Diş Apsesine İyi Gelen İlaçlar, Yağlar ve Gargara Yöntemleri

Diş apsesi tedavi edilmediği takdirde çok kötü sonuçlar doğurabiliyor. Diş apsesine iyi gelecek ilaçlar, gargaralar, içecekler ve yağlar aşağıda.
Diş Apsesine İyi Gelen İlaçlar, Yağlar ve Gargara Yöntemleri

Ağız ve diş sağlığına dikkat etmemek birçok problemi beraberinde getirir. Diş ağrılarına sebep olan, çoğu kişide görülen rahatsızlıklardan birisi de apsedir. Diş apsesini geçirmeye yardımcı yağlar hindistancevizi yağı ve nane yağıdır. İçecekler tuzlu su, sarımsak  suyu, gargalar ekinezya suyu, damla çay ağacı yağı, ilaçlar ise antibiyotiklerdir.

Diş Apsesi Ağrısını Geçirecek Yağlar

Diş Apsesine İyi Gelecek Besinler

Diş apsesinin ağrısını dindirecek yağlar arasında karanfil yağı, hindistancevizi yağı ve nane yağı  yer alır. Bu yağlar enfeksiyonları yok etmeye yardımcıdır.

İlk olarak isteğiniz bir yağ apseli bölgeye sürülür. 30 dakika kadar bekledikten sonra yutmadan ağzınızı yıkamanız gerekir. Diş ağrılarınız hafifler, apseli bölgenin şişkinliği yavaş yavaş inmeye başlar. Enfeksiyonu geçiren bu yağlar aynı zamanda şiddetli ağrıyı dindirir.

Diş Apsesine İyi Gelen İçecekler

Diş Apsesine İyi Gelecek Besinler

Diş apsesine doğal çözüm yöntemleri arıyorsanız bu içecekleri kesinlikle denemelisiniz. Tuzlu su, sarımsak suyu, elma suyu, karbonatlı su ve sumaklı su diş apsesi ağrısına çok iyi gelmektedir.

Diş etlerinin enfeksiyon kapmasından dolayı oluşan irin birikmesi olarak da bilinen apselerin giderilmesinde yukarıdaki içecekler etkin rol oynamaktadır. Diş çevresinde büyüyen apse şiddetli ağrılara neden olur. Bu ağrıları kesmek için sizlere önerdiğimiz içecekler gargara şeklinde kullanılmalıdır. İltihabı temizleyerek, diş apsesinin etkilerini keser.

Diş Apsesini Geçiren Gargaralar

Diş Apsesine İyi Gelecek Besinler

Ağrı kesicilerin bile etki etmediği diş apsesi ağrılarını gidermek için hatmi kökü yaprağı, ahududu, papatya, bal, adaçayı, sarımsak, sirke, tuz, ekinezya, zerdeçal, damla çay ağacı yağı ile yapılan gargaralar denenmelidir.

Sizlere önermiş olduğumuz bu besinler su ile karıştırılarak gargara şeklinde kullanılmalıdır. Rahatlatıcı etkiye sahip besinler sayesinde apsenin neden olduğu ağrılar azalmaya başlayacaktır. Düzenli olarak kullanıldığında etkisini gösteren gargaralar günde 1 kez yapılabilir. Eğer ağrınız çok şiddetli ise 2 kez de yapabilirsiniz.

Diş Apsesini Geçiren İlaçlar

Diş Apsesine İyi Gelecek Besinler

Diş apsesinin içerisindeki iltihabı sökmek için genelde antibiyotikler kullanılmaktadır. Amoksislin ve penisilin de diş apsesine iyi gelir. 12 saatte bir 1000 miligram şeklinde alınan bu ilaçlar iltihabı sökeceği için ağrıyı hafifletir. Antibiyotik kullanırken oldukça dikkatli olunmalıdır. Doktorunuza başvurmadan kesinlikle antibiyotik alımı yapılmaması gerekir. Sık bir şekilde antibiyotik kullanmak ciddi sonuçlara neden olur. Belirli bir zaman aralığı gerekmektedir. Güçlü bir ilaç olduğu için bilinçsizce kullanılmaması gerekir.

İlginizi Çekebilir
Diş Apsesi Nedir ve Ne İyi Gelir?

Diş apsesi nedir?

Diş apsesi, diş de veya etrafında oluşan iltihap ve şişkinliğe verilen isimdir. Yani apse irinli iltihaptır. Bu iltihap kötü koku yayan, bakteri dolu bir sıvıdır. Apsenin en temel nedeni, bakteriyel enfeksiyondur. Diş apsesinin 2 çeşidi vardır. Birincisi diş kökünde oluşan apse, ikincisi ise dişle diş eti arasında oluşmuş apsedir. Diş kökünde oluşmuş apsenin nedeni, daha önceden oluşmuş çürüğün tedavi edilmemesidir. Diş etinde oluşmuş apselerin nedeni ise ağız bakımına dikkat edilmemesidir.

Diş apsesi belirtileri nelerdir?

Diş apsesinin oluşacağı önceden hissedilebilir. Erken tedavi edilen bir diş apsesi kişiye daha az ağrı yaşatır. Şiddetli diş ağrısı, git gide artan ağrı, ağrının çeneye, boyuna ve kulağa yayılması, apse oluşan bölgeye dokununca ağrının artması, ağız kokusu ve ağız da oluşan kötü tat, ateşin yükselmesi, sıcak ve soğuk besinlere karşı hassaslık, ağız açarken zorlanma, halsizlik ve uykusuzluk gibi belirtiler hissedildiği zaman diş hekimine gitmekte fayda vardır.

Diş apsesinin nedenleri nelerdir?

Diş apsesinin en genel nedeni, enfeksiyondur ancak enfeksiyon haricinde başka etkenlerde diş apsesine sebep olur. Diş temizliğine dikkat etmemek, şekerli besin tüketmek, çürük diş, diş minesi problemleri, diş aralarında kalan yemek artıkları, diş sıkma ve gıcırdatma, bağışıklık sisteminin zayıf olması, diş tedavisinde aksaklık ve dolguların zayıflaması diş apsesine neden olabilmektedir.

Diş apsesi tedavisi nasıldır?

Diş apsesi tedavi olmadan kendi kendine iyileşmez. Bunun için mutlaka apseniz varsa, bir diş doktoruna gitmelisiniz. Dişçi önce iltihabı boşaltır. Daha sonra diş apsesine neden olan etkeni bulur. Eğer diş etinizde problem varsa, diş eti iyice temizlenir ve cerrahi işlem gerekliyse yapılır. Apsenin nedeni diş çürüğüyse, kanal tedavisi yapılabilir. Eğer dişin durumu çok ciddiyse bu durumda diş çekme işlemi de yapılabilir.

Diş apsesini önlemek için yapılması gerekenler nelerdir?

Diş apsesini önlemek için; dişler günde en az iki kez fırçalanmalıdır, diş aralarını iyi temizlemek için diş ipi kullanılmalıdır, diş fırçanızı düzenli aralıklarla değiştirmelidir, şekerli besinlerden uzak durulmalıdır, düzenli olarak diş doktoruna gidilmelidir ve diş çürükleriniz için ağız gargarası kullanılmalıdır.

Apseli diş çekilir mi?

Diş doktorları apseli dişi çekme taraftarı değillerdir. Ancak hastanın durumu ciddiyse, doktor bir kez daha apseli dişi çekip çekmemeyi düşünür. Yine de apseli dişi çekmek, çektirmek doğru değildir çünkü apseli diş çekilirken kana karışma tehlikesi vardır. Bu da ciddi sağlık problemlerine yol açar. Bu yüzden apseli diş öncelikle apsesinden arındırılır, daha sonra dişe ne gibi bir işlem uygulanacaksa uygulanır.

Diş apsesini patlatmak zararlı mıdır?

Diş apsesine kesinlikle diş hekimi müdahale etmelidir. Kişi apseyi patlatırsa veya delerse daha büyük zararlara yol açabilir. Kesinlikle yapılmaması gereken bir harekettir. Diş hekimine gidip apsenin neden olduğu şiddetli ağrı hafifletilir.

İlginizi Çekebilir
Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.