye göre tedavi uygulamaktadır. Primer dismenore de olduğu gibi ağrı kesici ilaçlar ve doğum kontrol hapları kullanılmaktadır.

Doğum kontrol hapları her zaman fayda sağlamamaktadır. Hastalığın nedenlerine göre bazı ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu ilaçlar genellikle hormon ilaçları ve progesteron ilaçları kullanılmaktadır. Bazı kişilerde ise cerrahi müdahale yapılmaktadır.

dismenore-hakkinda-bilinmeyenler-002.jpg

Önerilen İçerik; Regl Sancısı Nedenleri ve Tedavisi

UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

Neoldu.com / Sosyal Fayda

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.