Tüm Detaylarıyla Dini Nikah Nedir ve Nasıl Kıyılır?

Müslüman insanlar evlenirken dini nikah kıyılır. Peki dini nikah nedir ve nasıl kılınır? İşte dini nikah ile ilgili tüm bilgiler...
Tüm Detaylarıyla Dini Nikah Nedir ve Nasıl Kıyılır?

İmam Nikahı Hakkında Bilgiler

İmam nikahı olarak da anılan dini nikah, Müslüman bir çiftin İslami usullere göre evlenmesidir. Burada evlenen çiftlerden belirli şartların yerine getirilmesi istenir. Bu içeriğimizde sizler için "imam nikahı-dini nikah nedir ve nasıl kıyılır" konusu altındaki bilgileri derledik.

İşte İslami usullere göre dini nikah-imam nikahı hakkında bilgiler;

Dini Nikah Nedir?

Dini Nikah Hakkında Bilgiler

Allah'ın huzurunda dininin getirdiği şartlar kapsamında imamın öncülüğünde kıyılan nikah aktidir.

Dini Nikah Nasıl Kıyılır?

Dini nikahlar kızın evinde, gelin gideceği evde, camide, damadın evinde kıyılabilir. Nikahta esas olan şahitlerdir. Şahitler gizli kapaklı şahitlik yapmamalıdır.

Dini Nikah Kıyılması İçin Neler Gerekir?

Dini Nikah Hakkında Bilgiler

  • Nikâhın zorla yapıyor olmaması gerekir. Nikah sırasında kadının rızasının alınması nikâhın şartlarındandır.
  • Nikâhı kıyılanların hayatta olmaları ve nikâhlanmalarının helal olması lazımdır.
  • Nikâh akdini yapan erkek ve kadının veya vekillerinin işitme engelli olmaması gerekir.
  • Şahitlerin hazır bulunması lazımdır. Şahit olacak kişilerde ;hürriyet, akıllı, ergenlik ve Müslüman olması gerekliliği aranır. Şahitlerin ya iki erkek ya da bir erkek iki kadın olması şarttır.
  • Evlenecek erkek Müslüman, kadın gayrimüslim vatandaş ise ve nikah akdi sırasında Müslüman şahit bulunmazsa, gayrimüslim iki erkeğin şahitliği ile nikah akdi geçerli olur fakat evlenecek erkek ve kadının ikisi de Müslüman olursa; o zaman gayrimüslimler şahit olamaz, şahitlerin Müslüman olmaları şarttır.
  • Evlenecek kadın ile erkeğin; icab ve kabul ile ilgili sözlerinin aynı mecliste söylenmesi ve işitilmesi şarttır. İcab bir mecliste, kabul başka bir mecliste olursa nikâh geçerli olmaz.
  • Kabulün icaba aykırı bulunmaması önem taşımaktadır. Mesela, erkeğin kadına hitaben; -Seni kendime eş kabul ettim... der. Kadında, bir süre düşündükten sonra: - Kabul ederim... diye geniş veya gelecek zamana alt bir fiil kullanırsa nikâh geçerli olmaz. Yani erkek ve bilhassa kadının, geçmiş zamanı; -Kabul ettim.! sözünü kullanması şarttır.
  • Erkeğin mektupla yazdığı icab teklifini, kadın iki şahit huzurunda okuduktan sonra: -Kabul ettim.. derse nikah geçerli olur.

Dini Nikahta Boşanma Nasıl Olur?

Dini Nikah Hakkında Bilgiler

Erkeğin iradesi ile boşanma olur. Eğer erkek kadına; Boş ol, seni boşadım gibi sözleri açık bir şekilde söylerse boşanma gerçekleşir.

Benzer İçerik Önerileri
Nikah Duası Nedir & Anlamı Okunuşu ve Arapça Türkçe YazımıEvlilik Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.