Dahi İnsanların Gerçek Yaşanmış Öykülerini Anlatan Filmler

Sinema dünyasına damgasını vuran ve muhteşem zekalarıyla bizleri etkisi altına alan dahi insanların hayat hikayesini konu edinen en iyi filmleri listeledik
Dahi İnsanların Gerçek Yaşanmış Öykülerini Anlatan Filmler

Zekalarıyla İz Bırakan Ünlü İsimlerin Unutulmaz Filmleri 

Dünyanın kaderini değiştiren, zekasıyla bizleri şaşırtan, yaptıkları çalışmalarla sanatın ve teknolojinin gelişmesine katkı sağlayan dahi insanları konu edinen en iyi filmleri listeledik. İşte NeOldu.com okurları için hazırladığımız dahi insanları konu edinen unutulmaz filmler…

Dahi Filmleri;      

1. Bad Genius 

Dahi Filmleri

Başarılı bir lise öğrencisi olan Lynn zekasını kullanarak para kazanmak ister ve okuduğu okulda bir kopya sistemi oluşturur. Gerçek bir iş haline gelen kopyacılık Lynn’e iyi para kazandırmaktadır. Sırada ise Uluslararası STIC isimli sınav için kopya bulma serüveni vardır.

TürDramKomediPolisiye
IMDb7,6
Gösterim
Tarihi
2017
YönetmenNattawut
Poonpiriya
OyuncularChutimon
Chuengcharoensukying
Eisaya
Hosuwan
Sahajak
Boonthanakit

2. Gifted 

Dahi Filmleri

Gifted filminde yetenekli bir kız çocuğunun ailevi sorunları ve hayatı boyunca karısına çıkabilecek olan sıkıntılara değiniliyor. Küçük kız okula başladığı ilk günlerde diğer öğrencilerden çok daha yetenekli olduğunu gösterir. Sonrasında ise kızın büyütülmesi konusunda amcası Frank ve annesi Evelyn birbirine düşecektir.

TürDram
IMDb7,6
Gösterim
Tarihi
2017
YönetmenMarc
Webb
OyuncularChris
Evans
Mckenna
Grace
Lindsay
Duncan

3. Hidden Figures

Dahi Filmleri

Hidden Figures filminde Nasa’da çalışan ve muhteşem zekalarıyla büyük operasyonlar yürüten 3 siyahi kadının hikayeleri anlatılıyor. Bir uzay görevi sırasında yörüngeden çıkan ilk astronot olan John Glenn’in kurtarılması olayında da baş kahraman Katherine, Doroth ve Mary olacaktır.

TürDramBiyografi
IMDb7,8
Gösterim
Tarihi
2016
YönetmenTheodore
Melfi
OyuncularTaraji
P. Henson
Octavia
Spencer
 Janelle
Monáe

4. Snowden 

Dahi Filmleri

Snowden isimli bir hackerın konu edildiği bu filmde Amerika tarihinin en büyük skandallarından birine de tanıklık ediyoruz. Snowden isimli bilgisayar meraklısı genç devlet kurumlarının ağlarına erişebildiğini keşfettiğinde bu olayı tüm dünyaya duyurur. Genç adam devlet tarafından vatan haini ilan edilse de bazı kesimlerce bir kahramandır.

TürGerilimBiyografi
IMDb7,3
Gösterim
Tarihi
2016
YönetmenOliver
Stone
OyuncularJoseph
Gordon-Levitt
Shailene
Woodley
Melissa
Leo

5. Limit Yok

Dahi Filmleri

Kitaptan uyarlama bir film olan Limitless, monoton sıkıcı ve başarısızlıklarla dolu bir hayat yaşayan Eddie’yi konu ediniyor. Yazarlık yapan Eddie yaşadığı sıkıntılar sebebiyle sevgilisi tarafından da terk edilir. Bu sırada sokaktan geçen eski bir arkadaşını gören Eddie’nin hayatı o gün değişecektir. Arkadaşında aldığı bir hap sayesinde Eddie beynini tam kapasite kullanmaya başlar ve artık bir dâhidir.

