Diş Teli Nedir, Nasıl Takılır, Takılmadan Önce Ne Yapılır?

Ortodonti tedavide uygulanan diş tellerini takacak hastalarda diş teli nasıl takılır gibi sorular oluşur. Diş telinin nasıl takıldığını aşağıda anlattık.
Diş Teli Nedir, Nasıl Takılır, Takılmadan Önce Ne Yapılır?

Diş Teli Nedir?

Dişlerin konum bozukluklarını ve çene bozukluklarını gidermek için kişiye, diş teli tedavisi uygulanmaktadır. Diş teli genellikle hastaların korku duyduğu bir tedavidir. Diş teli takılırken yaşanacak durumlar hasta tarafından büyük sorun olarak görülür fakat bu işlem korkulacak ya da endişe duyulacak bir durum değildir. 1 saat içerisinde gerçekleştirilir, ortalama 1 ile 2 yıl kadar ağızda durur.

Diş Teli Takılmadan Önce Ne Yapılır?

Diş Teli Nedir, Nasıl Takılır, Takılmadan Önce Ne Yapılır?

Ortodonti tedavi öncesi genellikle doktor kontrolü sonrasında dişlerde bir sorun olmadığı tespit edilir. Eğer dişlerdeki sorunlar nedeniyle yapılacak işlemler var ise onlar yapılır. Çürük oluşumu var ise dolgu yapılır. Eğer diş eti rahatsızlıkları var ise tedavi edilir. Tel takılmadan önce diş temizliği yapılır. Ağız hijyeni ve bakımı ortodonti tedavide önem taşır. Bu nedenle diş taşı ya da tartar gibi durumlar için diş temizliği yapılır.

Diş Teli Nasıl Takılır?

Ağız ve diş temizliği yapıldıktan sonra ise diş teli tedavisine başlanır. İlk olarak ağıza ekartör takılır. Ekartör dudakları yanlara çekerek ağzın açık kalmasını sağlayan apareydir. Doktorun daha rahat çalışmasını sağlamaktadır. Aparey üst ve alt dişlere braketler takılırken dişlerin daha iyi görünmesini sağlamaktadır.

Diş teli takılırken ağzın kuru olması gerekir. Bu nedenle tükürüğü izole edecek malzemeler kullanılır. Hasta ve doktor tarafından seçilen braketler, yapıştırıcı yardımı ile takılır. Braketler tek tek her dişe yapıştırılır fakat ilk olarak dişe pürüzlendirme işlemi yapılır. Daha sonra ise özel bir yapıştırıcı sürülür. Bu yapıştırıcıya bonding denilmektedir.

Diş Teli Nedir, Nasıl Takılır, Takılmadan Önce Ne Yapılır?

Yapıştırıcıyı sertleştirecek bir işlem yapılır. Bu işlem braketin dişe daha iyi ve sağlam tutunmasını sağlar. Daha sonra ise braket yerleştirilir. Braketin yerleştirilmesine yardımcı olan yapıştırıcı malzemenin tadı hoş değildir. Bu nedenle ağız kötü bir tat bırakır fakat bu durum geçicidir.

Etrafa sızan yapıştırıcının fazla olan kısımları alınır ve temizlenir. Sonrasında sertleştirici aletiyle işlem sona erer. Bu uygulama her diş için yapılır. Dişlerin tümüne braketler yapıştırıldıktan sonra sıra ark teli yerleştirmeye gelir. Ark teli braketlerin içinde geçirilir. Braketler lastikler ile sabitlenir. 

İndirekt Bonding ile Diş Teli Nasıl Takılır?

Genellikle geleneksel olarak braketler tek tek dişlere yapıştırılarak yerleştirilmekte ve takılmaktadır fakat son yıllarda yeni teknoloji olarak bilinen indirekt bonding kullanılmaktadır. Bu uygulama teknolojik ve etkili bir yöntemdir.

Bu yöntem ile yapıştırma işlemi daha da kolaylaşmıştır. Geleneksel olarak uygulanan yöntemde 30 – 45 dakika süre içinde takılan diş teli, bu uygulama ile daha az süreye iniyor. Hastanın koltuğa oturup kalkma süresini oldukça kısaltmaktadır. 

Diş Teli Nedir, Nasıl Takılır, Takılmadan Önce Ne Yapılır?

Diş teli tedavi öncesinde ilk olarak hastanın ağız ölçüleri alınmaktadır. Alınan ağız ölçülerine göre kalıplar hazırlanır. Hazırlanan kalıp ile hastanın diş modeli çıkarılmış olur. Braketler ise hazırlanan kalıp modelin üzerine yapıştırılarak yerleştirilir.

Bu şekilde braketler hazırlanmış olur. Belirli plaklar ile dişlerin üzerine transferi yapılır. Daha sonra ise braketler yapıştırılıp, sertleşme süreleri dolduktan sonra üzerine lastikler yardımı ile teller takılır. Bu işlem ile kısa sürede diş teli takılır. 

İndirekt bonding ile diş teli bu şekilde kolaylıkla takılmaktadır. Son yıllarda birçok doktor ve hasta tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. İndirekt bonding bir diğer adı ile dolaylı yapıştırma işlemi doktorlara ve hastalara kolaylık sağlar. Bu uygulama iyi bir yapıştırma metodudur. Hasta memnuniyeti oldukça yüksektir. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Lingual Diş Teli (Görünmez Diş Teli) Nedir?

Diş teli nasıl takılır acıtır mı?

Diş teli uygulamasından itibaren hastanın acı hissetmesi gibi bir durum yoktur. Dişlerin tellere 10 günlük bir alışma süreci vardır. Bu süre zarfında da dişleriniz biraz ağrı yapabilir. Özellikle yemek yerken sert şeyler çiğnenmemelidir.

Diş teli takılması ne kadar sürer?

Dişlere diş telinin takılma süresi 20 ile 30 dakika arasındadır. Hem alt hem de üst dişlere diş teli takılacaksa bu süre biraz daha uzayabilir. Ortalama 1 saat içerisinde diş tellerinin takılması tamamlanır.

Diş teli takılmadan önce ne takılır?

Diş telleri dişlere takılmadan önce geçici braketler yerleştirilir. Daha sonrasında diş telleri takılmadan önce kişi, çeşitli diş tellerini seçebilir. Burada tercih hastanın kendisine bağlıdır. Seçtiği diş telleri de burada yerleştirilir.

Diş teli takmak zor mu?

Diş hekimi, diş tellerini ilk kez taktığında kişide herhangi bir ağrı yaşanmaz. Genelde hekim, arka azı dişlerinin etrafına bant yapıştırır, bu süreç baskı yapacağından geçici olarak rahatsız edici olma durumu vardır fakat ağrılı değildir.

Diş teli ilk gün ne yenmeli?

Diş teli takılıyken ilk gün yoğurt, çorba, süt, patates püresi, yumuşak meyveler tüketilebilir. Daha sonrasında yumuşak meyve ve sebzeler diş teli takılı olduğu sürece yenilebilecek şeyler arasında yer alır. Asitli içecekler kesinlikle tüketilmemelidir.

Diş teli kaç ayda bir sıkılır?

Diş teli tedavisi genelde 1 ile 2 yıl arasında sürmektedir. Ayda bir doktor kontrolüne gitmeniz gerekir. Diş telleri dişlerin yapısını bozmadan ve kritik işlemler uygulanmadan diş yapısını düzeltmektedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.