Cumhuriyetin Divası Müzeyyen Senar

Türk Sanat Müziği’nin ölümsüz sanatçılarından biri olan Müzeyyen Senar, yaşamı boyunca okuduğu ve tadına doyum olmayan eserleriyle her zaman benzersiz olmuştur. İşte bu sebeple kendisi Cumhuriyetin Divası olarak anılır.
Cumhuriyetin Divası Müzeyyen Senar

Müzeyyen Senar, 16 Temmuz 1918 tarihinde Gököz, Bursa'da doğdu. Çok küçük yaşlarda ilgi duyduğu müzik eğitimine ilk olarak Anadolu Musiki Cemiyeti'nde başladı.

Henüz 10 yaşındayken şarkılar türküler söylemeye başladı. Annesi ile birlikte gittiği davetlerde her zaman baş konuk olurdu. Sesiyle daha çocukluğunda şöhret olan Müzeyyen Senar’ın başına bu süreçte talihsiz bir olay geldi.

Kekeme Olduğunu Biliyor muydunuz?

Müzeyyen Senar, bir sabah kekeme olarak uyanır. Kendisi ve ailesi şaşkınlıkla ne olduğunu anlamaz. Kısacası düpedüz nazar değmiştir. Doktorlara hocalara gidilir ama fayda etmez. Senar konuşamaz ama şarkı söyler. İlerleyen yıllarda sesi daha da iyi çıkar. Bir röportajında bu durumu bir lütuf olarak görür ve “kekeme olmasaydım belki de Müzeyyen Senar olamazdım” der.

müzeyyen senar

Hatta ve hatta aradan geçen uzun yıllardan sonra bir röportajında yine "Ben kekemeydim çocukken. Mektepte okuyamıyordum ama müsamerelerde bülbül gibi şakıyordum" diyecektir.

Evden Kaçtı!

Müzeyyen Senar’ın annesi aile sorunlarından dolayı evi terk eder. Senar’da 12 yaşında babasının cebinden 2 lira aşırarak Sirkeci’ye gider. Akabinde kendisini bulan ise bir kadın onu annesinin bulunduğu Üsküdar’a götürür.

müzeyyen senar

Daha küçük bir kız çocuğuyken güçlü bir sese sahip olduğu anlaşılır ve o dönem hafız Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Lemi Atlı, Mustafa Nafiz Irmak gibi devrin önemli sanatçılar kendisine dersler verir.

müzeyyen senar

Gittikçe profesyonelleşmeye başlayan Cumhuriyetin Divası’nın okuduğu ilk şarkı Yesari Asım Arsoy’un 'Ümitlerim hep kırıldı, yarim artık gelmeyecek.’ parçasıdır.

Yaşını Büyüttüler

1932 yılında Senar'ın yaşı büyütülerek 15’den 18’e çıkarılır. Böylelikle gazinolarda şarkı söylemeye başlar. Ancak kendisi tek bir şartla bu durumu kabul eder. O şartı da, “Fasıl yapmam, tek başıma solo yaparım.” olur. Böylelikle Türk gazino tarihine solistlik kavramını kazandırır. Ancak asla assolistlik yapmamıştır. Çünkü kendisi, önce sahneye çıkmaktan gocunacak bir kişiliğe sahip değildir. Nasıl olsun ki... Müzeyyen Senar abi.. Gerek mi var zaten egoya...

müzeyyen senar

Atatürk ve Müzeyyen Senar

Müzeyyen Senar daha genç yaşlarında sesiyle herkesi etkiler. Etkilediği kişiler arasında öyle biri vardı ki… O kişi Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’tü. Müzeyyen Senar, o dönemlerde Atatürk’ün ilgisini öyle bir çeker ki birçok kez onun huzurunda, özel meclislerinde şarkılar söyler. Senar, Atatürk huzurunda 4 defa şarkı söylemiştir.

müzeyyen senar

Eşi Atatürk'ü Kıskanınca!

Müzeyyen Senar’ın Atatürk’e şarkı söylediği günlerden birinde, Senar'ın o zamanki eşi Ali Senar kıskançlık krizine girer. Hatta Müzeyyen Senar’ın üzerine yürür. Bu konu da yıllardır kulaktan kulağa fısıldanır.

Son Şarkısını Savarona'da Söyledi

Atatürk’e son şarkısını 1938 yılında Savarona’da söyler. Atatürk hastadır. Ne içki ne de sigara içer. Program 13.00’da başlar, saat 15.00’da da son bulur. Bu olay Cumhuriyetin kurucu Mustafa Kemal Atatürk ile Cumhuriyetin Divası Müzeyyen Senar’ın birbirini son görüşüdür.

atatürk

1938 yılı içerisinde Ankara Radyosu’nda ilk yayınlarına katılır ve 1941 yılına kadar bu programlar sürer. Sonrasında ise Türkiye’nin önemli gazinolarında sahne alır. Yaptığı çalışmalarıyla Türkiye Musikisine yeni bir soluk getirir.

müzeyyen senar

Müzeyyen Senar,1983 yılına kadar sahne performanslarını sürdürür ama bu tarihten sonra köşesine çekilmeye başlar. Son performansını bu yıllarda İstanbul Bebek Gazinosu’nda vermiştir. Bu tarihten sonra yalnızca ender zamanlarda müzikli toplantılarda şarkılar okur.

müzeyyen senar

1990 yılından 2000 yılına kadar çok az sahneye çıkan Müzeyyen Senar, 2000 yılında Urla İçmeler’deki Kardeşler Gazinosu’nda sahne alırken düşer ve leğen kemiği kırılır. O günden sonra bir daha sahneye çıkmaz.

müzeyyen senar

Bu olayın ardından 2004 yılına kadar sahneye çıkmaz. 2004 yılında Sezen Aksu ablam dediği Senar için Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda ‘Müzeyyen Senar 70. yıl’ konseri düzenler. Konsere 5 bin kişi katılır. Bütün ünlüler oradadır ve hepsi de ayaktadır. Herkes tek bir sesten “MÜZEYYEN ÇINAR, MÜZEYYEN ÇINAR...” diye bağırır... Bu, Cumhuriyetin Divası’nın sahneye son çıkışıdır.

müzeyyen senar

Müzeyyen Senar, 2006 yılında İzmir’deki evinde fenalaşır ve felç geçirir. Felç geçirmesinin sebebi ise beynindeki kan pıhtılaşmasıdır. 8 Şubat 2015 tarihinde 97 yaşında tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hayata gözlerini yummuştur.

İŞTE MÜZEYYEN SENAR’IN YAŞARKEN BIRAKTIĞI ÖLÜMSÜZ ESERLER

BENZEMEZ KİMSE SANA

KİMSEYE ETMEM ŞİKAYET

ŞARKILAR SENİ SÖYLER

ORMANCI

HAYDAR HAYDAR

AKŞAM OLDU HÜZÜNLENDİM BEN YİNE

ÖMRÜMÜZÜN SON DEMİ

DALGALANDIM DA DURULDUM

VARDAR OVASI

BİR İHTİMAL DAHA VAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum