Dijital Fotoğraf Makinesi Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Zamanı geri getiremediğimiz gibi durduramayız da ama fotoğraf çekmek biraz da olsa bize zamanı durdurma fırsatı tanır.
Her ne kadar aynı şey olmasa da, tekrar yaşayamasak da onların fotoğrafını çekerek biraz olsun anılarımızı saklamış oluruz. Aslında hep fotoğraf makinesi ile fotoğrafı çekilen kişiler kadar deklanşöre basan da o fotoğrafta var diye düşünmüşümdür. Bu yüzden fotoğraf çekmek beni oldum olası mutlu etmiştir. Benim gördüğüm şekilde anıları kaydetmek, o anılarda bulunmaktan daha farklı bir his olarak beni kendisine hep çekmiştir.
Fotoğraf makinesi alırken kesinlikle araştırma yapmadan önce bir mağazaya gitmeyin çünkü satış danışmanları ağzınızdan girip burnunuzdan çıkarak aslında sizin almak istemediğiniz ya da çok da iyi olmayan bir modeli size bir şekilde aldırıyorlar. Bir de benim gibi fotoğraf makinesini almadan önce araştırma yapmış olmasına rağmen satış danışmanını dinleyerek aslında karar verdiği markadan şaşıp onun dediğini alanlar var. Siz öyle yapmayın. Evet, size modellerin özelliklerini detaylıca anlatacaklar ama kendi karar verdiğiniz fotoğraf makinesinin özelliklerini araştırdığınızdan dolayı bildiğiniz için zaten siz kararınızı vermiş oluyorsunuz. En fazla iki üç model arasında karşılaştırma yapmak için fikir alın, daha fazlası değil.
Karar vermek ve satış danışmanı tehlikesi uyarısından sonra asıl konuya gelebiliriz. Kararınızı nasıl vereceksiniz? Bu soruyu cevaplamak için öncelikle şu soruya cevap vermeniz gerekiyor: Fotoğraf makinesini ne için istiyorum? Bir başka ifadeyle fotoğraf makinesi ile ne fotoğrafı çekmek istiyorsunuz? Fotoğraf makinesi sadece anılarımızı çekmek için değil, aynı zamanda sanatsal fotoğraflar ortaya çıkarmak için de vardır. Hobi olarak veya iş için profesyonel çekimler yapmak istiyorsanız DSLR makinelere bakmalısınız. Eğer yeni başlıyorsanız veya sadece anılarınızı çekmek istiyorsanız yarı profesyonel olan modelleri de tercih edebilirsiniz.
DSLR Nelerden Oluşuyor?
- Refleks Ayna
- Lens
- Obtüratör
- Sensör
- Odak Ekranı
- Biriktirici Lens
- Pentaprizma
- Vizör
İkinci olarak cevap vermeniz gereken soru: Ne kadar bütçem var? Fotoğraf makinesine verebileceğiniz fiyat aralığını belirlerseniz alabileceğiniz modelleri görmüş olursunuz ve karar vermeniz kolaylaşır. Bu bütçeye karar verirken sadece fotoğraf makinesi değil; hafiza kartı, çanta, filtre, askı ve tripodu da düşünmeniz gerekiyor. Genellikle çanta ve askı fotoğraf makinesiyle birlikte verilir ancak diğerleri sizin edinmeniz gereken malzemelerdir. Eğer profesyonel bir makinede karar kıldıysanız objektifler de değiştirilebilir olduğu için farklı objektif türlerini de almak isteyebilirsiniz.
Kendinizle ilgili olarak bu iki konuda karar verirseniz sıra fotoğraf makinesinde nelere dikkat etmeniz gerektiğine geliyor. Şimdi tek tek bunlara bakalım:
1) Çözünürlük
Görüntü kalitesi çözünürlük ile ilgili olsa da onu tek etkileyen değildir. Optik çözünürlüğü, yani sensörün yakalayabileceği piksel sayısı önemlidir. Piksel nedir? Piksel, görüntüyü oluşturan ışık noktacıklarıdır.
2) ISO
Alacağıız fotoğraf makinesinin ISO başarımı iyi olmalıdır. ISO nedir? ISO, görüntüyü doğru pozlandırmak için fotoğraf makinesinin gerek duyduğu ışık miktarıdır. Fotoğrafınızın yüksek kalitede olmasını istiyorsanız düşük ISO'da fotoğraf çekmeniz gerekir. Ancak ışık yeterli olmadığında ISO değerini yükseltmeniz gerekeceğinden fotoğraflarda kumlanma ortaya çıkar. Bu yüzden makinenin ISO başarımı çok önemlidir.
3) Objektif Özellikleri
Objektifin ışığı iyi alması gerekir. F değeri/diyafram ne kadar düşük olursa objektif daha fazla ışık alır. Böylece ISO'yu yükseltmenize gerek kalmaz.
4) Flaş
Bazı profesyonel makinelerde dahili flaş olmadığı için ayrıca flaş almak gerekebilir. Bu durumda flaşı seçerken neye dikkat etmeliyiz? Flaşı, makinenizin doğal ışık ortamında gösterdiği performansa göre seçin. Flaş seçiminde dikkat etmeniz gereken diğer özellik ise kırmızı göz azaltma özelliğidir. (Red Eye Reduction)
Bunlar dışında pil, optik zoom, video, manuel gibi özellikler de fotoğraf makinesi seçiminde önemlidir. Fotoğrafçılığı hobi olarak veya iş için profesyonel olarak yapmak isteyenler, manuel ayar da yapılabilen bir fotoğraf makinesi seçmeliler. Yani makine ayarları yapmadan siz ayarlayabilirsiniz.
Dijital zoom, çekilmiş fotoğrafı büyütürken; optik zoom fotoğrafı çekerken görüntüyü istediğiniz ölçüde yakalamanızdır. Bu yüzden optik zoom değeri ne kadar yüksekse o kadar iyidir. Ayrıca deklanşör gecikme süresi iki saniyeyi geçmeyen bir makine tercih ederseniz fotoğrafını çektiğiniz kişiler uzun süre poz vermek zorunda kalmayacaktır ve gülümsemeler daha doğal çıkacaktır.
Mutlu fotoğraflar.
NeOldu.com / Özel Haber
- Yorumlar 0