Delhi'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi tarihi ve turistik yerleri ile Asya'nın en popüler kentlerinden biridir. Delhi'nin gezilecek görülecek yerlerini yazımızda bulabilirsiniz.
Delhi'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Yeni Delhi, Hindistan'ın başkenti ve yaklaşık 18 milyon nüfusuyla ülkenin Mumbai'den sonraki ikinci büyük merkezidir. 1.484 kilometrekare arazi alanı ile Asya'nın en büyük merkezlerinden biri konumundaki Delhi uzak ve yakın tarihi açısından Hindistan'ın köklü bölgelerindendir. Bölgede MÖ 600'lü yıllara ait kalıntıların ortaya çıkması Yeni Delhi'nin eski bir yerleşim alanı olduğunu ispatlıyor. Konumu ve imkanları gereğince dikkat çeken kent Hindistan'da kurulan Türk Devleti Babürler'in de başkentliğini yapmıştır. Mükemmel caddelere, görkemli kalelere, ibadethanelere, coğrafi bölgelere, saraylara ve bahçelere sahip olan Delhi turistik açıdan kıtanın en değerli metropollerinden biridir. Bölgeye yapacağınız gezilerde sizlere rehber olabilmek adına Yeni Delhi hakkında çeşitli bilgiler ve gezilecek görülecek yerlerini sizler için derledik. İşte, Yeni Delhi'nin tarihi ve turistik yerleri...

Kızıl Kale

kizil-kale.jpg

1648 yılında inşa edilen tarihi kale yaklaşık 200 yıl boyunca Hindistan'da kurulan Türk Devleti Babür İmparatoruğu'nun ikametgahı olarak hizmet vermiştir. Babür hükümetinin siyasi merkezi konumundaki Kızıl Kale İmparator Şah Cihan tarafından inşa ettirilmiştir. Pers ve Timur geleneklerinin entegrasyonunu yansıtan muazzam kale Yeni Delhi'nin en değerli simgelerinden biridir. Delhi'nin görülecek yerlerinden biri olan yapı Mimar Ustad Ahmad Lahauri tarafından tasarlanmıştır. Kızıl Kale 2007 yılından itibaren UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde kendisine yer bulmuştur. 


Kutub Minar

kutub-minar-001.jpg

Delhi'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan önemli tarihi değerlerinden biridir. Bölgede Hint-İslam mimarisinin en mükemmel eseridir. Kutbiddin Aybek'in bölgede girdiği savaşta Gurlular adına aldığı zaferin sembolü olarak 13. yüzyılda inşa edilmiştir. Aynı zamanda Selçuklu ve Gazneli mimari tarzlarını da yansıtan Kutub Minar 5 katlı olup yaklaşık 75 metre yüksekliğindedir. Delhi'nin tarihi yerlerinden biri olan dini yapı her yıl yüz binlerce ziyaretçi çekmektedir.


Hümayun Türbesi

humayun-turbesi-001.jpg

Babürlerin Hindistan'a armağan ettiği mükemmel şaheserlerden biri de Hümayun Türbesi'dir. Babür İmparatoru Hümayun'un vefatından 9 yıl sonra hanımı Bega Begüm'ün istekleri doğrultusunda oluşturulmuştur. 1565 ve 1572 yılları arasında yapılarak hizmete sunulan Hümayun Türbesi Fars kökenli mimar Mirek Mirza Giyas tarafından dizayn edilmiştir. Ak mermer, kızıl kumtaşı bezemeleri, bahçesi ve kanalıyla dikkat çeken türbe Hindistan'ın UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan yapılarındandır. 


Hint Kapısı

hint-kapisi-001.jpg

Önceleri 'Hindistan Savaş Anıtı' olarak anılan Hint Kapısı başkentin doğusunda Rajpath bölgesinde yer alan 42 metelik bir yapıdır. 1931 yılında İngiliz mimar Edwin Lutyens tarafından tasarlanmıştır. I. Dünya Savaşı'nda Fransa, Mezopotamya, İran, Doğu Afrika, Gelibolu, Yakın ve Uzak Doğu'nun başka alanlarında hayatını kaybeden 82 bin Hint askerine ithafen oluşturulmuştur. Hint Kapısı'nda aralarında İngiliz komutan ve askerlerin de dahil olduğu 13.300 civarında askerin adı yazılıdır. Hindistan'ın göürlecek yerlerinden biri olan Hint Kapısı her yıl milyonlarca turist çekiyor.


 

Lotus Tapınağı

lotus-tapinagi.jpg

1986'da tamamlanarak hizmete açılan Lotus Tapınağı adı gibi 'lotus' çiçeğini andıran görüntüsüyle dikkat çekmektedir. İnşa edildiği dönemde onlarca makaleye konu olan ve sayısız mimari ödül kazanan tapınak Fariborz Sahba tarafından tasarlanmıştır. 34 metre yüksekliğindeki ibadethane 1.300 kişi kapasitelidir. Ekspresyonizm mimari sitilinde oluşturulan ve farklı dinlere mensup insanlara da ibadet imkanı sunan Lotus Tapınağı Yeni Delhi'de gezilecek noktalardandır.


Akshardham

akshardham-001.jpg

Swaminarayan Akshardham ismiyle de bilinen bir Hindu tapınağı komspleksidir. Geleneksel Hindu ve Hint kültürünün karmaşık ögelerini içermektedir. Yaklaşık 7 bin esnafın yardımları ve 3 bin kişinin bedel almadan çalışması neticesinde oluşturulan Akshardham ülkenin en büyük Hindu tapınağı haline geldi. 2005 yılında hizmete açılan dini yapı, Yeni Delhi'ye gelen turistlerin hemen hemen tamamının dikkatini çekiyor. 'Tanrının Evi' anlamına gelen Akshardham Delhi gezi rehberinizde mutlaka yer almalıdır.


Jama Camii

jama-camii.jpg

Hindistan'ın en büyük camilerinden biridir. Babürlerin hükümdarlarından Şah Cihan'ın emri ile inşa olunan cami 1650 ve 1656 seneleri içinde tamamlanarak bölgedeki Müslğman halkın ibadeinte açılmıştır. Delhi'nin en hareketli bölgelerinden Çavri Pazarı'nın yakınlarında yer alan Jama Camii tarihi ve kutsal emanetleri de barındırmaktadır. Kumtaşı ve mermerden yapılan cami 27 metre genişliğinde olup 3 kubbeye, 41'er metrelik 2 de minareye sahiptir. 25 bin kişiye birden ibadet imkanı sunan Jama Camii Delhi'nin tarihi yerlerindendir.


Yeni Delhi Ulusal Müzesi

yeni-delhi-ulusal-muzesi.JPG

Hindistan Kültür Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren kurum ülkenin en büyük müzelerindendir. 1949 yılında kurulan tarih öncesi dönemden modern sanat eserlerine kadar birçok farklı ögeye sahip olan müze Delhi'de görülecek yerler arasındadır. Kentin Janpath ve Maulana Azad Yolu köşesinde bulunan kurumda Gwyer Komitesi tarafından hazırlanan Hintli ve yabancı sanatçılara ait 5000 yıllık dönemi kapsayan 206 bin sanat eseri sergilenmektedir. 


Yeni Delhi Kurtuluş Katedrali

yeni-delhi-kurtulus-katedral.jpg

Halk arasında Viceroy Kilisesi olarak da adlandırılan katedral ülkenin en güzel ve görkemli kiliselerinden bir tanesidir. Delhi'nin başpiskoposluk merkezi olarak faaliyet gösteren manevi yapı günümüzde de ibadete açıktır. Ünlü mimar Henry Medd tarafından tasarlanan Yeni Delhi Kurtuluş Katedrali 1935 yılında tamamlanarak 1 yıl sonra ibadete açılmıştır. Kilise kavisli yüksek kemerlere ve narin kubbelere sahiptir. Hindistan'da görülecek yerlerden biri olarak dikkat çeken kutsal yapı özellikle Hıristiyan turistlerin Delhi'de en fazla ziyaret ettiği mekandır.


Lodi Bahçeleri

lodi-bahceleri-001.jpg

Başkentte yer alan bir şehir parkıdır. 360 bin metrekarelik alanı kapsayan bahçeler Şah Muhammed'in mezarı ve 15. yüzyıldan kalma yapılar içermektedir. Park İngilizler tarafından yenilenerek bugünkü halini almıştır. Peyzaj çalışmaları Hindistan Genel Valisi, Willingdon Marquess'in eşi tarafından yaptırılan park ülkenin bağımsızlığını kazanmasıyla 1947 yılında Lodi Bahçeleri adını aldı. Rengarenk çiçekleri, tarihi yapıları ve yürüyüş yollarıyla otantik bir görünüm oluşturan bahçeler Yeni Delhi'nin gezilecek noktalarındandır.

NeOldu.Com / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.