Diş Eti Hastalığı Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Diş eti hastalığı geç kalmadan tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu hastalık eğer tedavi edilmez ise ağız ve diş sağlığı için büyük tehlike oluşturmaktadır.
Diş Eti Hastalığı Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti Hastalığı Nedir?

Diş eti hastalığı diş etini ve dişleri destekleyen dokuları etkileyen ve zarar veren itihabi hastalıklarıdır. Bu hastalık erken dönemde teşhis edilmesi gerekmektedir. Hastalığın ilerlemesi ağız ve diş sağlığını tehlike altına almaktadır.

Daha farklı hastalıklara ve diş kayıplarına neden olmaktadır. Bu nedenle erken teşhis büyük önem taşımaktadır. Diş eti hastalığında erken teşhis hastalığın önlenmesini sağlamaktadır. Diş eti hastalığı yetişkinlerin % 70’inde görülmektedir.

Bu durum kişilerde diş kayıplarına neden olmaktadır. Kolay ve başarılı bir tedavi için kişiler belirtileri dikkate almalı ve diş hekimine başvurmalıdır. Bu hastalık doğal dişlere, diş etlerine zarar vermektedir.

Diş Eti Hastalığı Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Kişinin sağlıklı çiğneme durumunu etkilemektedir. Sağlıklı çiğneme yapısına sahip olmayan kişiler sindirim sorunları yaşamaktadırlar. Diş eti hastalığı diş etlerinin şişmesi, kanaması ve hacim olarak büyümesi ile başlamaktadır. İlk olarak yaşanan durumlar diş eti iltihabı ve erken dönemdir.

Erken dönem ilk olarak kişiye rahatsızlık vermemektedir. Bu nedenle hastalar diş eti hastalığı yaşadığını anlayamazlar. Hastalığın erken fark edilmesi gerekir. Hastalık tedavi edilmez ise alveol kemiğine kadar iner.

Alveol kemiğine kadar inmesi geri dönüşü olmayan hasarlara neden olmaktadır. Diş ve diş eti arasında periodontal cep oluşmaktadır. Periodontal cep varlığı infeksiyonun yerleşimini ve hastalığın ilerlemesini kolaylaştırmaktadır. Hastalık ilerledikçe dişler sallanmaya başlamaktadır. Bu nedenle diş çekimine gerek duyulur. 

Diş Eti Hastalığı Belirtileri

Diş Eti Hastalığı Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Diş fırçalarken kanama olması, diş etlerinde şişlik, diş etlerinde kızarıklık, diş etlerinde hassasiyet, dişlerden kolaylıkla ayrılan diş etleri, dişler ve diş etleri arasında iltihaplı akıntı, sallanan ve birbirinden uzaklaşan dişler, kötü ağız kokusu, ısırma esnasında alt ve üst dişlerde bozukluk yer alır.

Diş Eti Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Diş eti hastalığının en belirgin faktörü bakteriyel diş plağıdır. Bakteriyel diş plağı, dişler üzerinde biriken yapışkan ve renksiz film tabakasıdır. Bu bakteriyel diş plağının ortadan kalkması için kişiler günlük ağız ve diş bakımına özen göstermelidir.

Ağız ve diş hijyeninin büyük önemi bulunmaktadır. Bu nedenle diş ipi, gargara ve diş fırçalama düzenli olarak yapılmalıdır. Bu uygulamalar sağlıklı bir ağız yapısını oluşturmaktadır. Plak dişlerden uzaklaştırılmalıdır.

Diş Eti Hastalığı Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Diş taşı ve diş tartarı oluşur ve dişler düzensiz yüzeyli bir hal alır. Aynı zamanda geçirgen bir yapıya sahip olur. Plakta bulunan bakterilerden salınan zararlı maddeler diş etinde irritasyona neden olmaktadır. Bakteriler tarafından salınan bu zararlı maddeler, diş etini dişe sıkıca bağlayan liflerin yıkıma uğramasına neden olur.

Diş eti dişten uzaklaşır. Bu durumda ise periodontal meydana gelir. Bu nedenle bakteriler ve zararlı maddeler daha derin dokulara hızla ilerler. Hastalık bu durumda ilerlemeye başlar ve cepler daha da derinleşir.

Bakteri ve zararlı maddeler daha da derine, hatta kemiğe kadar inebilir. Bu yüzden dişi destekleyen alveol kemiği yıkıma uğrar. Hastalık tedavi edilmez ise dişler sallanmaya başlar ve zamanla çekim gerekir.

Diş Eti Hastalığı Nasıl Önlenir?

Diş eti hastalığı önlenebilir bir rahatsızlıktır. Bu nedenle kişiler hastalığı önlemek için ilk olarak bir klinikte muayene olmalıdır. Muayene sonrasında ise kişiler doktor önerilerini dikkate almalıdır.

Diş eti hastalığının önlemesinde en büyük faktör kişinin ağız ve diş sağlığına gösterdiği özendir. Bu nedenle kişiler dişlerinin ve diş etlerinin sağlıklı olması için ağız bakımına dikkat etmelidir. Diş eti hastalığı yaşan kişiler günlük ağız bakımı düzenli şekilde yapmalıdır. 

Diş Eti Hastalığı Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Bunun yanı sıra diş ipi ve ağız gargarası kullanmalıdır. Diş eti hastalığı yaşayan hastalar için özel üretilmiş diş macunları, diş fırçaları ve gerekli ürünler kullanılmalıdır. Bu ürünler sayesinde bakteriyel diş plağının uzaklaştırılması sağlanmalıdır. 

Aynı zamanda düzenli olarak diş hekimine kontrole gidilmelidir. Bazı hastalarda ise günlük ağız bakımı yeterli olmamaktadır. Bu nedenle hastalar diş hekimine başvurmalıdır. Diş hekimi tarafından diş plağı ve diş taşının uzaklaştırılması sağlanır.

Diş Eti Hastalığı Tedavisi

Diş eti hastalığında en önemli şey erken tedavidir. Dişler üzerinde plak ve diş taşının uzaklaştırılması sağlanmalıdır. Bu durum düzgün bir kök yüzeyinin sağlanmasına neden olmaktadır. Bu uygulama diş etinde iltihap oluşmasına neden olan bakteri ve irritanların uzaklaşmasını sağlamaktadır. Yapılan bu uygulama diş etinin dişe tekrar adaptasyonu için önemlidir.

Diş eti hastalığının erken dönemlerinde önemli olan diş taşı temizliği, plağın uzaklaştırılması ve düzgün bir yapıda kök yüzeyinin olması sağlanarak tedavi uygulanmaktadır. Bazı hastalarda ise cerrahi tedavi gerekmektedir.

Diş Eti Hastalığı Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Bu tedavide amaç, derin periodontal ceplerdeki diş taşlarını temizlemek, cebin büzülerek eliminasyonunu ve düzgün bir kök yüzeyini sağlamaktır. Daha kolay temizlenebilir bir diş eti formu oluşturmaktır.

Diş eti hastalığında tedavi sonrası hastaların düzenli olarak doktor tarafından muayene edilmesi gerekir. Plak kontrolü ve yeni diş taşı birikimlerinin ortadan kaldırılması gerekir. Diş eti hastalığı tedavisinde önemli olan tedavide sağlanan sağlığının sürdürülmesi gerekmektedir. Kişinin günlük ağız bakımı işlemlerini etkin bir şekilde uygulaması önem taşımaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Diş Eti Kanaması Neden Olur? Belirtileri ve Doğal Çözümleri

Diş eti hastalığı nasıl geçer?

Diş eti iltihabının geçmesinin bir yolu vardır. Bu sorunun geçmesi için ağızda gerekli hijyenin sağlanması gerekir. Tüm sağlıklı bireylere önerildiği gibi diş eti iltihabı yaşayan kişiler günde 3 kez dişlerin ve dilin fırçalanması önerilir.

Diş eti hastalıkları neyin habercisi?

Diş eti sınırı boyunca bakteri birikmesi ve uzun süre orada kalması diş eti hastalıklarına yol açar. Diş eti hastalığına neden olan bazı etkenler vardır. Kötü ağız hijyeni, kötü beslenme, sigara kullanımı, stres diş eti hastalıklarına neden olur.

Diş eti hastalığı nedir belirtileri?

Diş fırçalama sırasında kendiliğinden başlayan kanamalar dışında diş etinde görülen kızarıklık, şişlik, diş eti çekilmesi, diş eti büyümesi, dişlerde sallanma, yer değişikliği, hassasiyet, kötü ağız kokusu diş eti hastalığının belirtileridir.

Diş eti hastalıkları tehlikeli midir?

Diş etinde meydana gelen hastalıklar organları etkiler. Başta hamile kadınlarda birçok sorunun meydana gelmesine yol açar. Aynı zamanda diyabet, kalp rahatsızlıklarına da zemin hazırlar. Bu yüzden ağız içerisini olabildiğince temiz tutmak gerekir.

Diş eti hastalığının adı nedir?

Diş eti çekilmesi veya diş eti hastalığı olarak adlandırılan Periodontitits, dişlerin çevresindeki yumuşak dokuya zarar verir. Tedavi edilmediği taktirde bireyin dişlerini destekleyen kemiği yok edebilir.

Diş eti kendini onarır mı?

Diş etleri bir kere güçsüzleşirse, tekrar eski haline dönemez. Bu nedenle diş etinde meydana gelen bir sorunu en erken evrede fark edip, direkt olarak doktora başvurmak gerekir. Aksi taktirde daha büyük sorunlar meydana gelir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.