Diş Eti Hastalıklarından Kurtulmanın Yolları Nelerdir?

Birçok soruna neden olan ve diş sağlığını doğrudan etkileyen diş eti hastalıkları hakkındaki tüm detayları sizler için bir araya getirdik.
Diş Eti Hastalıklarından Kurtulmanın Yolları Nelerdir?

Diş ve diş eti problemleri genellikle ağız bakımına önem göstermeyen kişilerde meydana gelen can sıkıcı rahatsızlıktır. Bu durum genetik sebeplerden dolayı da sıklıkla meydana gelebilir. Ağız içerisindeki yaralar, diş çürükleri ve daha birçok rahatsızlığın sebeplerini ve kurtulmanın yollarını sizler için araştırdık.

En İyi Diş Eti Sağlığı İçin Besinler Listesi

SıraBesinEtkineoldu Puanı
1SuMetabolizma Dengeleyici10/9.9
2SütMikrop Öldürücü10/10
3Yeşil ÇayPlak Oluşumunu Engeller10/9.6
4TavukDiş Eti Beslenmesi10/9.5
5PeynirDiş Minesini Güçlendirir10/9.4
6IspanakMineral Etkisi10/9.7
7LahanaGüçlendirir10/9.8
8Portakalİltihap Giderici10/9.8
9ÇilekDişi Besler10/9.8
10Tatlı PatatesDiş Minesine Katkı10/9.6

Diş Eti Sağlığı İçin 10 Doğal Besin Tavsiyesi

İşte diş ve diş eti sağlığına iyi gelen doğal besinler...

1. Su

Diş Etine İyi Gelen Besinler

Ağız içerisinde biriken mikropların temizlenmesi ve yeterli beslenme için gerekli olan su, tüm diş problemlerine iyi gelmektedir. Su tüketimi vücudumuzun sağlık dengesini koruyarak herhangi bir rahatsızlığın meydana gelmesini önlemektedir.

2. Süt

Diş Etine İyi Gelen Besinler

İçerdiği kalsiyum sayesinde dişlerin güçlenmesini sağlayan süt aynı zamanda diş eti ve çevresindeki mikropları da öldürerek diş eti hastalıklarından korur. Diş eti problemlerini iyileştirmek için mutlaka süt tüketmelisiniz.

3. Yeşil Çay

Diş Etine İyi Gelen Besinler

İnsan sağlığına birçok faydası bulunan yeşil çay antioksidan etkisi sayesinde diş çürüklerinin önüne geçer. Ağız içinde oluşan mikropların yok edilmesinde rol oynar. Yeşil çay tüketimi plak oluşumunu da yüksek oranda engeller. Yeşil çayla birlikte günlük diş bakımını da yapmanız gerekmektedir.

4. Tavuk

Diş Etine İyi Gelen Besinler

Protein ve fosfor açısından zengin bir besin kaynağı olan tavuk, diş minesi için oldukça önemlidir. Ayrıca vücudumuz herhangi bir rahatsızlık anında iyileşmek için gerekli olan proteini harcar. Bu sırada diş ve diş etleri ikinci planda kalır. Bu sebeple tavuk tüketimi diş sağlığı için büyük önem arz etmektedir.

5. Peynir

Diş Etine İyi Gelen Besinler

Süt ve süt ürünlerinden biri olan peynir; kalsiyum ve protein açısından oldukça zengindir. Dişlerin ve diş etinin beslenmesi için oldukça önemli olan peynir türevleri vücutta sağlıklı bakterilerin üretilmesini de sağlar.

6. Ispanak

Diş Etine İyi Gelen Besinler

A ve B vitaminleri açısından zengin bir besin kaynağı olan ıspanak diş sağlığı için oldukça mühimdir. Aynı zamanda vücudun sağlıklı beslenmesine de yardımcı olan ıspanak, mineral açısından da önemlidir. Ispanak tüketimi diş ağrıları ve diş eti problemlerini ortadan kaldırır.

7. Lahana

Diş Etine İyi Gelen Besinler

Ispanak ile benzer besin değerlerine sahip olan lahana, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde diş eti hastalıklarına karşı hem direnç oluşturuyor hem de problemleri gideriyor. Lahana ve diğer yeşil sebzeler, ağız ve diş sağlığı için mutlaka tüketilmesi gereken ürünlerdendir.

8. Portakal

Diş Etine İyi Gelen Besinler

C vitamini açısından zengin olan portakal, diş eti hastalıklarından korunmak için tüketilmesi gereken meyvelerin başında geliyor. Diş ağrısı ve diş çürüğü problemlerinin önüne geçen C vitaminli besinler ağız içinin mikroplardan arınmasını da sağlıyor.

