Diş Teli Çeşitleri Nelerdir?

Ortodonti tedavisinde diş teli uygulanmaktadır. Diş tellerinde farklı çeşitleri bulunmaktadır. Braketlerin yapısı ve kullanımı farklılık göstermektedir.
Diş Teli Çeşitleri Nelerdir?

Diş Teli Çeşitleri

Ortodonti tedavi çeşitleri farklı şekillerle hastalara çözüm oluyor. Genellikle bazı hastalarda ise diş teli kullanılıyor. Ortodonti tedavi çeşitlerinde diş teli uygulaması gerekli görülen hastalar için tercih edilmektedir.

Bu tedavi ve tedavi süreci bazı kişileri korkutmaktadır. Gerek görünüm gerekse tedavi aşamaları hastaların aklında soru işareti bırakmaktadır. Ortodonti tedavi hastadan hastaya değişmektedir. Tedavi çeşidi olarak farklı uygulamalar bulunmaktadır.

Metal braketler, porselen braketler, lingual braketler ve invisaling olarak 4 farklı uygulama kullanılır. Bu diş teli çeşitleri genellikle doktor önerisine göre seçilmektedir fakat bazı durumlarda hastaların tercihleri ön planda olmaktadır. Bu nedenle doktor ve hasta ortak bir karar alarak tel çeşidini seçmektedir.

Her çeşit teli kendi yapısı ve malzemesine göre kazanımı ya da kazanımı olmayan durumları bulunur. Diş teli seçiminde yaşın büyük etkisi vardır. Ortodonti tedavi genellikle çocuk yaşlarda başlar. Bu nedenle tedavi görecek çocuk hastalara özellikle metal braketler önerilmektedir.

Yetişkin hastalarda ise farklı çeşitler uygulanmaktadır. Hastanın isteği doğrultusunda seçenekler çoğalır. Bazı hastalar görünüme dikkat etmektedir. Bu nedenle metal braketler yerine porselen, lingual ya da invisaling uygulaması kullanmak istemektedir.

Bu braketler, metal braketlerden daha farklıdır. Neredeyse hiç belli olmayan braketler yetişkinlere görünüm açısından fayda sağlamaktadır.

1. Metal Braketler

Diş Teli Çeşitleri

Metal braketler önceki yıllardan bu yana kullanılan uygulamadır. Genellikle en sık kullanılan tip metal braketlerdir. Bu braketlerin daha sağlam ve dayanıklı olduğu belirtilmektedir. Genel olarak en sık uygulanan bu diş telleri çocukluk çağında ortodonti tedavisi gören hastalarda daha sık kullanılır. En belirgin diş teli tipidir. Metal braketler dişlerin dış tarafına yerleştirilmektedir.

2. Porselen (Şeffaf) Braketler

Diş Teli Çeşitleri

Porselen braketler, şeffaf diş teli olarak da adlandırılmaktadır. Bu braket tipi metal braketlere göre daha az görünür. Bu nedenle daha sık tercih edilmektedir fakat porselen braketler genellikle yetişkinlerde kullanılmaktadır. Çocukluk döneminde uygulanan diş tellerinde genel olarak porselen braketler kullanılamamaktadır. Yarı saydam malzemelerden yapılmaktadır. Porselen braketler daha estetik bir görüntü sağlamaktadır fakat porselen braketlerin yapısı hassastır. Bu nedenle bakımına dikkat edilmelidir.

3. Lingual Braketler

Diş Teli Çeşitleri

Genellikle yetişkin kişilerde kullanılmaktadır. Görünmez diş teli olarak adlandırılmaktadır. Lingual sistemde braketler, dişlerin ön kısmına değil, arka yanı iç kısmına yerleştirilmektedir. İçten takılarak yerleştirilen braketler, bakıldığı zaman kesinlikle görülmemektedir. Bu sistemde yine metal braketler kullanılmaktadır fakat çocuklarda değil, genellikle yetişkin hastalarda kullanılmaktadır. 

4. İnvisalign (Şeffaf Plaklar)

Diş Teli Çeşitleri

Şeffaf plak olarak adlandırılmaktadır. İnvisalign, telsiz ortodonti olarak bilinir. Bu uygulama kesinlikle görülmemektedir. Şeffaf olması estetik bir görüntü sağlamaktadır. Şeffaf düzelticiler, çıkarılıp takılmaktadır. Temizliği ve bakımı oldukça kolay yapılır. Diğer uygulamalara göre daha fazla zaman almaktadır.

İlginizi Çekebilir
Diş Teli Takacak Kişilerin Mutlaka Bilmesi Gereken Bilgiler

Diş teli ücreti ne kadar?

Diş teli fiyatları türüne göre değişiklik gösterir. 2500 ile 15000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Tek çeneye diş teli tedavisinde ise fiyatlar 2500 ve 5000 TL'dir. Taban fiyatlar ile tedavi edilir. Diş yapısının bozukluk oranı fiyatları belirleyen temel unsurlardan bir diğeridir.

Diş tellerinden hangisi daha iyi?

Metal teller, sağlamlık açısından şeffaf diş tellerine göre daha dayanıklıdır. Metal diş teli daha uygunken şeffaf apareyler daha maliyetlidir. Metal diş telleri, şeffaf diş tellerine göre dişlere daha baskın bir kuvvet uygular, bu sayede tedavi süresi kısalır. Bu da dişlerin istenen konuma daha hızlı gelmesini sağlar.

Porselen diş teli ne kadar?

Porselen diş teli fiyatları 2023 yılında klinikten kliniğe değişiklik göstermektedir. Bu yüzden net bir rakam vermemiz doğru olmaz. En mantıklısı gidip sizin araştırmanız olacaktır. Hekimin profesyonelliğine bağlı olarak fiyatlarda oynama yapılır.

40 yaşında diş teli takılır mı?

40 yaşında diş teli takılabilir. Eğer kişi dişleriyle ilgili rahatsızlık yaşıyorsa hangi yaşta olursa olsun diş teli takabilmektedir. Dişlerin tele uygunluğu kontrol edilir, herhangi bir sorun yoksa tedavi süreci başlatılır.

Diş teli her ay değişir mi?

Diş teli minimum 8 ay boyunca dişte kalmak zorundadır. Hasta 4 ile 6 hafta arasında muayeneye gider. Burada diş hekimi, tellerin yapısını kontrol eder. Değiştirilecek bir tel var ise değiştirir. Bir hastanın tel takma süresi dişlerin kötülük derecesine bağlı olarak değişir.

İlginizi Çekebilir
Diş Teli Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Porselen tel mi metal tel mi?

Porselen diş teli metal teller ile aynı işleve sahiptir. Porselen teller metal tellere oranla daha  kolay kırılır. Çok daha kolay bir şekilde kirlenir. Maliyeti de metal tellere göre yüksektir. Gözükmediği için insanlar porselen tel yaptırmak ister.

Hangi dişlere tel takılmaz?

Diş teli taktırmak herkes taktırabilmektedir. Bunun için üst yaş yoktur. Diş teli taktırmada bir tek alt yaş sınırı bulunur. 5 yaş altı çocuklara diş teli tedavisi uygun görülmez. Onun dışında dişleriniz ne kadar kötü olursa olsun tel taktırabilirsiniz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.