Demokratik Özerklik Nedir?

Bugünlerde konuşulan, tartışılan ve gündeme damga gibi oturan, demokratik özerklik nedir, demokratik özerklik ile nasıl bir yapılanmanın oluşacağını maddeler halinde sıralayacağız.
Demokratik Özerklik Nedir?

Kavramların anlamlarını bilmek, içeriklerini incelemek oldukça önemlidir. Sizlere üzerinde sıkça konuşulan, tartışılan ve gündemi ısıtan demokratik özerkliğin ne olduğunu maddeler halinde anlatacağım.

 

Demokratik Özerklik Ne Demektir?

Demokratik özerklik, bir devletin çatısı altında siyasal egemenliğin değil ama yönetim yetkilerinin bir kısmının yerel seçilmiş temsil yapılarına devredilmesidir. Osmanlı döneminde de merkezden uzak bölgelerde de özerk yapılanmalar söz konusuydu. Bunun nedeni merkezin o bölgeleri kontrol altına almakta zorlanmasıydı. Şimdi günümüzde talep edilen demokratik özerklik olarak tanımlamalara göz atalım.

özerklik haritası

Önceden BDP, bugün ise devamı olan HDP tarafından benimsenen ve programlarında yer verdikleri “Demokratik Özerklik”in tanımını şu şekilde yapmaktadırlar:

1)Türkiye siyasi ve idari yapısında demokratikleşmeyi sağlamak amacıyla köklü bir reformu öngörüyor.

2) Sadece devlet sistemini değiştirerek sorunların çözülmeyeceğini, toplumun öz yeterliliğini esas almak gerekir.

3) Sorunların çözümünde geliştirilecek yöntemler için, yereli güçlendirmek, halkı söz ve karar sahibi yapma felsefesiyle hareket ediyor.

4) Halkın karar süreçlerine dahil olması için demokratik katılımcılığı savunur ve tüm yerel birimlerin meclis sistemini esas alır.

5) Salt etnik ve Toprak temelli özerklik yerine kültürel farklılıkların özgürce ifade edildiği bölgesel ve yerel yapılanmayı savunur.

6) Bayrak ve resmi dil tüm Türkiye ulusu için geçerli olmakla birlikte her bölge ve özerk biriminin kendi renkleriyle ve sembolleriyle özyönetimini oluşturmasını öngörür.

7) Demokratik özerklik yönetimi, bölge meclisi olarak örgütlenir ve meclislerde görev alan kişiler de “bölge meclisi temsilcisi” olarak tanımlanır. Meclis hem meclis başkanını hem de görevli olduğu alanlardaki işleri yürütecek yürütme kurulu üyelerini ayrı ayrı seçer. Başkan ve yürütme kurulunun üyelerinin, meclisin aldığı kararların icrasından sorumlu olmaları öngörülür.

8) Bölgelerin her biri o bölgenin özel adı ya da bölge meclisinin yetki sınırları içinde bulunan en büyük ilin adı ile anılacak.

9) Demokratik özerklik modelinde il valileri, hem merkezi hükümetin hem de bölge yürütme kurulunun aldığı kararları uygulamakla görevlidir. Bakanlıkların taşra teşkilatları da aynı prosedüre tabi olacaktır. İl Genel Meclisleri, Belediyeler, Muhtarlıklar gibi diğer idari yapılar varlığını korumaya devam edecektir.

-Bu maddeler 2000’li yıllardan bu yana sürekli tartışma konusu olmuştur. Bu günlerde de oldukça tartışılacak olan demokratik özerklik ile ilgili açıklamalar önümüzdeki zamanlarda da çok konuşulacağa benziyor.

 

NeOldu.com / Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.