Dakika Dakika 15 Temmuz Darbe Gecesi

15 Temmuz askeri darbe girişiminde yaşanılan olaylar ve hazırlıklar anbean kayıt altına alındı. İşte en uzun gece olarak anılan 15 Temmuz darbe girişimi..
Dakika Dakika 15 Temmuz Darbe Gecesi

Başbakanlık Müsteşarı’nın başkanlığında ve ilgili bürokratların katılımıyla, Çankaya Köşkü’nde kurulan Başbakanlık Koordinasyon Merkezi’nde 15 Temmuz gecesi yaşanılan darbe girişimi esnasında bürokratik mekanizmalarına verilen tüm yetkilerle, o gece yapılan hazırlıklar ve yaşanılanlar kayıt altına alındı. İşte, 15 Temmuz gecesi yaşananlar...

İşte,15 Temmuz Gecesi  Anbean Yaşananlar

Türkiye’nin önemli bir dönüm noktasından geçtiği bu anları dakikası dakikasına sizlerle paylaşacağız. İşte, tarihi bu anlarda yaşanılanlar;

Koordinasyon Merkezi’ne gelen ilk bilgiye göre Genel Kurmay Başkanlığı yerleşkesinden silah sesi duyulduğu şeklinde oldu. Saatler 21.30 ile 22.00 arasında Başbakanlık Kızılay binasındaki koruma personeli, Genelkurmay Başkanlığı yerleşkesinde silah seslerinin geldiğini, Koordinasyon Merkezi’ne iletir. Bu ihbar üzerine Silahlı Kuvvetler Komuta Harekât Kontrol Merkezi (SKHKM) yetkililere haber verilir. Yetkililer ise cevabı “ Ani müdahale magandaları tarafından tatbikat yapılıyor” şeklindeydi.

Darbeciler tarafından kullanılan tankların Çankaya Köşkü çevresinde dolaştığını dikkat çeken görüntülerde, helikopterlerin açtığı ateş sonrasında Köşk’ün ön caddesinde bekleyen vatandaşlar mücadele ederken, polisler de helikopter ateşine karşılık tabanca ve otomatik silahlar attığı görüldü. 

halk-darbe.jpg

F-16’lar Alçak Uçuş Yaptığı Anlarda…

Saat 22.00-22.20 arasında Ankara’da Meclis ile Genelkurmay karargahının bulunduğu bölgede, F-16’ların alçak uçuş yapmasıyla birlikte SKHKM tekrardan arandı ve aynı şekilde cevap verildi, F-16’ların alçak uçuşlarının hangi amaçla uçurulduğu, Genel Kurmay Başkanlığına bir saldırı olup olmadığı, uçuşların neden bu kadar alçaktan uçurulduğu yönündeki sorulara ise cevapsız kalındı.

Bu sıralarda askeri birlikler tarafında Boğaz köprülerinde yolların kesildiği haberi alındı. Gölbaşı Polis Özel Harekat Başkanlığı ile Havacılık Daire Başkanlığına, F-16 savaş uçakları ile askeri helikopterlerle hava saldırıları gerçekleşti. Başta Ankara ve İstanbul olmak üzere yurdun bazı noktalarında tankların ve zırhlı personel taşıyıcıların sokağa çıktığı Koordinasyon Merkezi’ne ulaştı.

f-16.jpg

Silahlı Müdahale Emri Verildi

Bu bilgiler kapsamında Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay başkanlığında müsteşarlık makamında, Müsteşar Yardımcısı Özer Kontoğlu, Başbakan Başmüşaviri Cemalletin Haşimi ve Genel Müdürler Metin Yener, Bilal Durdalı’nın katılımıyla, Başbakanlık Çankaya Yerleşkesi’nde Koordinasyon Merkezi Oluşturuldu.

Alınan bilgilerdeki tatbikat iddialarındaki çelişkiler göz önüne alınarak saatler  22.10 gösterirken  havadan ve karadan tüm saldırılara karşı silahlı müdahale etme talimatı verildi.

Tüm personel göreve çağırıldı

İçişleri Bakanlığı, tüm valilikleri ile il emniyet müdürlükleri aranarak, alarma geçmeleri talimatı verildi. Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanlığı’nda tüm personeller görevi başına çağırıldı, personele ilave güvenlik önlemleri almaları, izinsiz geçişlere engel ve silahlı müdahalelere hazır olmaları söylendi.

