Orta Yaş Depresyonu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hayatta birçok durum genç bireylerin kendini eksik görmesine neden oluyor. Bu durumda depresyona girme gibi durumalar yaşanabiliyor.
Orta Yaş Depresyonu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Orta Yaş Depresyonu Nedir?

Üniversiteye büyük hayallerle gidip ortalama 4 yılını öğrenci olarak geçirenler, okulun bitmesiyle birlikte büyük bir boşluğun içinde kendilerini buluyor. Gelecek kaygısı yaşayan üniversiteli gençler aynı zamanda büt sorunlarıyla uğraşıyor. Öğrenciler okulu bitirdiğinde "25 Yaş Sendromu" yaşıyor. 25 olmasının sebebi ise üniversitede mezun olanların ortalama yaşı 25’dir.

Orta Yaş Depresyonu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Orta Yaş Depresyonun Nedenleri

Orta yaşta insanlar artık 35 yaşını beklemeden, yolu yarılamadan depresyona giriyorlar. Depresyonun 25 yaşına kadar inmesinin nedeni insanların üniversiteyi okuyup bitirdikten sonra işsiz kalması ve çevresindeki insanların, arkadaşlarının hayatlarını kurmasıdır.

Evine döndüğü zaman üniversite hayatını geride bırakmıştır, her hafta gelen bir düğün daveti ile düğünden düğüne koşmaktadır ya da evlenmiş çoluk çocuk sahibi olan arkadaşının evine gitmektedir. Haliyle bu durum kişide ruhsal olarak kendini eksik görmeye neden olur. Neden "herkes evlenmiş, kimi arkadaşları da yüksek mevkilere gelmiş. Neden bu durumlardan bir tanesinin bile kendisi başaramamıştır," diye sorgular.

Orta Yaş Depresyonu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hala bir iş bulamamış, yani ekonomi özgürlüğünün kavuşmamış olması da kişiyi depresyona sokuyor. Velhasıl, kişinin hayatının çeyreğine gelmesiyle birlikte halen bir şeyleri yapamamış olması bunalıma girmesinin en büyük nedenidir.

Orta Yaş Depresyonunda Besinin Önemi

Orta yaşlardaki bireylerin iyi beslenmesi de son derece önemlidir. Beslenmeyi doğru ve sağlıklı yapan bireylerde depresyon yaşama olasılığı düşer. ABD Savunma Bakanlığı, askerler arasındaki intihar oranlarını azaltmak için, askerlere besin yönünden zengin gıda ürünleri gönderip bu uygulama ile intihar, depresyon vb. olumsuz sonuçların ortaya çıkmasını engellemeye çalışmıştır.

Orta Yaş Depresyonu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Avustralya da ise yetkililer depresyon hastalarının tedavilerinin haricinde, ruh sağlıklarına iyi geldiklerini düşündükleri besinleri hastalara vermeye başlamışlardır.

Orta Yaş Depresyonunun Beden Sağlığına Etkisi

Orta Yaş Depresyonu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Depresyonun sebepleri arasında ruh sağlığı olduğu gibi beden sağlığının da etkisinin büyük olduğu öngörülüyor. Stres, sigara, alkol ve benzeri kötü alışkanlıkların iltihaplı hastalıkları büyük oranda etkilediğini söyleyebiliriz. Ayrıca vücudumuzdaki yağ ve şeker oranının iltihabının stresi arttırdığı gözlemlenmiştir. Balık yağının vücuttaki zehirli kimyasalları temizlediğini, beyne de büyük ölçüde yardımcı olduğu biliniyor.

Orta Yaş Depresyonuna Dinin Etkisi

İnsanlar, inançları birlikte yaşar. Her ne kadar bir insan hiçbir şeye inanmadığını söylese de emin olun bir şeye inanıyordur. Hiç inanmayan insan olur mu? Kendini inançsız olarak tanıtan insanlar, bir süre sonra bu inançsız tavırları ile baş edemez, ya delirir ya da intihar eder. İnançlar insanlar için oldukça önemli bir yere sahiptir.

