Cüneyt Arkın Kimdir

Kara Murat filmleriyle akıllarda kalan Yeşilçam’ın başarılı oyuncusu, 7 Eylül 1937’de Eskişehir’de dünyaya geldi.
Cüneyt Arkın Kimdir

Cüneyt Arkın Biyografisi

Gerçek adı Fahrettin Cüreklibatur olan Cüneyt Arkın, Türk sinemasının başarılı jönlerinden biri oldu. Çocukluk ve gençliğinin bir bölümü Eskişehir’de geçti. Daha sonra üniversite eğitimi için İstanbul’a gitti ve tıp eğitimi almaya başladı. Lise dönemlerinden beri öyküler yazan Cüneyt Arkın, üniversiteye geldiğinde ise bir grup arkadaşı ile birlikte dergi çıkarmaya başladı. Bir dönem ise şair Cemal Süreya ile arkadaşlık kuran Cüneyt Arkın, tavsiyesi üzerine öykülerini başka bir dergiye göndermeye başladı. İlk evliliğini 1964’te Güler Mocan ile yaptı. İkinci evliliğini ise Betül Cüreklibatur ile yaptı. Bu evlilikten üç çocuğu dünyaya geldi.

Kamera karşısına ilk kez katıldığı bir yarışmada elde ettiği derece ile geçti ve küçük rollerde yer aldı. İlk başrol teklifini askerlik yaptığı dönemde aldığı için kabul edemedi. Askerliği bittikten sonra Halit Refiğ ile çalışmaya başladı ve Gurbet Kuşları isimli filmde rol aldı. İstanbul’a gelen bir sirkte akrobatik hareketler öğrenmesiyle Kara Murat, Malkoçoğlu isimli filmlerde rol almaya başladı. Oynadığı rolleri başarıyla yerine getirmesiyle Türkiye’nin en çok tanınan oyuncularından biri oldu. Bir dönem İtalya’da John Arkin ismiyle tanınmaya başladı fakat uluslararası alandaki faaliyetleri kısa sürdü.

Yeşilçam’da 300’e yakın filmde rol alan Cüneyt Arkın, 1968’de Köroğlu isimli filmde rol aldı. Film, Bolu Beyi’ne meydan okuyan Köroğlu isimli genç ve yiğit bir adamın mücadelesinin ve aşkını anlatıyor. Filmin başrollerinde ise Cüneyt Arkın, Fatma Girik,  Hayati Hamzoğlu ve Reha Yurdakul yer aldı. 1972’de ise Kara Murat Fatih’in Fedaisi isimli filmde rol aldı. Film, abisinin vahşice öldüren Voyvoda’dan intikam almak isteyen Kara Murat isimli bir gencin bu uğurda yaptığı mücadeleyi anlatıyor. Filmin başrollerinde ise Cüneyt Arkın, Hale Soygazi, Turgut Özatay, Mualla Omay ve Bora Ayanoğlu yer aldı.

 

malkocoglu.jpeg

 

Dizi sektörüne de adım atan Cüneyt Arkın, Bizim Ev isimli dizide rol aldı. Haşim Denizbey karakterini canlandırdığı dizinin başrollerinde ise Aykut Sözeri, Hülya Darcan ve Salih Kırmızı yer aldı. 2003’te ise Serseri isimli dizide Şahin karakterini canlandırdı. Hapishaneden çıkan Ömer isimli genç bir adamın yolu Sibel isimli zengi bir aileye mensup genç ve güzel bir kızla kesişir. Sonrasında ise macera başlar. Dizinin başrollerinde ise Okan Yalabık, Gamze Özçelik, İpek Tanrıyar, Erkan Petekkaya ve Zeynep Eronat yer aldı.

Kazandığı Ödüller:

  • 1963 "1.'lik Ödülü " 1963 Artist Mecmuası, Artist Yarışması
  • 1969 "En İyi Erkek Oyuncu Ödülü", (İnsanlar Yaşadıkça) ile      1969 Antalya Altın Portakal Film Festivali
  • 1972 "En İyi Erkek Oyuncu Ödülü", (Yaralı Kurt) ile       1972 Adana Altın Koza Film Festivali
  • 1976 "En iyi Erkek Oyuncu Ödülü", (Mağlup Edilemeyenler) ile            1976 Antalya Altın Portakal Film Festivali
  • 1999 "Yaşam Boyu Onur Ödülü"   1999 Antalya Altın Portakal Film Festivali
  • 2013 "Yaşam Boyu Meslek ve Onur Ödülü"         Engelsiz Yaşam Vakfı
  • 2013 "Yaşam Boyu Onur Ödülü"   18. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri
  • 2013 "Kültür ve Sanat Büyük Ödülü"        2013 Yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü

 

NeOldu.com / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.