Dilek Feneri Festivali (Pingxi Sky Lantern Festival)

Tayvan'da düzenlenen bu festivalde gökyüzüne bırakılan binlerce dilek fenerinin muhteşem görüntüsünü görmek içinizi ısıtacak.
Dilek Feneri Festivali (Pingxi Sky Lantern Festival)

Uzak Doğu'da insanlar tarafından gökyüzüne dilek feneri göndermenin hem şans ve bereket getirdiğine hem de endişe ve problemlerden arındırdığına inanılır. Bu yüzden her yıl binlerce feneri gökyüzüne gönderdikleri geleneksel bir festivalleri vardır. Gerçekten de yükseldikçe bir yıldız kadar görünen bu dilek fenerlerini izleyenlerin yüzündeki mutluluğu görebilirsiniz.

dilek-feneri-festivali.jpg

Dünyanın en büyük bu dilek feneri festivali olan Pingxi Dilek Feneri Festivali'ne gittiğinizde dilek dilerken istediğiniz dileği çok iyi seçin. Size şans getirsin. Fenerler yağlı pirinç kağıdı, bambu filamentler, ipek veya satenden yapılmıştır ve altında geniş bir mum ile donatılmıştır. 

Bu festivalin geçmişine baktığımızda köy gözetmenlerinin mültecilere evlerinin güvenli olduğunu ateş balonu yakarak haber verdiğini ve bunu duyan mültecilerin evlerine döndüklerini görüyoruz.

dilek-feneri-festivali-009.jpg

Dilek Feneri Nasıl Uçurulur?

  • Balonu paketten çıkarın ve tellerinden tutarak etrafınızda dönün, balonun içine hava dolacak ve açılacak.
  • İçinden çıkan özel mumu tellerin ortasındaki bölmeye yerleştirin ve telleri iyice muma batırın.
  • Mumu yakarken bir kişi de balonu üst kısmından tutarsa balonun içine daha kolay hava dolacaktır ve balonun yanma ihtimali ortadan kalkar.
  • Birkaç dakika balonu üstünden hafifçe bastırarak tutun, iyice hava dolsun. 
  • Balon elinize hafifçe baskı yaptığı zaman havalanmaya hazır demektir.

dilek-feneri-festivali-002.jpg

Çinliler ve Vietnamlılar tarafından ortaya çıkarılan Ay Festivali'nde de balon uçurulur ve Tayvan'da da resmi tatildir. Ayrıca balon uçurmak dışında birçok etkinlik düzenlenir.

Geleneksel Çin Yeni Yılı ve diğer ismiyle Bahar Bayramı Çin takvimindeki en uzun ve en önemli festivaldir. Tayvan'ın Pingxi kasabasında her yıl kutlanan bu festivale özellikle yabancıların ilgisi ve katılımı dikkat çekiyor.

dilek-feneri-festivali-005.jpg

Tayvan'da gerçekleşen Dilek Feneri Festivali'nde insanlar dileklerini balonların üzerine yazıp gökyüzüne gönderirler. Hep birlikte gökyüzüne gönderilen 100.000 ile 200.000 arasındaki fenerin oluştuğu muhteşem görüntü, bu yıl Şubat 2016'da gerçekleşecek.

 

NeOldu.com / Özel Haber

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.