Diş Küretajı Nedir? Diş Küretajı Neden ve Nasıl Yapılır?

Diş eti hastalıklarında kullanılan oldukça etkili bir yöntem olan diş küretajı hakkında bilinmesi gerekenlere yazımızda yer verdik.
Diş Küretajı Nedir? Diş Küretajı Neden ve Nasıl Yapılır?

Son yıllarda birçok kişinin uygulatmak için doktora başvurduğu diş kazıması yani diş küretajı tedavisi, diş eti hastalıklarının tedavisi bakımından oldukça önemlidir. Eğer sizde diş küretajı hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak istiyorsanız, bu içerik sayesinde istediğiniz bilgiye erişebilirsiniz.

İşte diş küretajı hakkında her şey...

Diş Küretajı Nedir?

Diş Küretajı

Diş küretajı, diş eti hastalığı bulunan kişilerin diş eti altında bulunan iltihabı kazımak için yapılan tedavi yöntemidir. Kısacası diş etlerinin altını kazıma işlemidir. Diş eti hastalıklarında kullanılan güvenli ve yaygın bir tedavi yöntemidir.

Bu tedavi yönteminde diş taşları diş etlerinin içinden temizlenir. Küretaj işlemi yapılacağı zaman hastaya genellikle lokal anestezi uygulanır. Küretaj hem üst hem de alt çenenin tümüne yapılacaksa, uzman doktor genellikle küretaj işlemini 4 bölgeye ayırır. Daha sonra da aşama aşama tedaviyi uygular.

Diş Küretaj Tedavisi Yeterli Midir?

Diş Küretajı

Diş eti hastalıklarında küretaj tedavisi oldukça önemlidir. Alanında uzman perodontoloji doktorları tarafından yapılan bu işlem sonrasında iyileşme sağlanmakta ve diş eti ameliyatlarına gerek kalmamaktadır.

Diş eti hastalıkları ilerlediği zaman oldukça ağrılı bir süreç yaşatabilir. Yalnızca bununla kalmaz diş kayıplarına kadar gitmektedir. Bu yüzden mutlaka tedavi olmak gerekir. İlerleyen hastalık diş kaybını da geçerek, kemik erimelerine dahi sebep olabilir. Bu da oldukça yoğun ağrılara sebebiyet verir. Bu yüzden iş bu noktaya gelmeden dişlerinize gerekli bakımı yaptırın.

Diş Küretaj Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş Küretajı

Kullanılan özel araçlar ile diş altındaki iltihap yok edilir. Bazı durumlarda hem alt çene hem de üst çene için tamamen uygulama yapılması gerekir. Bu durumda diş doktorunuz ağzınızı üç bölgeye ayırır ve tedaviyi aşama aşama yapar. Aşamaların tamamlanması halinde küretaj işleminin gerçekleşmesi sağlanacaktır.

Yüzeysel diş bakımının yapılmasının ardından lokal anestezi ile tedaviye başlanır. Diş etlerine ufak kesikler atılır ve iltihaplara erişim sağlanarak temizlenmesi gerçekleşir. Bu işlemler yapılırken herhangi bir şey hissetmeyeceğinizden, sonrasındaki iyileşme sürecini tamamladığınızda herhangi bir sorun kalmayacaktır.

Diş Küretaj Sonrası İyileşme Süreci

Diş Küretajı

Küretaj işlemi bittikten sonra hastada ufak ağrılar olabilir. Sıcak, soğuk hassasiyeti de oluşabilir. Hasta ağrısı için ağrı kesici ilaç kullanabilir. Küretaj işleminden sonra, doktorun gösterdiği şekilde dişler mutlaka fırçalanmalıdır. Bu sırada dişlerde az da olsa kanamalar görülebilir.

Küretaj işleminden sonra damaklarınızın ve diş etlerinizin rahatladığını ilk günden hissetmeye başlayacaksınız. Bu işlem sayesinde hem pembe diş etlerine hem de daha sağlıklı dişlere sahip olacaksınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Yapılır?Lingual Diş Teli Nedir?
Pembe Estetik Nedir?Lamine Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş Beyazlatma (Bleaching) Nasıl Yapılır?Protetik Diş Tedavisi Nedir?

Diş küretaj acıtır mı?

Diş küretaj işlemi sırasında herhangi bir şekilde acı ya da sızı hissetmezsiniz. Çünkü işlem öncesinde lokal anestezi yapılmaktadır. Ayrıca yüksek hassasiyetli aletlerle dikkatlice işlem yapıldığı için herhangi bir sorun yaşanmaz. Ancak bir süre boyunca dişlerde hassasiyet olması normaldir. Kısa süre içerisinde ortadan kalkacaktır.

Küretaj kaç günde iyileşir?

Diş küretajı işlemi hastalığın ne kadar ilerlediğine göre değişmektedir. Ancak 10 gün boyunca yapılan seanslardan sonra yeme içme sürecinin 2-3 saat sonra başlayacağını ve işlemden sonra günlük hayatınıza kaldığınız yerden devam edebileceğinizi söyleyebiliriz. Tam iyileşme süresi ise 20 gün olarak belirtilmektedir.

Diş küretaj neden yapılır?

Bu işlem diş eti hastalığı bulunan kişilerin, diş eti altında yer alan iltihap oluşumunu ortadan kaldırmak amacıyla oldukları tedavidir. Diş eti hastalıklarında kullanılan yaygın bir tedavi yöntemi olan diş küretajında diş etlerinin altı kazılmaktadır.

Diş küretaj zararlı mı?

Diş küretaj işleminin herhangi bir yan etkisi ya da zararı bulunmamaktadır. Sadece tedavi sonrasında iltihapla kamufle olmuş olan sağlıksız bir görüntü ortaya çıkar. Bu da iltihabın temizlenmesinden kaynaklanmaktadır.

Küretaj yapılmazsa ne olur?

Diş taşı temizleme işlemi düzenli bir şekilde yapılmadığı takdirde diş eti hastalıkları ortaya çıkar. Bu durumda ilk olarak diş eti çekilmesi görülür. Daha sonra da dişlerin araları açılır ve diş taşı oluşumu buralara yayılır. Bu nedenle küretaj işleminin düzenli olarak yapılması gerekir.

Diş küretaj zor mu?

Diş küretaj işlemi diş taşlarının temizlenmesinden daha zor bir işlemdir. Lokal anestezinin yapıldığı diş küretajı işleminden sonra diş eti altında bulunan iltihap ortadan kaldırılmış olur.

Küretaj tedavisi kaç seans?

Kök yüzeyini düzleştirme tedavisinde yapılacak seans miktarı diş eti hastalıklarının derecesine göre değişmektedir. Ancak genel olarak alanında uzman periodontologlar 2 ile 4 seans arasında bu işlemi yapmaktadırlar.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum