Milyonlarca Yıl Önce Oluşan Damlataş Mağarası Hakkında Bilgi

Damlataş Mağarası, Türkiye'nin turizme açılan ilk mağarası olma özelliği taşımaktadır. Peki Damlataş Mağarası nasıl oluşmuştur? İşte tüm bilgiler...
Milyonlarca Yıl Önce Oluşan Damlataş Mağarası Hakkında Bilgi

Damlataş Mağarası Hakkında Bilgi

Damlataş Mağarası Antalya ili, Alanya ilçe merkezine bir km uzaklıkta yer alan karstik mağaradır. Damlataş Mağarası, 1948 yılında liman inşaatında kullanılacak taş için ocak açılması sırasında bulunmuştur. Mağara, tarihi Alanya Kalesi’nin batı kıyısındadır. Milyonlarca sene önce meydana geldiği tahmin edilen mağaranın kireçtaşı ve mermer duvarlarındaki çatlaklar, deniz dalgalarıyla yüzey sularının aşındırması neticesinde olmuştur.  Peki Damlataş Mağarası'nın özellikleri ve hikayesi nedir?

İşte tarihin en uç noktası Damlataş Mağarası hakkında bilgiler;

Damlataş Mağarası Özellikleri

Damlataş Mağarası Hakkında Bilgi

Damlataş Mağarası, 1948 yılında liman inşaatında kullanılacak taş için ocak açılması sırasında bulunmuştur. Antalya'nın önemli turistik mekanlarından biri olan Damlataş Mağarası'nın giriş kısmında 50 metrelik bir geçit bulunmaktadır. Bu geçidin yüksekliği 15 metreyi bulan geçitten sonra silindirik bir boşluğa gelinmekte ve buradan mağaranın tabanına inilmektedir. Damlataş Mağarası, sarkıtlardan damlamaya devam eden su damlaları nedeniyle Damlataş adını almıştır. Mağara, büyüleyici güzelliğinin yanı sıra astım hastalarına iyi gelen havasıyla da ünlüdür. Doktor kontrolünde mağarada belli bir süre oturarak 21 günlük tedavi kürü uygulayan hastalar vardır. Mağaranın havası yaz kış değişmez; sıcaklık 22 santigrat derece, rutubet yüzde 95, sabit basınç 760 mm’dir. Mağaranın havasında yüzde 71 azot, yüzde 20,5 oksijen, on binde 2,5 karbondioksit ve bir miktar radyoaktivite ile iyonlar bulunmaktadır. Damlataş Mağarası Türkiye'nin ilk turizme açılmış mağarasıdır. 

Damlataş Mağarası Nasıl Oluşmuştur?

Damlataş Mağarası Hakkında Bilgi

Damlataş Mağarası’nın oluşumunun 15.000 yıl önceye kadar dayandığına inanılmaktadır. Yağmur yağdığı zamanlarda mağaranın tavan bölgesinden kireçli su akmaktadır. Bu sular gerek mağaranın ısısı gerek ise mağarada ki nem oranından dolayı zaman içerisinde sarkıtları oluşturmuştur. Aynı zamanda damlaların yerde birikmesi sonucunda da birikintiler donarak dikitleri oluşturmuştur. Mağaranın uzun zamanlar önce deniz sularının kayaları aşındırması sonucu oluştuğu bilinmektedir.

Damlataş Mağarası'nda Astım Tedavisi

Damlataş Mağarası Hakkında Bilgi

Damlataş Mağarası’nın içerisinde yer alan hava ve gazlardan dolayı astım hastalığına iyi geldiği, hatta zaman zaman bu hastalığı tamamı ile geçirebildiği söylenmektedir. Mağaradaki karbondioksit oranının yüksek oluşu ve nem oranının %90’ın üzerinde oluşu sayesinde mağara astım hastalarına şifa olabilmektedir. Astım hastaları için özel olarak düşünülen tedavi sistemi ise tüm astım hastalarının, mağaranın turistlere henüz açılmadığı sabah saatlerinde mağaraya gelmelerini ve orada 4 saat geçirmelerini sağlıyor. Hastalar 21 gün boyunca her sabah 06:00 ile 10:00 arasında mağaranın içerisinde zaman geçirerek tedavi oluyorlar. Mağaraya girişler astım hastaları için daha indirimli olmaktadır. Bu cüzi miktarın ise sadece sembolik amaçla alındığı bilinmektedir.

Damlataş Mağarası Nerede ve Nasıl Gidilir?

Damlataş Mağarası Hakkında Bilgi

Damlataş Mağarası Antalya ilinin Alanya ilçesinde yer almaktadır. Mağara, Alanya Marinasına 4 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Mağaraya bölgede en yakın bulunan yer ise Yeni Yüz Yıl Atatürk Parkı olarak belirlenmiştir. Mağaraya aracınız ile Alanya merkezden yaklaşık 10 dakika içerisinde ulaşabilirsiniz.

Damlataş Mağarası Giriş Ücreti

Damlataş Mağarası Hakkında Bilgi

Mağarayı turistik amaç ile ziyarete gelen yetişkinler 10 TL öderken, öğrenciler giriş bedeli olarak 5 TL ödemektedirler. 0-6 yaş arası ücretsizdir ve Müze Kart geçerlidir. Aynı zamanda kış aylarında mağarayı ziyarete gelen kalabalık gruplara da özel bir indirim uygulanmaktadır.

Benzer İçerik Önerileri
En Çok Savaş Araçları Alan 10 ÜlkeAntalya Hakkında Bilmedikleriniz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum