Colorpoint Shorthair Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Siyam kedisinin kuzenleri olarak bilinen Colorpoint Shorthair kedisi, muazzam renk tonları ve esrarengiz vücut yapısı ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarmaktadır. Şimdi Colorpoint Shorthair kedisi bakımı ve özellikleri hakkında merak edilenler..
Colorpoint Shorthair Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Colorpoint Shorthair Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Colorpoint Shorthair, birinci kuzenleri  Siyam olduğu bilinmesi ile beraberinde Siyam kedisi, Habeş kedisi ve American Shorthair kedisinin çiftleştirilmesi sonucu meydana geldiği bilinmektedir. Kedi yetiştiricilerinin Colorpoint Shorthair kedi türünü ortaya çıkartmasında ki en büyük amaç Siyam cinsi kedilerin farklı renk ve desenler ile dünyaya gelmesi olduğu söylenmektedir. Tam olarak bunu deneyen yetiştiriciler Colorpoint Shorthair kedi türünde 16 farklı renk elde etmeyi başarmıştır.

Colorpoint Shorthair kedisi 1940 yılı itibari ile başarılı bir çiftleşme sonucunda dünyaya geldiği bilinmektedir. Tüm bu uzun uğraşlar sonucunda Colorpoint Shorthair kedisi 1964 yılında resmen tanınmayı başarmıştır. Ancak Cat Fanciers Association tarafından tanınsa da Colorpoint Shorthair kedisi bir tür olarak değil Siyam kedisinin bir çeşidi olarak kabul edilmektedir.

Colorpoint Shorthair Kedisi


Colorpoint Shorthair Kedisi Kişiliği

Colorpoint Shorthair kedisi anne ve babası olan American Shorthair ve Siyam kedisinin hemen hemen bir çok ortak özelliğini taşımaktadır. Kişiliği ile konuşkan ve bir o kadar enerjik tavırlara sahip Colorpoint Shorthair kedisi sıkıntısını ve derdini anlatmak için oldukça yüksek sesle iletişime geçtiği söylenmektedir.

İnsanlara oldukça fazla düşkün bir kişiliğe sahip olan Colorpoint Shorthair, kendisinin her daim dinlenmesinden ve ilgi duyulmasından büyük zevk almaktadır. Özellikle yüksek sesle konuşarak sahibi ve çevresi tarafından tüm odakların kendine yönlenmesini sağladığı bilinmektedir.

Colorpoint Shorthair Kedisi

Colorpoint Shorthair kedisi çevresinde olup biten her duruma müdahale etmekten büyük zevk almaktadır. Bu yönü ile sahiplerini çileden çıkarttığı söylense de oldukça sadık ve sevgi dolu bir kedi türü olarak bilinmektedir. Bu yönü ile Colorpoint Shorthair kedisi asla yalnız kalmaktan hoşnut olmamaktadır.

Oyunculuğu oldukça gelişmiş olan Colorpoint Shorthair kedisi oldukça zeki, çevik ve akıllı bir kedi türü olduğu söylenmektedir. Her daim bir şeyler ile meşgul olmaktan kendini alıkoyamaz tavırları ile saatlerce oyun oynaya bilir, mükemmel vakit geçirebilirsiniz.

Colorpoint Shorthair Kedisi


Colorpoint Shorthair Kedisi Görünümü

Colorpoint Shorthair kedisi, görünümü itibari ile tüy rengi dışında Siyam kedisi ile ayırt edilemeyecek kadar benzer bir yapıya sahiptir. Tüy yapısının altına gizlenmiş olan ince ve kaslı yapısı ile uçlarına doğru sivrileşen üçgenimsi kulakları adeta bir Siyam kedisini andırmaktadır.

Tamamen üçgenimsi bir kafa yapısına sahip olan Colorpoint Shorthair kedisi orta büyüklükte baden gözleri ile mavi tonlarına sahip olduğu görülmektedir. Ayrıca uzun ve ince bacak yapısına sahip olan Colorpoint Shorthair kedisinin arka ayakları ön ayaklarından daha uzundur.

Colorpoint Shorthair kedisi küçük, zarif ve oval pençeleri ile ince bir kuyruk yapısına sahiptir. Tüy yapısı 16 farklı tonlamada görülsede en sık olarak kırmızı, krem, gri renklerine sahiptir. Ayrıca Colorpoint Shorthair kedisi olgunlaştıkça tüy rengi koyulaştığı görülmektedir.

Colorpoint Shorthair Kedisi


Colorpoint Shorthair Kedisi Bakımı

Colorpoint Shorthair, ince tüy yapısı ile bakımı kolay kedi türleri arasında yer almaktadır. Ölü tüylerin kolayca temizlenmesine yardımcı olan kedi tarağı ile düzenli bakım işlemlerinde bulunmanız yeterli olacaktır. Ayrıca tüylerini daha parlak ve sağlıklı kılmak için nemli bir bez ile silmeniz yada kedi pudraları kullanmanız önerilmektedir.

Kedi türlerinde sıklıkla rastlanılan periodontal hastalıkları önlemek için düzenli diş fırçalaması Colorpoint Shorthair kedisinde ki ağız sağlığının korunmasında en etkili çözüm olacağı görülmektedir.

