Diş Hassasiyeti Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Dayanılması zor ağrı ve sızıya neden olan diş hassasiyetinin nedenlerini, belirtilerini, ne iyi geldiğini ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Diş Hassasiyeti Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Genellikle 20-50 yaş arasında görülen diş hassasiyeti, soğuk, sıcak, tatlı ya da ekşi yiyecek ve içecekleri tükettiğimizde ortaya çıkmaktadır. Dişleri kaplayan dentin tabakasının zarar görmesi sonucu ortaya çıkan diş hassasiyeti neden olur, belirtileri nelerdir, ne iyi gelir ve tedavisi nasıldır gibi soruların cevabını detaylandırdık.

İşte diş hassasiyeti hakkında bilinmesi gerekenler...

Diş Hassasiyeti Nedir?

Diş Hassasiyeti

Diş hassasiyeti, dişlerdeki dentin tabakasının zarar görmesi nedeniyle dış etkilere karşı duyarlı olması durumunda oluşan ağrı verici durum olarak ifade edilir. Dentin tabakası kök kısmında sement, taç kısmında ise mine ile kaplıdır. Bu tabaka ısıya ve dokunmaya karşı duyarlı canlı bir dokudur. Dişlerde sinir merkezlerine uzanan kanalcıkların bulunduğu dentin tabakası yer hassasiyet konusunda önemlidir.

Sıcak ve soğuk uyarıcılar kanalcıklara temas ettiği zaman sinirin uyarılması ile dişte ağrı oluşacaktır. Diş minesi zarar gördüğü ya da çürüğü durumda açıkta kalan dentin dış etkilere karşı duyarlı olur. Bu nedenle şiddetli ve ani ağrılar yaşanmaktadır.

Diş Hassasiyeti Neden Olur?

Diş Hassasiyeti

Diş hassasiyeti nedenleri arasında sert diş fırçalama, yanlış diş macunu ve diş fırçası seçimi, diş gıcırdatma, diş eti çekilmesi, diş eti hastalığı, beslenme alışkanlığı ve sert obje çiğneme yer alıyor.

Yukarıda saymış olduğumuz nedenler yüzünden diş hassasiyeti oluşabilir. Bu yüzden bu durumlara dikkat etmenizi öneririz. Özellikle diş eti hastalığı en çok hassasiyete neden olan faktördür. Diş eti hastalıklarına yakalanmanız durumunda hassasiyetin oldukça acılı şekilde kendini göstereceğini söyleyelim.

Diş Hassasiyeti Belirtileri

Diş Hassasiyeti

Diş hassasiyeti belirtileri soğuğa, sıcağa, şekere ve ekşi yiyeceklere karşı hassasiyettir. Bu tür yiyecekleri ya da içecekleri tükettiğiniz zaman dişlerinizde ağrı ve sızı oluşuyorsa dişlerinizde hassasiyet oluşmuştur.

Dişlerde hassasiyet oluşması oldukça can sıkıcı bir durumdur. Bu hassasiyetten kurtulmanın tek yolu ise bu süre zarfında hassasiyete neden olan etkenlerden uzak durmak ve ağız bakımını etkili bir şekilde yapmaktır. Bu yüzden hassasiyetin nedenlerini ve doğru ağız bakımının nasıl yapılması gerektiğini öğrenmek için mutlaka bir doktora görünün.

Diş Hassasiyetine Ne İyi Gelir?

Diş Hassasiyeti

Diş hassasiyetini geçirmek için birçok yöntem kullanabilirsiniz. Bu yöntemler arasında günlük ağız bakımı yapmak, hijyeni sağlamak, asitli yiyecek ve içecek tüketmemek, diş ipi ve ağız gargarası kullanmak, diş fırçalarını yumuşak tercih etmek ve düzenli olarak dişlerinize bakım yaptırmak yer alıyor.

Yukarıda saymış olduğumuz önerileri uyguladığınız takdirde diş hassasiyeti sorunundan kurtulursunuz. Hayatınızı bu yöntemlerle şekillendirdiğiniz takdirde bir daha hassasiyet sorunu yaşamazsınız.

Diş Hassasiyetine Bitkisel Çözüm

Diş Hassasiyeti

Diş sızlaması nasıl geçer sorusunun cevabı olarak doğanın bir mucizesi olan karanfili önerebiliriz. Karanfil çiğnemek diş sızlamasına ve hassasiyetine iyi gelmektedir. Ayrıca karanfili çiğnemek yerine yağını da kullanabileceğinizi belirtelim.

Diş sızlamasını evde geçirmek istiyorsanız sarımsak uzmanlar tarafından önerilmektedir. Uzmanlar sarımsak çiğnemenin bir diğer hassasiyet giderici yöntem olduğunu söylemektedir. Ancak sarımsak tansiyona etki etmesinden dolayı doktora danışmadan kullanmanızı önermiyoruz.

İlginizi Çekebilir
Diş Ağrısına İyi Gelen Bitkisel Çözümler

Diş Hassasiyeti Tedavisi

Diş Hassasiyeti

Diş hassasiyeti yaşadığını düşünen kişi ilk olarak bir diş doktoruna başvurmalıdır. Klinikte doktor tarafından muayene edilmelidir. Muayene sonrasında doktorun teşhis koyması ile tedavi süreci başlamaktadır.

İlk olarak diş hassasiyetinin nedeni araştırılmalıdır. Bu duruma neden olan faktörlere göre tedavi planı yapılarak tedaviye başlanmalıdır. Diş hassasiyetinin nedeni kırıklar ise dolgu ve kaplamalar yapılmalıdır. Diş eti çekilmesine bağlı hassasiyet oluşmuşsa diş eti tedavisi uygulanmalıdır. Diş sıkma sonucu oluşan hassasiyetlerde ise aşınmalar kapatılmalı ve gece plağı tedavisi tercih edilmelidir.


İlginizi Çekebilir
Diş Ağrısını Geçirme YöntemleriDiş Ağrısına İyi Gelen İlaçlar ve Yağlar

Diş hassasiyeti gidermek için ne yapmalı?

Diş hassasiyetini gidermek için tuzlu suyla gargara yöntemini öneriyoruz. Tuzlu suyla gargara yaparak ağzınızdaki mikrop ve bakterileri yok edebilirsiniz. Bu yöntem hem diş eti iltihabının önüne geçmenizi hem de dişlerdeki sızlama ve hassasiyeti ortadan kaldırabilmenizi sağlayacaktır.

Dişlerde soğuk hassasiyeti neden olur?

Dişlerde soğuk hassasiyet olmasının nedeni diş minesinin zamanla aşınarak dişinizin dentin adı verilen yumuşak iç kısmını açığa çıkarmasıdır. Soğuk yiyecekler, içecekler ve hava akımı dişlerinizdeki bu minenin aşınmasına neden olur. Bu da kısa ama keskin bir ağrıya neden olur.

Diş hassasiyeti kendi kendiliğinden geçer mi?

Diş hassasiyeti herkeste farklı bir şekilde gelişmektedir. Bu yüzden bazı hastalarda hassasiyet kendiliğinden geçebilirken bazılarında ise geçmemektedir. Hassasiyeti kendiliğinden geçen hastalarda ise yaşamın başka evresinde tekrardan ortaya bu rahatsızlık ortaya çıkabilir. Bu sebeple mutlaka bir doktora görünmelisiniz.

Dişteki hassasiyet geçer mi?

Diş eti çekilmesi ve mine aşınması yüzünden oluşan hassasiyet, dolgu yaptırmakla geçmemektedir. Bu yüzden hassasiyeti azaltan diş macunu ile dişlerinizi fırçalamanızı öneriyoruz. Bu sayede dişlerinizdeki hassasiyeti geçirebilirsiniz.

Diş hassasiyeti ne kadar sürer?

Yeni yapılan dolgularda hassasiyet oluşabilmektedir. Bu hassasiyet genellikle 2 haftaya yakın bir süre boyunca hayatınızı etkiler. Giderek azalan bu duyarlılık en sonunda ortadan kalkar. Bu süre daha uzun ya da kısa olabilir.

Diş eti hassasiyeti hangi vitamin eksikliği?

Yapılan araştırmalara göre diş eti çekilmesinin sıklığının artmasında C vitamini eksikliği öne çıkıyor. Dolayısıyla yediğiniz yemeklerden ya da alacağınız takviyelerden bu eksikliğinizi telafi etmelisiniz. Aksi takdirde hassasiyet giderek artacaktır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.