Çorum Hakkında Bilmedikleriniz

Karadeniz Bölgemizin Orta Karadeniz Bölümünde bulunan Çorum ilimiz hakkında bilmediğiniz birçok şeyi yazımızda okuyabilirsiniz.
Çorum Hakkında Bilmedikleriniz

Yüzölçümü: 12.820 km2

Nüfusu: 275.610

İl Trafik No: 19

Alan Kodu: 364

 

corum-merkez.jpg

Çorum'un İlçeleri; Alaca, Bayat, Boğazkale, Dodurga, İskilip, Kargı, Laçin, Mecitözü, Oğuzlar, Ortaköy, Osmancık, Sungurlu ve Uğurludağ'dır.

 

Tarihçe

Çorum’un gerçekleştirilen kazılarla Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden biri olduğu ispatlanmıştır. Bölgede yüzlerce yıl farklı uygarlıklar faaliyet göstermiştir. Bölgede MÖ 4000’li yıllarda yaşam olduğu ortaya çıkarılmıştır. Bu yüzden Çorum ve çevresinde eski uygarlıklardan kalan birçok eser bulunmaktadır.

Çorum civarında hüküm süren ilk devlet MÖ 1700’lü senelerde birçok Anadolu kentinde olduğu gibi Hititlerdir. Bölgede 500 yıl kadar hüküm süren Hititler güç kaybı yaşamaya başladıklarında Çorum’u Friglere bırakmak zorunda kalmışlardır. Friglerin hakimiyetine ise Kimmerler topluluğu son vermiştir. Daha sonra Çorum ve çevresinde Asurlular hakimiyeti ele geçirmişlerdir.

Ardından MÖ 612’de Medler Asurlular’a karşı üstünlük sağlayarak bölgeye hakim oldular. Medler’den sonra sırasıyla Persler, Büyük İskender, Galatlar, Roma İmparatorluğu ve Bizans bölgede egemenlik kurmuştur.

Nihayet 1071’de şanlı Malazgirt Zaferiyle Anadolu kapıları Türklere açılmış ve Çorum’da Türklere geçmiştir. Moğol Devleti İlhanlılar’ın bir süre Çorum’da üstünlük kurmalarından sonra Osmanlı Sultanı Yıldırım Bayezid tekrardan bölgeyi fethetmiştir. Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda ise Çorum il statüsü kazanan merkezlerimizden biri olmuştur.

hattusas-antik-kenti.jpeg

 

Çorum İklimi ve Konumu

Karadeniz Bölgemizin Batı Karadeniz Bölümü’nde yer alan Çorum’un arazisi, genel itibarıyla dağlık alanlardan meydana gelmektedir. Çorumu’un Karadeniz’e yakın olan Bayat, Laçin, Dodurga Osmancık, Oğuzlar gibi bölgelerinde Karadeniz iklimi iç kısımlarda ise karasal iklim görülmektedir. Bölgede birçok ova (Çorum Ovası, Hüseyin Ovası, Bozboğa Ovası, Osmancık Ovası vs.) dağ (Kırklar Dağ, Çal Dağı, Erenler Tepesi, Göl Dağı vs.) ve vadi (Sıklık Boğazı, Hışır Vadisi, Harami Vadisi vs.) ve ırmaklar (Yeşilırmak, Kızılırmak, Çat Suyu vs.) bulunmaktadır.

corum-ovasi.jpg

 

Çorum Ekonomisi

Çorum’un ekonomisi esasen tarım ve hayvancılık faaliyetlerine dayanmaktadır. Çorum insanının yüzde 80’inden fazlası çiftçilikle uğraşmaktadır. Sanayisinin geliştiği pek söylenemez.

 

Tarım

Arpa ve buğday tarımı yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Çorum’da halkın büyük çoğunluğu geçimini tarımdan sağlamaktadır. Pirinç, patates, baklagil, çavdar, mısır gibi ürünler bolca yetişmektedir. Bunun yanı sıra soğan, ayçiçeği, mercimek, nohut ve şekerpancarı da üretilmektedir. Çorum’da en fazla verim alınan meyveler ise armut, kavun, karpuz, ayva, üzüm, kiraz ve eriktir.

tarim-010.jpg

 

Hayvancılık

Çorum’da yaşayan insanların tarımla birlikte yürüttükleri ekonomik faaliyetlerin başında hayvancılık bulunmaktadır. İnsanlar bu yüzden hayvancılığa uygun ürünleri yetiştirmeyi tercih etmektedirler. Koyun, keçi, sığır ve manda besiciliği, modern tavukçuluk hayli ilerleme kaydetmiştir.

hayvancilik-006.jpg

 

Sanayi

Çorum’un ormanlık alanlarından her yıl yakacak ve orman sanayisi için odun sağlanmaktadır. Çorum’da bulunan yer altı kaynakları; kömür, linyit, bakır, pirit ve tuzdur. Bölgede sanayi genel olarak gelişmemiştir. Tarıma bağlı olarak un fabrikaları, çimento, kiremit ve tuğla üretim tesisleri de bulunmaktadır. Bakırcılık el sanatı meşhurdur. Ek olarak kağıt, deterjan, parke kaplama, tereyağı ve bulgur üretim tesisleri de vardır. 

cimento-fabrikasi.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum