Dakhund (Sosis) Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Büyümeyen köpek cinsleri arasında yer alan Dakhund kişiliği, görünümü, sağlık durumu, çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla iletişimi hakkında merak edilenleri sıraladık. Halk arasında Sosis Köpek olarak da bilinen Dakhund köpek bakımı ve özellikleri...
Dakhund (Sosis) Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Dakhund (Sosis) Köpek Cinsi Hakkında Bilgiler

Dakhund (Sosis) Köpek Cinsi

Dakhund, oldukça eski bir ırk olarak bilinen ve 15. Yüzyıllarda Almanya’da ortaya çıkmış bir köpek cinsidir. Bununla birlikte eski Mısırlılar zamanından kalma sanat eserlerinde de bu türe ait bulgulara rastlanmaktadır. Aynı şekilde İtalya ve Meksika’da da aynı türe ait bir çok eser bulunmaktadır. İlk zamanlar avcılar tarafından küçük olmasından dolayı porsuk ve tavşan deliklerine kolaylıkla girerek avcılık için kullanılan bu tür günümüzde bir çok aile tarafında sevilen arkadaş olmayı başarmıştır.

Oldukça sevimli bir görünüme sahip olan Dakhund köpeği sadık doğası ve insancıl kişiliği ile 6 farklı türde görülmektedir. Son derece benzersiz ve aktif olan bu küçük dostumuz enerjisi yüksek bir türdür. Her daim oyun oynamak ve meşgul edilmekten hoşlanan Dakhund, koku alma konusunda da bir hayli ustadır. Son derece zeki ve akıllı olması yeni şeyler öğrenme konusunda hız kazandırmaktadır. Öte yandan bu tür bazen inatçı olsa da harika ve eğlenceli bir köpek olacaktır. Günümüzde dünyanın en popüler köpeklerinden bir tanesidir.


Dakhund Köpek Kişiliği

Dakhund (Sosis) Köpek Cinsi

Dakhund köpeği olgunlaşma süresini tamamlamasının ardından oldukça aktif olması ile bilinmektedir. Dışarı çıkmaktan ve egzersiz yapmaktan hoşlanan bu tür her daim meşgul edilmekten hoşnut olmaktadır. Bununla birlikte ne zaman şans verilse sahibinin yanına kıvrılmayı isteyecektir. Son derece sadık ve refakatçi köpek olarak bilinen Dakhund popüler aile evcil hayvanıdır. Akıllı olması ve son derece iyi bir kazıcı olması ile bilinen bu tür avlanma içgüdüsüne sahiptir. İlk kez sahiplenecekler için asla önerilmemektedir. Çünkü Dakhund köpeğinin bir çok kalıtsal hastalığı olabilmektedir. Ayrıca inatçı kişiliği ile de bilinen Dakhund köpeği küçük yaşta havlamama konusunda eğitilmezse büyüdüğünde çok sesli olabilmektedir.


Dakhund Köpek Görünümü

Dakhund (Sosis) Köpek Cinsi

Başka bir köpek cinsine benzemeyen bu tür oldukça küçük olması ile bir hayli sevimlidir. Bu sevimli dostumuzun altı farklı türü bulunmaktadır.  Genellikle kısa bacakları ve uzun gövdeye sahip Sosis Köpekleri olarak adlandırılmaktadır. Kazma konusunda bir hayli usta olan bu tür mükemmel güçlü ön bacaklara sahiptir. Güçlü çene ve sıkı dudak yapısı ile enteresan bir kafaya sahiptir. Gözleri badem şeklinde ve orta büyüklüğe sahiptir. Genellikle koyu tonlarına sahip olsa da farklı tonlarda da görülebilmektedir. Kulakları ise orta uzunluğa sahip suratına doğru uzanmaktadır. Ceketlerine gelince Dakhund köpeği son derece pürüzsün görünümü ile kısa, yoğun ve parlak bir görünüme sahiptir. Beraberinde derisi yumuşak ve gevşektir. Ancak asla kırışıklık göstermemektedir. Türün en sık rastlanan renkleri siyah-krem, çikolata-krem, krem, kırmızı, gümüş-krem, gölgeli krem, gölgeli kırmızı olarak bilinmektedir. Türün ortalama ağırlığı 9 ile 12 kg arasında değişiklik göstermektedir.


Dakhund Köpeği Sağlık Durumu

Dakhund (Sosis) Köpek Cinsi

Dakhund köpeği sağlıklı ve uzun ömürlü bir hayat sürebilmesi için her daim kaliteli köpek maması ile beslenmelidir. Beraberinde besinlerinin diyete uygun olarak tüketilmesi önemlidir. Düzenli öğün aralıkları ile gerçekleştirilecek olan tüketimlerin yanı sıra köpeğinizin bakım uygulamalarını da asla ihmal etmeyiniz. Dakhund köpeğinin ortalama yaşam beklentisi 12 ile 13 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Tür bazı kalıtsal hastalıklara sahip olabileceği gibi her daim düzenli veteriner kontrolüne tabi tutulmalıdır. Ayrıca parazitlere karşı aşı uygulamaları yaşam süresini uzatmaktadır. Köpeğinizin zinde ve fit kalması için günlük egzersiz ihtiyaçlarını karşılamanız gerekmektedir. Bu genellikle doğal ortamda yapacağınız bir yürüyüş yada getir-götür oyunu olabilir. Unutmayınız ki yalnızca Dakhund köpeği değil tüm köpek türleri sevgi ve saygı ile büyütülmesi durumunda daha sağlıklı, mutlu ve uzun ömürlü olacaktır. Onları her daim ailenizin bir parçası olarak görmeyi unutmayınız.


Dakhund Köpek Bakımı

Dakhund (Sosis) Köpek Cinsi

Dakhund köpeğinin her daim yaşamsal faaliyetlerini en üst düzeyde tutulması için düzenli bakım ihtiyacı duymaktadır. Diğer köpek cinslerinde olduğu gibi bu türünde cildinin en iyi durumda kalması için tüylerinin haftalık birkaç kez taranması önerilmektedir. Beraberinde yılda birkaç defa ılık bir banyo ile ölü tüylerden kolayca arınacaktır.

Dakhund köpeği egzersiz ihtiyacını karşıladıktan sonra nemli bir bez ile vücudu ve kulakları silinmelidir. Bu genellikle kulak içinde biriken bakterilere karşı en etkili çözümdür. Beraberinde ayak sağlığının korunması için aylık tırnak kesimi sağlanmalıdır. Tüy bakımı, tırnak ve deri temizliği için köpek kuaförlerinden yardım alabilirsiniz. Öte yandan Dakhund köpeğinin her daim temiz ortamda bulunmasına dikkat ediniz. Bahçe ortamında yaşaması durumunda zehirli otlara karşı önlem alınız.


Dakhund Köpeği Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Dakhund (Sosis) Köpek Cinsi

Bu tür özellikle birlikte büyümesi durumunda çocuklara karşı oldukça ilgili olmaktadır. Her daim sevecen, oyuncu ve nazik hareketler sergilemekte olan Dakhund köpeği her şirinlik yapmaya bayılmaktadır. Ancak daha küçük çocuklar ile baş başa bırakılmamalıdır. Dakhund doğası gereği inatçı kişiliğe sahipken bir de çocukların köpeğe karsı davranışları Dakhund’i çileden çıkartabilmektedir. Bu sebeple çocukların köpeğe nasıl davranacağı konusunda uyarılması gerekecektir. Öte yandan bu sevimli dostumuz diğer evcil hayvanlarla yavruluktan tanıştırılırsa sıkı dostluk kuracaktır. Genellikle köpeklerle iyi geçinse de Dakhund köpeği kedileri kovalamayı tercih edecektir.


Dakhund Cinsi Köpek Özellikleri

Dakhund (Sosis) Köpek Cinsi

• Son derece sevgi dolu ve sadık köpeklerdir.
• En küçük köpek ırkları arasında yer almaktadır.
• Çok zeki bir köpek olmasından dolayı eğitimi kolaydır.
• Doğası gereği eğlenmeyi seven mutlu bir köpektir.
• Ruh halinin oturması ile adeta bir palyaço kadar eğlencelidir.
• Yüksek enerjisi ile oldukça cesaretli bir türdür.
• Bakım ihtiyacı diğer türlere göre azdır.
• Bağımsız olmasından dolayı ilk kez sahipleneceklere önerilmez.
• İnatçı kişiliğe sahiptir.
• Yeteri kadar egzersiz yapılmaması durumunda hızla kilo almaktadır.
• Erken yaşta az havlama öğretilmezse, büyüdüğünde sürekli havlamaktadır.
• Tür bir çok kalıtsal hastalıklara bağlı rahatsızlıklar yaşayabilmektir. Bu sebeple kabarık muayene ücretleri ve masrafları olabilmektedir.


Dakhund Köpeği Kalıtsal Hastalıklar

Dakhund (Sosis) Köpek Cinsi

Dakhund her ne kadar sağlıklı bir ırk olarak bilinse de bazı kalıtsal hastalıklardan sıkıntılı olabilmektedir. Eğer ki kendinize bir Dakhund sahiplenmeyi düşünüyorsanız köpeklerde yaygın görülen hastalıklar konusunda bilgi sahibi olmanızda fayda var. Özellikle Dakhund köpeğinde rastlanmakta olan kalıtsal hastalıklar;

Kalça Displazisi ( Bu hastalık uyluk kemiğinin kalça eklemine sıkıca oturmaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bazı köpek cinslerinde arka bacaklarından birinde veya her ikisinde de ağrı ve topallama gösterirken, bazı köpek cinslerinde hiçbir ön belirtiye rastlanmamaktadır. Genellikle bu hastalık köpeğin yaşlanması ile şiddetlenecektir. Hastalığın tanısının konması için kalça röntgeni gerekmektedir. Bu hastalık kalıtsal olmasına rağmen, yüksek kalorili besin tüketimine bağlı hızlı büyüme, şiddetli ters hareket yada düşerek yaralanma sonucunda kötüleşmektedir.)

Katarakt ( Genellikle genç katarakt olarak bilinen bu hastalık köpeklerde 1 ile 2 yaş aralığında görülmektedir. Nadiren de olsa ileri aşamada körlüğe sebebiyet vermektedir. Bu kalıtsal sorunu taşıyan köpekler çiftleştirilmemelidir.

Hipotiroidizm ( Bu hastalık genellikle zor tespit edilmektedir. Tiroid hormonlarının anormal derecede düşük üretilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Genellikle bu hastalığa sahip köpeklerde göz akıntısı, soluk almada sıkıntı ve halsizlik görülmektedir. Teşhisin konulması durumunda günlük tiroid hapı tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu tedavi köpeğin yaşamı boyunca devam ettirilmelidir.)

Hemeralopia ( Gündüz körlüğü olarak bilinen bu hastalık genellikle yavru köpeğin sekiz haftalık olduğu dönemde sahibi tarafından kolayca fark edilebilmektedir. Hastalığın en belirgin yan etkisi yavrunun hareket halinde sürekli bir şeylere çarparak tökezlemesi olarak tanımlanır. Güneşe çıktığında oldukça sersem hareketler sergileten bu hastalık gece olduğunda ortadan kaybolmaktadır. Erken teşhis oldukça önemlidir.

Kalıtsal Polinöropati ( Bu hastalık genellikle yürüme bozukluğuna yol açması ile bilinmektedir. Köpekte koordinasyon ve dengesizlik durumuna yol açmaktadır. Genellikle oldukça hafif yada çok şiddetli görülmektedir. Genellikle bir yaşının altında ki köpeklerde görülse de oldukça ani bir şekilde çıkabilmektedir. Bu hastalığa sahip köpek yürüme zorluğu çekebilir hatta düşebilir.

Yukarıda belirtmekte olduğumuz hastalıklar yalnızca bu cinse özgü değildir. Dakhund köpeğinde bu kalıtsal hastalıklar görülebileceği gibi hiç biri ile karşılaşmaması da oldukça olasıdır. Ancak köpek cinslerinde genellikle rastlanan bu kalıtsal sorunlara karşı köpeğinizi yavruluktan yetişkinliğe kadar düzenli veteriner hekim kontrolüne götürmeniz de fayda var.

Önerilen İçerik: Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.