9. Çilek

Diş Etine İyi Gelen Besinler

Mikrop oluşumunu en aza indiren ve diş etlerinin beslenmesini sağlayan çilek, diş temizliği için önemli bir besindir. Dişlerin beyazlatılması ve lekelerin giderilmesi içinde kullanılan çilek içerdiği enzimler sayesinde ağız içini temiz tutarak diş eti hastalıklarını uzak tutuyor.

10. Tatlı Patates

Diş Etine İyi Gelen Besinler

Diş ve diş eti sağlığı için önerilen doğal besinlerden biride tatlı patatestir. İçerdiği A vitamini sayesinde bakteri oluşumunu engelleyen ve diş eti yaralarının giderilmesine katkı sağlayan tatlı patates, çürükleri azaltmaya da yardımcı oluyor.


Diş Eti Hastalıklarına İyi Gelen Ürünler

En İyi Diş Eti Sağlığı İçin Ürünler Listesi

SıraMarkalarHacimneoldu Puanı
1Listerine Advance White500 ml10/9.9
2Opalescence28 gr10/10
3Corega30 Tablet10/9.8
4Luis Bien75 ml10/9.7
5Oral-B Diş İpi50 m10/9.8
Amazon
Fiyatlarını Gör
Diş Eti
Ürünleri
Aradığın
Fiyatları Gör

Diş ve Diş Eti Hastalığına İyi Gelen 5 Ürün

Diş ve diş eti sağlığınızı korumanıza büyük katkı sağlayacak en iyi ürünleri seçtik. Sağlıklı bir ağız yapısına sahip olmak fazlasıyla önemlidir. Faydalı ve kaliteli markaları listeledik.

1. Listerine Advance White

Gargara

Amazon
Fiyatını Gör
Listerine
Ağız Bakım Suyu
Aradığın
Fiyatı Gör
Özellikler
Hacim500 ml

En iyi diş beyazlatıcılar arasında yer alan ürün, içerisindeki florür ile diş yapısını güçlendirerek gelecek zamanlı problemlerin önüne geçiyor. 500 ml olarak satışa sunulan Listerine Advance White, bizce en iyi diş eti koruyucularından bir tanesi.

Kullanıcı Yorumu

👤 Sürekli kullandığım bir ürün, dişlerim oldukça sağlıklı. G** B**

👤 Oldukça etkili bir ürün, uzun süredir kullanıyorum. A** K**

2. Opalescence Beyazlatıcı Diş Macunu

Beyazlatıcı Diş Macunu

Amazon
Fiyatını Gör
Opalescence
Diş Macunu
Aradığın
Fiyatı Gör
Özellikler
Hacim28 gr

Hızlı ve yüksek etki etmesi sebebiyle sıkça tercih edilen Opalescence Ultradent, en düşük aşındırma oranıyla dikkat çekiyor. 28 gr olarak satışa sunulan diş macunu, kullanıcılarının %96'sından olumlu yorumlar alıyor.

Kullanıcı Yorumu

👤 Dişleri güçlendiriyor. Tavsiye ederim. B** G**

👤 Tadı bir diş macununa kıyasla aşırı güzel, etkisi de güzel. N** H**

3. Corega Diş Temizleyici

Diş Temizleyici

Amazon
Fiyatını Gör
Corega
Beyazlatıcı Tablet
Aradığın
Fiyatı Gör
Özellikler
Hacim30 Tablet

En iyi diş sağlığı koruyucularından olan Corega Diş temizleyici tablet ağız kokusunu tamamen ortadan kaldırıyor. Aynı zamanda lekeleri yok eden ürün, diş protezini tam anlamıyla temizliyor. Diş eti sağlığını koruyan tablet, en çok satanlar arasında yer alıyor.

Kullanıcı Yorumu

👤 Harika bir ürün dişleri bembeyaz yapıyor. E** B**

👤 Kokusuz olmasından memnunuz. B** M**

4. Luis Bien Diş Beyazlatma Seti

Diş Beyazlatma Seti

Amazon
Fiyatını Gör
Luis Bien
Beyazlatma Seti
Aradığın
Fiyatı Gör
Özellikler
Hacim75 ml + 50 gr

Aktif karbon diş macunu ve siyah tozuyla teslim edilen ürün, diş yapısını bozmadan tam koruma sağlıyor. Beyazlatma ve iyileştirme gücü bulunan macun, 75 ml olarak karşımıza çıkıyor. Kesinlikle kullanılması gerekilen ürünler arasında yer alan Luis Bien, ortalama fiyatı sebebiyle sıkça tercih ediliyor.