Din  içinde inancı, birliği ve güzellikleri kapsar. Kendini dinlerden soyutlayan insanları tanımışsanız onlar sürekli bir karamsar havaya bürünmüş, depresyon ve ruhsal çöküntüler içinde kıvrılıyordur.

Sürekli bu halde olması dine ve maneviyata önem veren beyin, dine önem vermeyenlerde daha kalın ve gelişmiştir. Bu nedenle dine önem verenlerin depresyon riski azalır. Maneviyat insana huzur verir. Huzurlu insanın da depresyona kapılma olasılığı azdır. Yapılan araştırmaları bir kenara bırakarak başka açıklayıcı nedenlerle anlatalım.

Orta Yaş Depresyonu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İnanan insanın bir İlahı vardır. Her ne olursa olsun ona güvenir ve sürekli olarak onunla içsel bir konuşma halindedir. Mesela bizler sıkıştığımız zaman, üzüntülü olduğumuz zaman ilk olarak kimden yardım ister ya da dua ederek konuşuyoruz. 

İçimizdeki sıkıntıların hepsini bilen bir İlah vardır ve ona sığınırız. Bu inanış bizleri rahatlatır. Bizler bu dünyada gördüğümüz acıların, haksızlıkların öteki dünyada sorulacağını bildiğimiz için bu bizi rahatlatır. İbadet yaptığımız zaman yeniden doğmuş gibi bir rahatlama olur. Tüm olumsuzlukları bir kenara bırakıp ibadet yaparak kötü ruh hallerinden kendimizi kolaylıkla sıyırabiliriz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Gizli Depresyon Nedir, Neden Olur?Depresyondayken İzlenebilecek 15 Film Önerisi
Lohusalık Depresyonu Nedir, Nasıl Geçer?İleri Yaş Depresyonu Nedenleri ve Belirtileri
Yaz Depresyonu Neden Olur ve Nasıl Geçer?Çocuk ve Ergenlerde Depresyon
Depresyon Nedir? Belirtileri ve TedavisiDepresyon ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Orta yaş bunalımı nasıl atlatılır?

Orta yaşlarda depresyona ve bulanıma girmemenin en iyi yolu uzmanlar tarafından destek almak olacaktır. Genellikle bu gibi konularda danışlarında hizmet veren psikiyatrist, terapist ve psikologlar daha sağlıklı, krizin olmadığı bir yaşam için danışanlarını yönlendirir.

Orta yaş bunalımı kaç yaşında başlar?

Orta yaş bulanımı üniversite bitiminden sonra başlar. Kadınlarda ise bu sayı 30 ile 35 arasındadır. Yetişkin bireylerin yaklaşık olarak %15'i orta yaş sendromu yaşamaktadır. Kişi bu süreçte sosyal çevresinden soyutlanır, kimseyle konuşmaz, uyku problemleri yaşar, baş ağrısı şiddetlenir, değersiz hissetmeye başlar.

Orta yaş krizi hangi evrede yaşanır?

Orta yaş krizi ortalama 25 ile 35 yaş arasındaki insanlarda görülmektedir. Bu dönemde kişi depresyona girer, kendini işe yaramaz ve değersiz hisseder. Stres ile birlikte daha da ciddiye gidebilir.

35 yaş krizi ne demek?

35 yaş krizi kadınlarda menopoz, erkeklerde ise andropoz süreci öncesinde değişen hormonal faaliyetlere bağlı olarak, cinselliğe karşı aşırı istek oluşmasına verilen isimdir. Bu süreçte kadın veya erkek cinselliğe yatkın olur.

40 yaş sendromu nedir?

40 yaş sendromunda birey kendisini yaşlı hissedebilir. Bu yüzden depresyona girme olasılığı çok yüksektir. Kilo verme konusunda takıntılı hale gelmek, vücudunu benimseyememek, estetik ya da botoks yaptırmayı düşünmek, gençlerle takılmaya çalışmak 40 yaş sendromu belirtileri arasında yer alır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.