TürGerilim
IMDb7,4
Gösterim
Tarihi
2011
YönetmenNeil
Burger
Oyuncular Bradley
Cooper
Robert
De Niro
Abbie
Cornish

6. The Social Network 

Dahi Filmleri

The Social Network filminde Facebook’un kuruluş öyküsü ve Marck Zuckerberg’in hangi süreçlerden geçerek bu kadar zengin oluşu gibi konular anlatılıyor. İlk olarak Harward sınırları içerisinde kullanılmaya başlayan Facebook kısa sürede farklı şehirlere ve farklı ülkelere yayılmaya başlar. Programın kullanıcı sayısı arttıkça zenginleşen Mark bu süreçte önüne çıkan birçok engeli de aşmaya çalışıyor.

TürDramBiyografi
IMDb7,7
Gösterim
Tarihi
2010
YönetmenDavid
Fincher
OyuncularJesse
Eisenberg
Justin
Timberlake
Andrew
Garfield

7. Sherlock Holmes

Dahi Filmleri

Arthur Conan Doyle’un yaratmış olduğu dünyaca ünlü dedektif Sherlock Holmes efsanesi bu film serisi ile geri dönüyor. Yeniden uyarlana ve başrolünde Robert Downey JR’ın rol aldığı filmde Sherlock Holmes ve Dr. Watson suçluların peşinde macera dolu yolculuklara çıkıyorlar. Aksiyon filmleri türünde film eleştirmenlerinden tam not alan yapım ile ilgili daha fazla detay için "Sherlock Holmes Hakkında İlk Kez Duyacağınız 28 Bilgi" içeriğini ziyaret edebilirsiniz.

TürAksiyonMacera
IMDb7,6
Gösterim
Tarihi
2009
YönetmenGuy
Ritchie
OyuncularRobert
Downey Jr.
 Jude
Law
Mark
Strong

8. 3 İdiots 

Dahi Filmleri

Hint filmleri listesinde yer alan 2009 yapımlı 3 İdiots üstün zekalı bir çocuk olan Rancho’nun hikayesini izleyeceğiz. Ülkenin en iyi mühendislik okuluna başlayan Rancho burada tanıştığı Raju ve Farhan ile sıkı bir dostluk kurar. Okulu birbirine katan bu 3 arkadaş izleyiciye eğlenceli sahneler sunarken Rancho’nun akıl dolu sahneleri ile dahi bir karakter olduğunu da görüyoruz.

TürKomediBollywood
IMDb8,4
Gösterim
Tarihi
2009
Yönetmen Rajkumar
Hirani
OyuncularAamir
Khan
MadhavanKareena
Kapoor

9. 21 

Dahi Filmleri

Harvard’ı kazanmak için öncelikle para bulmak zorunda olan ve muhteşem bir zekaya sahip olan Ben Campbell’in hikayesi filmde anlatılıyor. MIT’de okuyan Ben kısa sürede ne akdarzeki bir insan olduğunu etrafındakilere gösterir. Bunu fark eden Matematik öğretmeni onu herkesten gizli olarak kurduğu kumar ekibine dahil etmek ister. Bu ekip büyük kumarhanelerde Black Jack olarak biline akıl oyununu oynayarak para kazanmaktadır.

TürDramGerilim
IMDb6,8
Gösterim
Tarihi
2008
Yönetmen Robert
Luketic
OyuncularJim
Sturgess
Kate
Bosworth
 Laurence
Fishburne

10. The Prestige 

Dahi Filmleri

19. yy sonlarına doğru yaşanan bu hikayede birbirini alt etmeye çalışan iki muhteşem sihirbaz anlatılıyor. Robert Alfred ve Julia isimli üç kişi bir sihirbazın yanında çıraklık yaptıkları sırada Julia bir kaza sonucu ölür. Karısının ölümünden Alfred’i sorumlu tutan Robert ona düşman olmuştur. İkili hayatları boyunca birbirlerini yenmek için inanılmaz gösteriler ve sabote çabaları içerisine gireceklerdir. 