Kullanıcı Yorumu

👤 Ürün çok iyi 2 seneye yakındır kullanıyorum düzenli kullanımda max parlaklık sağlıyor. Eren D**

👤 Gerçekten düzenli kullanımda muhteşem etkili bir ürün. D** A**

5. Oral-B Diş İpi Essential Floss

Diş İpi

Amazon
Fiyatını Gör
Oral-B
Diş İpi
Aradığın
Fiyatı Gör
Özellikler
Hacim50 m

Özel lif yapısıyla satışa sunulan Oral-B diş ipi, 50 metre uzunluğu sayesinde uzun zamanlar dayanabiliyor. Kullananların çokça memnun kaldığı ürün, diş temizliği için en önemli ürünler arasında yer alıyor. Diş temizliği hakkında daha fazla bilgi için Diş Bakımı ve Diş Temizliği Nasıl Yapılmalı? içeriğimize göz atmalısınız.

Kullanıcı Yorumu

👤 Uzun süredir kullanıyoruz memnunuz. Seda Y**

👤 Nane kokusu kutunun içinde bile geliyordu. H** Y**


Diş ve Diş Eti Sağlığı

Ağız ve diş sağlığı 7’den 70’e herkes için oldukça önemlidir. Ancak dişçi terimi bile birçok kişinin tüylerinin ürpermesi için yeterli olacaktır. Olası diş ağrılarını ve diş çürüklerini önlemek için her gün düzenli olarak dişlerinizi fırçalamalı ve rutin diş kontrollerini aksatmamalısınız. Aksi halde çürüyen ve hastalık kapan dişlerin tedavisi sizin için daha zor olacaktır. İlk olarak ağızda başlayan sindirimden estetik bir görüneme kadar birçok alanda büyük önem taşıyan dişler aynı zamanda diksiyonunuz açısından da oldukça önemlidir. Konuşma sırasında seslerin düzgün çıkarılması ve aynı şekilde düzgün bir konuşma için diş sağlığı önemli bir yer tutmaktadır.


Diş ve Diş Eti Hastalıkları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Diş ve diş eti problemleri neden olur?

Düzenli olarak fırçalanmayan ve bakımı yapılmayan dişlerde kalan yemek kalıntıları bakteri oluşumuna neden olur. Bu bakteriler zamanla diş çürüklerine, diş eti iltihaplarına ve diş taşı oluşumlarına neden olurlar. Özellikle şekerli gıdaların tüketiminin diş çürüklerine neden olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Şekerli gıdaların tüketimi ile bakteri plağında biriken mikroorganizmalar, şekerli gıdaları parçalar ve asit üretirler. Bu asitler ise çürük oluşumuna neden olur. Zamanla çürük alan yayılarak dişin çekilmesine de neden olabilir. Şekerli gıdaların yanı sıra aşırı soğuk ve sıcak tüketilen gıdalar, dişlerin hassasiyetini arttırırken olumsuz sonuçlar alınmasına neden olabilir. Diş minesinin zarar görmemesi ve diş hassasiyetinin olumsuz etkilenmemesi için diş temizliği kadar tüketilen besinlerde önem taşımaktadır. Çürük dişlerin yanı sıra diş taşı oluşmuş dişlerde diş eti hastalıklarına neden olabilir. Diş etinde meydana gelen renk ve şekil bozuklukları diş eti hastalıklarının belirtisi olarak görülebilir. Diş eti hastalıklarının bir diğer belirtisi ise diş etinde meydana gelen kanamalardır. Diş etinizin sağlıklı olup olmadığını renginden de anlayabilirsiniz. Sağlıklı bir diş eti her zaman açık pembe renktedir.

Hangi hastalıklar diş eti problemine sebep olur?

Öncelikle diş eti hastalıklarına karşı önlem almak için düzenli olarak diş bakımınızı yapmalısınız. Her gün düzenli olarak dişlerinizi fırçalamalı ve düzenli olarak diş kontrollerinizi yaptırmalısınız. Düzenli olarak dişlerinizi fırçalamanız ve dişlerinize karşı hassas davranmanız bazı durumlarda yeterli olmayabilir. Özellikle diş taşı oluşumunun ortadan tamamen kaldırılması adına bir uzmandan yardım almanız gerekebilir. Diş eti hastalıklarının oluşmasına neden olan birçok faktör söz konusu olabilir. Başta diş bakımı ve temizliği olmak üzere gerekli hassasiyeti göstermeniz diş eti hastalıklarına karşı koruma sağlayacaktır. Diş temizliği ve bakımının yanı sıra genetik faktörler, sigara tüketimi, ilaç kullanımı, stres, sağlıksız beslenme ve diyabet gibi hastalıklar dişlerin olumsuz yönde etkileyerek çeşitli diş eti hastalıklarının oluşmasına neden olabilir.

Diş eti rahatsızlıkları genetik midir?