Tüm polislere silahlı görev yapma çağrında bulunuldu ve özellikle Ankara ile İstanbul başta olmak üzere, kritik olarak bilinen kamu binalarına girmeye çalışan her türlü unsura silahlı müdahale yetkisi verildi.

MİT Müsteşarı’na Ulaşılmaya Çalışıldı Ancak Cevap Alınamadı

Bu arada Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar başta olmak üzere, kuvvet komutanlarıyla MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a ulaşılmaya çalışıldı ama cevap alınamadığı da kayıtlarda yer aldı.

Genelkurmay Başkanlığı çevresinde silah seslerinin duyulması ve komuta kademesinin rehin alındığı yönündeki bilgilerin kamuoyuna yansıması üzerine, saat 22.30- 23.00 arasında bakanlar, Çankaya Yerleşkesi’ne gelmeye başladılar.

Saatler 22.45’i göstermesiyle  birlikte Çankaya Köşkü üzerinde uçan dronlara uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Dezenformasyonların yayılması ve provokasyon ihtimaline karşı Twitter, Facebook, Youtube gibi sosyal mecraların kısa süreli uygulama yapılması kararı alındı.

TRT  Binası İle Temasa Geçildi Ancak…

Başbakanlık Müsteşarı Fuat Okay’ın talimatıyla, Başbakan Binali Yıldırım’ın televizyon yayınına bağlanması için temaslar kurulmaya çalışıldı.Saatler 22.56’ı gösterdiğinde TRT ile temas kuruldu ancak TRT’nin yayına bağlanamaması üzerine, saat 22.59’da NTV ile temasa geçildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, bakanlar, siyasi parti liderlerinin darbeye karşı açıklama yapmalarının uygun olacağı görüşüne varıldı.

Ayrıca TBMM’nin açık tutulmasına karar verilerek, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, beraberindeki heyet TBMM’ye geçti. Diğer illerde bulunan valiler aranarak, olası bir hareketlenme karşısında tedbir almaları istenildi.

Başbakan: “Bu bir kalkışmadır, buna izin vermeyeceğiz” Dedi

Saat 23.05’te Başbakan Binali Yıldırım, NTV’ye bağlanarak, “ Bu bir kalkışmadır, buna izin vermeyeceğiz.” Şeklindeki açıklamasını yaptı.

Saat 23.00 ile 23.30 arasında Yenimahalle’de bulunan MİT yerleşkesine helikopterle saldırı düzenlendi. Bu sıralarda Meclis çevresinde de askeri helikopter uçmaya başlaması, Genelkurmay Kavşağı’na çıkan yolların polis tarafından tutulması, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’e belediye araçları ve iş makineleri ile kritik kamu binalarının giriş ve çıkışlarının kapatılması, tank ve zırhlı araç girişlerinin önlenmesi talimatı verildi.

TRT’nin İşgali

Bir grup asker tarafından TRT Oran Yerleşkesi’ne yapılan işgal de Başbakanlık Koordinasyon kayıtlarında yerini aldı. TRT Yerleşkesi’ne giriş ve çıkışları engellemekle görevli polis ekibini aşan darbe girişimcileri, hemen akabinde TRT binasını işgal etti.

Saat 23.50’de TRT spikerine zorla Yurtta Sulh Konseyi’nin bildirisi okutuldu. Aynı dakikalarda Genelkurmay Başkanlığına ait internet sitesinde Yurtta Sulh Konseyi’nin bildirisi yayınlandı.

15-temmuz-gecesi.jpg

 

TÜRKSAT Genel Müdürlüğü aranarak, TRT yayınlarının iletiminin durdurulması talimatı verildi, digitürk, d-smart gibi paketler dahil, tüm TRT yayınlarının engellenmesi istendi. İnternet ağlarındaki TRT yayınlarının durdurulması için işlem yapıldı.

Genelkurmay Başkanlığı, kuvvet komutanları başta olmak üzere bütün askeri tesislerin internet sitelerine erişiminin engellenmesi için adımlar atıldı.

Ve TRT’nin işgalde kurtulması için vatandaşların yerleşkeye yönlendirilmesi ve polis takviyelerinin yapılması kararı verildi.

Vatandaşlar Sokaklara Çağırıldı

Saat 23.00- 00.00 arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım, vatandaşları, darbe teşebbüsünü protesto etmek için meydanlara davet etti. Bu dakikalarda meydanlara çıkmak için AKP teşkilatları SMS yoluyla, camilerde ezan yahut selâ okutturulabileceği, belediye başkanlarından da destek alınabileceği değerlendirildi ve bu yönde hazırlıklar yapıldı.

15-temmuz-darbe-gecesi.jpg

Ak Parti Genel Merkezi’nde tüm teşkilata, “ Sokaklara çıkmak için mesaj göndermeye hazırlıklı olun” talimatı verildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve bazı müftüler aranarak, selâ ve ezan okumaya başlanılması için hazırlıklar yapılması ve müftülerden imamları hazır bulunmalarını istedi.

Saat 23.55’te İstanbul Atatürk Havalimanı’nda darbe girişiminde bulunanlar tarafından uçuş kontrol kulesine el konuldu ve uçuş trafiği durduruldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu sıralarda CNN Türk canlı yayınına bağlanarak, halkı sokağa çıkma ve darbe girişimine karşı mücadele etme çağrısında bulundu. Bu çağrının ardında halk darbecilere karşı direnmek üzere, meydanlara aktı. Darbe girişimine karşı muhalefet partililerde tepkilerini ortaya koydu. İlk olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, darbe girişimine karşı açıklamalarda bulundu.

15-temmuz-darbesi.jpg

Saat 01.00'de Atatürk Bulvarı, Hoşdere Caddesi ve Genelkurmay civarında 6 tankın önüne gelen araçları ezerek ilerlediğini, Genelkurmay çevresinde ve karargah içerisinde çatışmalar çıktığı ve Ankara Emniyet Müdürlüğüne uçak, helikopter ve tanklarla atış yapıldı.

Saat 01.28’de Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, “ Komuta kademesi olarak bu girişimi kesinlikle kabul etmiyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

Sonrasında, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı, “ Eşkiyalar başarılı olmayacaklar” dedi.

darbe-gecesi.jpg

Saat 01.40’da Atatürk Bulvarı ve Çankaya Köşk’ü üzerinden 5 nolu giriş kapısına doğru ateş ederek, 5 zırhlı araç yaklaştı. Silah kullanılarak karşılık verildi ve yaklaşık 100 kişilik vatandaş grubunun desteğiyle püskürtüldü.

Saat 02.00’de Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, minarelerden sela okunması çağrısında bulundu.

Ve Hain Darbe Girişimi Püskürtüldü

Saat 02.30’u gösterdiğinde MİT Basın Danışmanı Nuh Yılmaz, “Darbe Püskürtüldü” şeklinde açıklamasını yaptı. Saat 02.40’da ise TBMM’ye savaş uçağı tarafından iki bomba atıldı.

Saat 02.55’te TRT’yi basan askerlerin halk ve polis tarafından püskürtülmesi ardında, TRT Genel Müdürü Şenol Göka, bildirinin silah zoru altında TSK adına okutulduğu ve çok zor saatler geçirdikleri yönünde açıklamalar yaptı.

TRT yerleşkesi civarında toplanan vatandaşlar, darbe girişimini protesto etti. Diğer kanallara da işgal ihtimallerini göz önünde bulundurarak, güvenliği üst düzeye çıkartıldı. Saat 03.22 itibariyle Meclis sabah saatlerine kadar sürecek aralıklarla yeniden bombalanmaya başlandı.

15-temmuz-darbesi-001.jpg

Saat 04.12’de meclis tekrardan vuruldu ve Genelkurmay Başkanlığı çevresinde askeri helikopterler halka ateş etti.

Saat 05.40’da Boğaziçi Köprüsü’nde top atışların yapılmasıyla TOMA alev aldı.

Darbeciler Teslim Olmaya Başladı..

Saldırıların devam ettiği zaman diliminde saat 05.45’i gösterirken Harbiye’deki TRT İstanbul Radyosu’nu basan askerlerin teslim olduğu bilgisi geldi.

Saat 06.01’de İstanbul Boğazı, deniz ulaşımına kapatıldı.

Saat 06.23’te Beştepe’de bulunan  Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne bomba atıldı.

Saat 06.40’ı gösterirken Boğaziçi Köprüsü’ndeki askerler teslim oldu.

15-temmuz-gecesi-yasananlar.jpg

Saat 06.50’de Genelkurmay Başkanlığı’na vekaleten 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar getirildi.

Saat 07.15’te Çerkezköy’deki 3. Zırhlı Tugay’dan İstanbul’a 15 tank takviyesi yapıldı.

Saat 07.24’te İstanbul’da Marmaray seferleri durduruldu.

Saat 07.45’te Genelkurmay’dan çıkan tanklar barikat için yola parkeden kamyonlara eteş etti. Aynı dakikalar içinde Güvercinlik Kara Havacılık Okulu’na jandarma ve polis tarafından operasyon yapılması istendi. Operasyonlara destek amacıyla vatandaşlar ve belediye araçları alanlara yönlendirildi. Buradaki darbe yanlı askerler, helikopterler ile Akıncı Üssü’ne geçti.

Saat 08.00 olduğunda Ankara Kazan’daki Akıncı Ana Jet Üssü’ndeki uçakların kalkmasını engellemek için, üssün yakıt boruları ve vanaları kapatıldı. Vatandaşların, polislerin ve iş makineler buraya yönlendirildi. Bunun üzerine Akıncı Üssü’ndeki uçakların kalkmasını engelleyen vatandaşların üzerine yayılım ateşleri açıldı ve neticede  5 kişi şehit oldu, 40 kişi de yaralandı.

Hulusi Akar Başkanlığa Getirildi

Saat 08.32’de Generkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, götürüldüğü Akıncılar’daki 4 Ana jet Üs Komutanlığından alınarak, Başbakanlığa getirildi.

askeri-darbe.jpg

Saat 08.36'da ise Jandarma Komutanlığı, Emniyet Özel Harekat polislerince ele geçirildi, karargahtaki Fetullahçı Terör Örgütü’ne mensup askerler ise etkisiz hale getirildi.

Saat 09.40’da Genelkurmay Başkanlığından çıkan yaklaşık 200 er ve erbaş teslim oldu.

1563  Darbeci Gözaltına Alındı

Yaşanılan bu tarihi dakikalarda ülke genelinde yaklaşık FETÖ yapılanmasında bulunan 563 kişi tutuklandı.

darbeci-001.jpg

Saat 11.00’i geldiğinde  Genelkurmay Başvekilliğe getirilen Orgeneral Ümit Dündar, basın açıklaması gerçekleştirdi.

 Saat 12.15’te ise Başbakan Binali Yıldırım, yanına Genelkurmay Başkanı Akar’ı alarak, Çankaya Köşkü’nde basın mensuplarının karşısına çıkarak, darbe girişiminin başarısız olduğu şeklinde açıklama yaptı.

Türkiye'nin Dünya Ülkelerine 15 Temmuz Mesajı

Saat 05.00 itibariyle uluslararası basına 15 Temmuz gecesi bu şekilde mesaj yollanarak aktarıldı..

"Bu gece Türk demokrasisine bir saldırı yaşanmıştır ve darbe girişimi olmuştur, darbe girişimi, ordu içindeki bir grubun kalkışmasıdır. İlk tahminimiz bu grubun FETÖ olduğu yönündedir. Kesinlikle ordunun emir-komuta zinciri içinde gerçekleşmemiştir. Yaptıkları açıklamalar bundan dolayı geçersizdir ve Türk ordusunu temsil etmemektedir. Ordu içinde aktif görevde olan birçok komutan, TV yayınları ile meşru hükümetin yanında olduklarını açıklıyorlar peş peşe. Birçok noktada kontrol, demokrasi yanlısı güçlerde. Tahminimiz 24 saat içinde tam kontrolün demokrasi yanlısı güçlerin eline geçeceği şeklindedir. Dünyaya çağrımız, Türk halkıyla dayanışma içinde olduklarını göstermeleridir. Seçimle işbaşına gelmiş Cumhurbaşkanı ve hükümetimiz görevlerinin başındadır ve hiçbir şekilde demokrasinin altını oyma girişimlerine boyun eğilmeyecektir. Darbeciler en ağır şekilde bu yaptıklarının hesabını verecekler."    

 15 Temmuz Gecesi Yaşananlar Uluslararası Basında Böyle Yankı Buldu;

15 Temmuz darbe girişimi dış basına şu şekilde yansıdı: "Demokrasi Kazandı, Türkler Darbeyi Ezdi Geçti" gibi başlıklarla taçlandırıldı. Gazetelerde Türk halkının darbeye karşı gösterdikleri cesaretten övgüyle bahsedildi.

15temmuz21.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.