TürGerilimDram
IMDb8,5
Gösterim
Tarihi
2006
YönetmenChristopher
Nolan
OyuncularHugh
Jackman
Christian
Bale
 Michael
Cain

11. Copying Beethoven 

Dahi Filmleri

Sanat dünyasının dâhilerinden kabul edilen ve fiziksel engellerine rağmen dünyanın en iyi bestelerine imza atan Ludwing Van Beethoven’ın hayat hikayesi bu filmin konusu olmuştur. Dahi insanların yapmakta zorlandıkları en büyük şeyin aynı başarılı tekrar etmek olduğu söylenir. Beethowen’ın hayatında da bu gerçek baş göstermiş ve hayatının son yıllarına doğru Beethowen yeni bir beste çıkarmakta hayli zorlanmıştır. Anna Holtz isimli bir kadının desteği sayesinde son bestesini halleden Beethoven’ın garip kişiliğini filmde inceliyoruz.

TürDramTarihMüzikal
IMDb6,8
Gösterim
Tarihi
2006
YönetmenAgnieszka
Holland
OyuncularEd
Harris
Diane
Kruger
Matthew
Goode

12. Mr. Turner 

Dahi Filmleri

19.yy da yaşamış ve dönemin en iyi ressamlarından biri olarak kabul edilen J.M.W. Turner’in hayatını konu edinen film bu dahi adamın hayatını en ince ayrıntısına kadar işliyor. Eserlerinde genel olarak manzara ve doğa olaylarını resmeden başarılı sanatçı aynı zamanda Romantizm ve Empresyonizm akımlarına da destek veren ünlü insanlardandır. Muhteşem bir zeka ya sahip olan Turner eserleriyle bizleri kendine hayran bırakmayı başaran önemli bir insandır. Filmde Turner’ın hayatının tüm detaylarıyla işlendiğini görmekteyiz. Öyle ki yaşlı babası, birlikte yaşdığı hizmetçisi, metresi, karısı, çocukları ve hayatına dair her şey eksiksiz bir şekilde anlatılmıştır.

TürBiyografiDram
IMDb6,8
Gösterim
Tarihi
2014
YönetmenMike
Leigh
OyuncularTimothy
Spall
Paul
Jesson
Dorothy
Atkinson

13. Pawn Sacrifice

Dahi Filmleri

Soğuk savaşının unutulmaz olaylarından biri olan satranç savaşlarını konu edinen filmde iki süper zekanın haftalarca süren satranç mücadelesini izliyoruz. Defalarca dünya şampiyonu olan Rusların yenilmez şampiyonu Boris Spassky ile Amerikalı genç satranç oyuncusu Bobby Fischer karşı karşıya gelince tüm dünya adeta durmuş ve bu maçı izlemektedir. Dönemim gergin siyasi ortamı sebebiyle bir hayli tedirgin günler geçiren Fischer bu maçı kazanmak zorunda olduğunu hissetmektedir. Filmin başrollerinde Liev Schreiber ve Tobey Maguire rol alırken filmin senaryosunu Steven Knight yazmıştır.

TürBiyografiDram
IMDb7,0
Gösterim
Tarihi
2014
YönetmenEdward
Zwick
OyuncularTobey
Maguire
Liev
Schreiber
Michael
Stuhlbarg   
​​​​​​

14. The Man Who Knew Infinity 

Dahi Filmler

1. Dünya savaşı sıralarında yaşayan ve matematik dünyasının dahi insanlarından biri olan Srinivasa Ramanujan Iyengar’ın gerçek yaşam öyküsünü konu edinen filmin yönetmenliğini Matt Brown yapmıştır.  Filmde muhteşem bir zekaya sahip olan Iyengar’ın Hindistan’da yoksulluk içinde geçirdiği hayatının devamında Cambridge Üniversitesine gelmesini ve burada birçok başarıya imza attığını izliyoruz.

TürBiyografiDram
IMDb7,2
Gösterim
Tarihi
2015
YönetmenMatt
Brown
OyuncularDev
Patel
Jeremy
Irons
Toby
Jones

15. The Professor and the Madman 

Dahi Filmleri

Başrolünde Mel Gibson ve Sean Penn’in rol aldığı unutulmaz filmde Oxford sözlüğünün gerçek ortaya çıkış hikayesi konu edinilmiştir. 10.000 kelimelik bir sözlük oluşturmak için gece gündz çalışan profesör James Murray hiç beklemediği bir yerden – akıl hastanesinden – aldığı yardımla bu hayalini gerçekleştirir. Ona yardım eden ise deli olduğu sanılan ve akıl hastanesinde yatmakta olan Dr. W.C. Minor’dur. Bir deli ve bir dahi tarafından oluşturulan bu sözlük uzun yıllar boyunca kullanılmaya devam etmiştir.

TürDramBiyografi
IMDb7,3
Gösterim
Tarihi
2019
YönetmenFarhad
Safinia
OyuncularMel
Gibson
Sean
Penn
Eddie
Marsan

16. The Theory of Everything 

Dahi Filmleri

20. yüzyılın yetiştirdiği dahi insanlardan biri olan Stephen Hawking’in hayatını anlatan Herşeyin Teorisi filminde bu yüksek zekalı adamın evliliği ve hastalık süreci de anlatılmaktadır. Cambridge Üniversitesinde okuduğu yıllarda dehasıyla fark yaratan Stephan Hawking teknolojinin gelişmesine katkı sağlayan birçok çalışmada yer almıştır.

TürBiyografiDram
IMDb7,7
Gösterim
Tarihi
2014
YönetmenJames
Marsh
OyuncularEddie
Redmayne
Felicity
Jones
Tom
Prior

17. Enigma

Dahi Filmleri

Başrolünde Benedict Cumberbatch ve Keira Knightley’in rol aldığı filmde 2.dünya savaşı sıralarında Alman istihbarat ağını yenmeyi başaran ünlü deha Alan Turing’in hikayesi anlatılmaktadır. Almanların Enigma adını verdikleri şifreleme sistemi karşısında aciz kalan İngilizler Alan Turing önderliğinde bir ekip kurarak şifreleri kırmaya çalışırlar. Ünlü matematikçi Alan Turing tarafından yapılan bir makine bu şifreleri kırmayı başarınca savaşın seyri de değişir. Tam bir dahi olan Alan Turing aynı zamanda yaptığı çalışmalarla bilgisayarın temellerini de atmıştır.

TürBiyografiDram 
IMDb8,0
Gösterim
Tarihi
2014
YönetmenMorten
Tyldum
OyuncularBenedict
Cumberbatch
Keira
Knightley
Matthew
Goode

18. A Beautiful Mind

Dahi Filmleri

Nobel ödüllü ünlü matematikçi John Nash’ın hayatını sinemaya aktaran unutulmaz filmin başrolünde Russell Crowe rol almıştır. Asosyal bir karaktere sahip olan John Nash kazandığı bir bursla Princeton Üniversitesinde okumaya başlar. Yaptığı çalışmalarla devletin dahi ilgisini çeken John Nash Nobel ödülüne layık görülmüştür. A Beautiful Mind filmi ise iki dalda Oscar almayı başarmıştır.

TürDram
IMDb8,2
Gösterim
Tarihi
2001
YönetmenRon
Howard
OyuncularRussell
Crowe
Ed
Harris
Jennifer
Connelly

19. Amadeus 

Dahi Filmleri

Dünya müzik ve sanat tarihine yön veren dahi insanlardan biri olan Amadeus Mozart’ın hayatını konu edinen film 1984yılında vizyona girmiştir. Ayrıca filmde yine müzik dünyasının önemli isimlerinden Antonio Salieri’nin yaşamıda anlatılmaktadır. Günlük hayatında bir hayli arız olan Mozart tam bir tutunamayan olmasına rağmen yaptığı bestelerle müzik dünyasının en yetenekli müzisyeni olmayı başarmıştır. Mozart’a göre daha düzgün bir karaktere sahip olan Salieri bir türlü Mozart kadar başarılı olamamıştır. Bu iki dahi insanın muhteşem hikayelerinin anlatıldığı efsanevi film IMDb’de 8.3 puan almıştır.

TürDramKomediTarih
IMDb8,3
Gösterim
Tarihi
1984
YönetmenMilos
Forman
OyuncularTom
Hulce
F. Murray
Abraham
Simon
Callow

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.