Diş Çürüklerini Önlemenin 10 Etkili Yolu!

Herkes ağız ve diş sağlığına dikkat etmek zorundadır çünkü dişlerinde problem olan insanlar daha birçok hastalığa davetiye çıkarmış oluyor.
Diş Çürükleri Nasıl Önlenir?
Diş sağlığı çok önemli olup, küçücük bir çürük bile kalp-damar hastalığına, romatizmaya, ülsere, böbrek ve karaciğer hastalıklarına ve daha pek çok rahatsızlığa neden olabilir. Bu yüzden hiçbir çürüğün ihmal edilmemesi ve mutlaka tedavi ettirilmesi lazımdır. Peki diş çürüklerini nasıl önleriz?
1. Diş Hekimine Düzenli Olarak Gidin
Ülkemizde böyle bir bilinç oluşmuş olmasa da 6 ayda bir diş hekimine kontrole gidilmesi gereklidir. İleride daha ciddi problemlerle karşı karşıya kalmamak için, ağız ve diş bakımına dikkat etmek ve doktora giderek gerekli kontrollerin yaptırılması önemlidir.
2. Diş Temizliğine Önem Verin
Sabah, öğle ve akşam dişler fırçalanmalı. Diş ipi kullanılmalıdır ve mutlaka ağız gargarası ile dişler daha detaylı temizlenmelidir. Diş ipi diş temizliğinde çok önemlidir. Her ne kadar dişler fırçalanıp temizlendi zannedilse de diş ipi ile daha ayrıntı bir temizlik yapılır. Bunun için her gün düzenli olarak bir kez diş ipi kullanılmalıdır.
3. Sağlıklı Beslenin
Sağlıklı beslenme diş çürüklerini önlemenin bir diğer yoludur. Sağlığınız için vücudun ihtiyacı olan vitamin, mineral, karbonhidrat gibi besinlerin mutlaka alınması gereklidir. Bu besinlerin dengeli bir biçimde alınması önemlidir. Diğer önemli nokta da fındık, ceviz gibi sert yiyeceklerin dişlerle kırılmaması gerektiğidir.
4. Dişlerinizi Temizleyecek Besinler Tüketin
Yiyeceklerin de diş fırçası görevi gördüğünü biliyor muydunuz? Örneğin, havuç, elma gibi yiyecekler dişlerinizin temizlenmesini sağlar. Lifli yiyecekler dişleri temizleyip, güçlendirir. Lif bakımından zengin yiyecekler tüketerek hem diş sağlığınızı hem de vücut sağlığınızı koruyabilirsiniz.
5. Şeker Tükettikten Sonra Ağzı Temizleyin
Şeker, çikolata ve lokum gibi tatlıları yedikten sonra dişler mutlaka fırçalanmalı ve ağız bol su ile çalkalanmalıdır. Şekerli şeyler dişlerin çok çabuk çürümesine sebebiyet verir. Gün içerisinde yediğiniz şekerli şeyler sonrasında dişlerinizi diş ipiyle temizleyebilir, arkasından direkt olarak içebilirsiniz.
6. Sakız Çiğneyin
Sakız çiğnemek de dişlerin temizlenmesine yardımcı olur. Sakızın ferahlatıcı bir etkiye sahip olması hem ağzınızın daha güzel kokmasını sağlar hem de ferahlatır. Sakızı seçerken de dikkatli olun. Şekersiz sakız seçmeniz önemli.
7. Asitli İçeceklerden Kaçının
Asitli içecekler de dişlerin çürümesine neden olur. Bu yüzden asitli içecekler yerine doğal meyve suları tercih edilmelidir. Özellikle siyah asitli içecekler içmek dişlerinize son derece zarar verir. Mümkün olduğunca ayran, kefir, meyve suyu gibi içecekleri tüketmenizi öneriyoruz.
8. Diş Fırçasını Değiştirin
Eğer kullandığınız diş fırçası sizde uzun bir süredir varsa mutlaka değiştirin. Bir süreden sonra diş fırçasının kılları eskiyeceği için dişlerinizi güzel fırçalayamaz. Bunun için 3 ile 4 aylık bir kullanım sonrası diş fırçanızı değiştirmeniz önerilir. Aynı zamanda diş fırçanız yumuşak veya orta sertlikle kıla sahip olmalıdır.
9. Diş Macununu Islatmayın
Diş temizliği öncesinde diş macununuzu ıslatmayın. Direkt olarak kuru diş fırçası üzerine sürün, bu şekilde fırçalamaya özen gösterin. Diş macununuzu ıslatmak etkisinin azalmasına sebep olacağı için tam verim alamazsınız.
10. Alkolsüz Gargara Tercih Edin
Ağzınızın kokusunu kısa süre içerisinde giderecek ve içeride hijyen sağlayacak alkolsüz gargaralar kullanın. Diş fırçalamaya ek olarak ağız kokusunu gidermeye yardımcı olan gargaralar son derece önemlidir. Sık sık kullanılması gerekir. Toplum içerisinde ağzınızın güzel kokmasını sağlar.
Çocukları ve Bebekleri Çürüklerden Korumanın Yolları |
---|
Diş çürükleri nasıl yok edilir?
Diş çürüğü başlangıcı tespit edilen hastalarda çürüğün erken evrede olması halinde florür tedavisi ve diş minesi önerilir. Bunun pek mümkün olmadığı durumlarda ise diş çürüğü tedavisi için diş dolguları yapılır.
Öndeki diş çürüğüne ne yapılır?
Ön dişlerde meydana gelen çürüklerinde diş hekimi çürüyen kısmı çıkarır, burayı dayanıklı bir malzeme ile doldurur. Dişlerde dolgu olduğu dahi belli olmaz. Diş hekiminiz doğal görünüm için diş renginde kompozit dolgular kullanır.
Bütün dişlerim çürük ne yapmalıyım?
Diş çürüğü kendi kendine iyileşebilen bir şey değildir. Tedavi edilmediği taktirde ilerler daha da kötü bir hal alır. Bu yüzden çürükten şüphelenmeye başladığınız andan itibaren diş hekiminizi ziyaret edin.
Dişçiye gitmeden çürük nasıl geçer?
Dişçiye gitmeden çürüğü geçirmenin bir yolu vardır. Eğer diş çürüğünüz çok küçükse ve başlangıç evresindeyse tedavi etmek için ağız gargarası, flörür, kalsiyum içeren diş macunlarını kullanabilirsiniz. Eğer çürüğünüz büyümüşse direkt olarak doktora gitmelisiniz.
Dişteki siyah lekeler çürük mü?
Dişlerde meydana gelen siyah lekelerin tek bir nedeni vardır o da kötü ağız hijyenidir. Eğer şekerli ve asitli gıdaları çok fazla tüketiyorsanız dişlerinizde siyah siyah lekeler oluşur. Bu oyuklar zamanla çürüğe dönüşür.
Dişi en çok ne çürütür?
Genelde şeker, nişasta, çikolata, asit vb. içecekler ve gıdalar diş yüzeyinde uzun süre kalacağı için çürükler meydana gelir. Dişlerinize yapışacak gıdalardan olabildiğince uzak durmak gerekir. Ağızda var olan bakteriler bu gıda artıkları ile beslenir, asit üretir. Asitler de diş minesini aşındırır.
- Yorumlar 0