Diş eti hastalıklarının başlıca nedenlerinden biri ise genetik faktörlerdir. %3,0 oranında bir etkiye sahip olan genetik yatkınlık yetersiz ağız ve diş bakımı ile diş eti hastalıklarının oluşum riskini büyük oranda arttırmaktadır. Ailesinde diş problemleri olan kişilerin düzenli olarak diş bakımlarını yapmaları ve rutin diş kontrollerini ihmal etmemeleri önerilmektedir. Hamilelik ve menapoz gibi hormonal değişiklikler diş sağlığını doğrudan etkiyen faktörlerdendir. Bu dönemlerde daha hassas olan diş ve diş etlerinizin bakımını ihmal etmemelisiniz. Aksi halde diş ve diş eti hastalıklarının oluşma riski daha fazla artacaktır. Sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenmenin birçok hastalığa karşı koruma ve direnç sağladığını biliyoruz. Bol vitaminli gıdalarla beslenmek ve sağlıklı yaşamak diş eti hastalıklarına karşı ekstra bir koruma sağlamaktadır. Özellikle tüketilen besinlerin şeker oranına dikkat edilmesinin yanı sıra aşırı soğuk ve sıcak gıdalardan kaçınmak diş eti hastalıklarına karşı koruma sağlamanıza yardımcı olacaktır.

Diş eti hastalıklarının sebepleri nelerdir?

Sağlıklı beslenmenin haricinde sigara ve alkol tüketiminden kaçınmanız diş sağlığınız açısından oldukça faydalı olacaktır. Diş ve diş etlerini doğrudan olumsuz bir yönde etkileyen kötü alışkanlıklar diş eti hastalıklarının oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Diş sağlığını doğrudan etkiyen birçok faktörün olduğunu yukarıda belirtmiştik. Diş bakımı ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra bazı dönemlerde yapılan tüm bu bakımlar yetersiz kalabiliyor. Özellikle uzun süreli kullanılan depresyon ilaçları, doğum kontrol hapları ve kalp ilaçları diş bakımı konusunda ekstra bir hassasiyete ihtiyaç duymaktadır. Bu dönemlerde diş hekiminize durumu belirtmeli ve dişlerinize gösterdiğiniz hassasiyeti arttırmalısınız. Birçok hastalığın temel nedeni olan stres, diş eti hastalıklarının da başlıca nedenleri arasındadır. Vücudun bağışıklık sistemini düşüren stres, mikrop ve bakterilerin vücudumuzda daha çok yayılmasına neden olmaktadır. Özellikle bazı kişilerin stres nedeniyle dişlerini sıkması ve gıcırdatması diş sağlığı açısından oldukça zararlıdır. Dişlerin genel kuvvetinin azalmasına neden olan bu davranış diş dokusunun bozulmasına ve diş etlerinin çekilmesine neden olmaktadır.

Diş eti hastalığı belirtileri nelerdir?

Diş etlerinde meydana gelen kanamalar

Diş etlerinde çekilme

Diş köklerinin yüzeyinde hassasiyet

Diş etlerinde şişme ve kızarıklıklar

Diş ve diş eti iltihaplanması

Diş aralarında meydana gelen açılmalar

Dişlerde sallanma

Kötü ağız kokusu

Ağızda kötü tat hissi

Diş eti hastalığı tedavisi nasıl olur?

Öncelikle kişinin her gün düzenli olarak diş bakımını yapması ve her gün sabah akşam olmak üzere dişlerini fırçalaması oldukça önemlidir. Diş bakımına verilen önemin yanı sıra sağlıklı beslenme ve kötü alışkanlıklardan uzak durmak diş eti hastalıklarına karşı koruma sağlamanıza yardımcı olacaktır. Diş eti hastalıklarının tedavisinde öncelikle bir uzmana başvurmalı ve gerekli muayeneyi yaptırmalısınız. Doktor muayenesinden sonra diş eti hastalığına neden olan faktörler belirlenerek uygun bir tedavi yöntemi uygulanır. Tedavi sürecinde diş eti hastalığına neden olan faktörlerden uzak durmanız ve dişlerinize karşı daha özenli davranmanız oldukça önemlidir.

Diş eti hastalığı tedavisinde öncelikle diş üzerinde biriken plaklar ve diş taşları temizlenmelidir. Aksi halde bu plak ve diş taşları diş etlerinizin çekilmesine neden olarak tahrişi arttıracaktır. Bu işlem dişlerinizin üzerindeki bakteri ve mikropların uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Bazı durumlarda ise cerrahi müdahale söz konusu olabilir. Ancak uygulanan tüm tedavilerde önemli olan unsur sizin dişlerinize karşı gösterdiğiniz hassasiyettir. Her gün düzenli olarak dişlerinizi fırçalamanız ve gereken bakımı uygulamanız, ağız ve diş sağlığınız açısından oldukça faydalı olacaktır.

UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.