Colorpoint Shorthair Kedisi

Colorpoint Shorthair kedisi yaşamsal faaliyetlerini en üst düzeyde tutmak için en kaliteli kedi mamaları ile beslemeniz gerekmektedir. Özellikle dünya üzerinde yaygın kullanıma sahip kaliteli kuru ve yaş mama markalarını tercih edebilirsiniz.

Colorpoint Shorthair bakım işlemlerinde sağlık sorunlarının önüne geçmek ve vücut direncini her daim yüksek tutmak adına düzenli kedi aşısı işlemlerini ihmal etmemeniz gerekmektedir. Her daim bakteri ve parazitlere karşı organlarının korunmasında en etkili yol aşılama olacağını unutmayınız.

Colorpoint Shorthair Kedisi


Colorpoint Shorthair Kedisi Sağlık Durumu

Colorpoint Shorthair kedisi sağlık durumu hakkında yapılan araştırmalar da her ne kadar bu türe has olmasa da hem saf hemde karışık cins kedi türlerinde çeşitli sağlık problemler görülebilmektedir.

Siyam türü kediler ile akraba olan Colorpoint Shorthair kedisi benzer hastalıkları bünyesinde barındırabilmektedir. Özellikle Siyam kedisini etkileyebilecek bazı kalıtsal hastalıkların bu türde de rastlandığı söylenmektedir. Colorpoint Shorthair kedisini etkileyebilecek başlıca hastalıklar;

  • Amiloidoz olarak adlandırılan amiloid proteinin karaciğer başta olmak üzere diğer yaşamsal organlarda birikmesi sonucu meydana gelen hastalık türü,
  • Astım, bronşit hastalıkları,
  • Aort darlığına bağlı olarak gelişen konjenital kalp hastalıkları,
  • Megaözofagus olark bilinen gastrointestinal hastalıklar,
  • Hiperestezi sendromu olarak bilinen aşırı derecede temkinli, kendini koruma ve tüy kayıplarına yol açan hastalık,
  • Lenfoma olarak bilinen lenf bezlerine bağlı kanser türü,
  • İstemsiz hızlı göz reflekslerine bağlı gelişen nistagmus nörolojik hastalıklar,

Colorpoint Shorthair kedisinde rastlanma riski yüksek olan bazı kalıtsal hastalıklar yukarıda belirttiğimiz şekilde görülmektedir. Yaşamsal faaliyetlerin en üst düzeye çıkartılması ve sağlıklı bir hayat sürmesi için Colorpoint Shorthair kedinizi her daim veteriner hekim kontrolüne sokmanız önerilmektedir.

Colorpoint Shorthair Kedisi


Colorpoint Shorthair Kedisi Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Colorpoint Shorthair kedisi sosyal ve aktif kişilikleri ile çocuklu aileler için mükemmel bir ev kedisi olma özelliğine sahip olduğu söylenmektedir. Özellikle ilgiden hoşlandığı bilinen Colorpoint Shorthair, kendine saygı duyulması şartı ile çocuklarla saatlerce oyun oynayabildiği bilinmektedir. Hileli oyunlar dahi oldukça kolay öğrenebilen zekası ile interaktif oyunlardan bir hayli hoşlandığı söylenmektedir.

Colorpoint Shorthair kedisi özellikle küçük yaştan itibaren birlikte büyütülmesi durumunda evcil hayvanlar ile uyum içerisinde yaşayabildiği söylenmektedir. Otoriter kişiliğe sahip olan bu küçük dostumuz kendine müdahale edilmemesi durumunda diğer evcil kedi ve köpek türleri ile iyi bir arkadaş olacağı söylenmektedir. Ancak ilk zamanlarda Colorpoint Shorthair ve diğer evcil hayvanların aynı ortamda bir araya gelmesinde oldukça kontrollü davranmanız önerilmektedir.

Colorpoint Shorthair Kedisi


Colorpoint Shorthair Kedisi Özellikleri

  • Colorpoint Shorthair kedisi Siyam ve American Shorthair kedisinin çiftleştirilmesi sonucunda meydana gelmiş yeni bir kedi türüdür.
  • Siyam kedisine benzer fakat farklı tüy renklerine sahip bir kedi elde etmek amacı ile ilk olarak 1940'lı yıllarda uzun uğraşlar sonucunda meydana geldiği bilinmektedir.
  • Colorpoint Shorthair oldukça enerjik, sevecen ve konuşkan özellikleri ile tam bir ev kedisi olma özelliğine sahiptir.
  • Tüy rengi dışında hemen hemen bir çok özelliğinin Siyam kedisi ile aynı olduğu yetiştiriciler tarafından söylenmektedir.
  • Colorpoint Shorthair kedisi kesin olmamak ile beraberinde Siyam kedisinde ve diğer kedi türlerinde görülebilen bazı hastalıkları taşıma riskine sahiptir.
  • Çocuklar ve diğer evcil hayvanlar ile oldukça iyi geçinebilen Colorpoint Shorthair kedisi bir hayli dost canlısıdır.
  • Colorpoint Shorthair, her daim kaliteli kedi mamaları ve uygun çevre koşullarının sağlanması durumunda yaşam ömürleri oldukça yüksek olduğu bilinmektedir.

Önerilen İçerik: Kedi Türleri ve Özellikleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.