Çocuğun Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gereken 7 Püf Nokta

Çağımızın en büyük sağlık problemlerinden biri haline gelen obezite erken yaşlarda hissedilmeye başlanıyor. Bu yüzden ailelere büyük görev düşüyor.
Çocuğun Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gereken 7 Püf Nokta

Çocuğun Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günümüzde ailelerin en çok karşılaştığı sorunlardan birisi çocuklarının düzensiz beslenmesi ve abur cubur merakıdır. Sağlıksız beslenen çocuklar erken yaşlardan itibaren birçok sağlık problemine ve obeziteye yatkın olurlar.

Çocuklara doğru ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak bu yönüyle çok önemlidir. Aksi takdirde çocuklarda ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Çocukların sağlıklı beslenmesi için ailelere birçok görev düşmektedir. İşte, o görevler şunlardır;

1. Kahvaltı Alışkanlığı Kazandırın

Çocuğun Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Birçok çocuğun şişman olma sebebi kahvaltı alışkanlığının olmamasından kaynaklanıyor. Kahvaltı yapmayan çocuklar uzun süre aç kalınca şeker ve yağ içeren besinleri tükettiğinde yağlanma sorunu yaşıyor. Bu nedenle çocuklar mutlaka kahvaltı yapmalı vesüt ürünleri, yumurta gibi doğal besinler tüketmeliler.

2. Hazır Gıdalar Yedirmemeye Çalışın

Çocuğun Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hazır gıdalarda çeşitli kimyasal maddeler bulunmaktadır. Örneğin; ketçap, mayonez, salam... Bunların içinde bulunan yağ ve şeker çocuğunuzun süratle kilo almasına neden olabilir. Bu tarz besinlerden tüketmeyen çocuklarda bu sorun oluşmamaktadır

3. Tek Porsiyon Yemekler Verin

Çocuğun Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bazı çocukların iştahı az olurken bazıları çok fazla yiyebiliyor. Eğer çocuğunuzun normalden fazla yediğini gözlemliyorsanız normal bir tabağa onun yiyebileceği ekmeği, yemeği koyun. Çok fazla çeşidi bir arada görmesi çocuğun gözünü doyuracak ve fazla yemesini engelleyecektir.

4. Zorla Yemek Yedirmeyin

Çocuğun Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocuk doyup doymadığını sizden daha iyi bilir. Çocuğunuz normalden az yese de kesinlikle ona bir şeyleri ısrarla yedirme mücadelesine girişmeyin. Belli bir zaman geçince çocuk bunu size karşı koz olarak kullanır. Mesela yemek yemesi karşılığında bazı taleplerde bulunabilir. Bu yüzden bırakın çocuğunuz acıktığı zaman kendisi yemek yemeyi talep etsin.

5. Yeni Tatlar Sunun

Çocuğun Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocuklar yemeye alıştıkları yemekleri daha çok seviyorlar. Yeni tatlara karşı ön yargılı davranıyorlar. Çocuk her gün tavuk, köfte,  patates kızartması yemek isteyebilir. Ancak acıktığında farklı sebze yemeklerini de yemek zorunda kalacak. Bu da onun daha fazla besinden gıdalanmasına yardımcı olacak.

6. Spora Yönlendirin

Çocuğun Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Futbol, masa tenisi, karate gibi sporlara çocuğunuzu yönlendirirseniz hem onun sosyalleşmesine katkıda bulunursunuz hem de sağlıklı yaşamasına yardımcı olursunuz. Bu sporların yanı sıra basketbol oynaması çocuğunuz için oldukça faydalı olacaktır. Basketbol oynayan çocuklarda kemikler çok daha hızlı gelişir. Çocuğunuzun boyu da daha hızlı uzayacaktır. Yüzme vb. sporlar da obezitenin önüne geçmenizi sağlar.

7. Balık Tüketmesine Özen Gösterin

Çocuğun Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Protein ve faydalı yağ içeriği yüksek besindir. Çocukların büyüme ve gelişmeleri için protein elzem bir besindir. Aynı zamanda balık EPA ve DHA dediğimiz omega 3 yağ asitleri içermektedir. Vücut bu yağ asitlerini üretememektedir. Balık çocuğa kızartmadan sevdiği şekillerde hazırlanarak yedirilmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Öğrenciler için Beslenme Tavsiyeleri

Hiç yemek yemeyen çocuğa nasıl yemek yedirilir?

Hiçbir şekilde yemek yemek istemeyen çocuğa yemek yedirmek için sofraya birlikte oturun, elleri ile yemek yemesine izin verin, ödül veya ceza sistemini kaldırın, bir kaşık daha alması için zorlamayın, mutfağa birlikte gidin, televizyon karşısında yemek yedirmek yerine tabağını süslemeyi deneyin. Öğün düzenine de dikkat edin.

10 yaşındaki çocuğun kilosu en az kaç olmalı?

10 yaşındaki kız çocuklarının boyu 139, erkek çocuklarının ise 138 cm civarında olması gerekir. Kilo olarak bakıldığında ise cinsiyet olarak farklılık yoktur. Kızlar ve erkekler ortalama 32 kilogram civarında olması gerekir.

9, 10 ve 11 yaş beslenme nasıl olmalı?

Bu yaşlardaki çocuklar mutlaka kırmızı et, yumurta gibi besinleri tüketmelidir. Hayvan ürünleri kaliteli protein içerdiği için tüketilmesi gerekir. Aynı zamanda bu ürünler demir, çinko ve B12'nin en iyi kaynaklarından birisidir. Kurubaklagil, tavuk ve kırmızı etin tüketimi haftanın belirli günlerine pay edilmeli ve haftada bir kez balık tüketilmelidir.

Çocuğun iştahını açmak için ne yapmalı?

Çocuğun iştahını açmak için yemek saatlerinde dikkat dağıtıcı televizyon, cep telefonu, bilgisayar ekranı gibi oyalayıcı nesnelerden kaçının, çocukla birlikte aynı sofraya oturun. Çocuğun yaşına uygun besinleri uygun porsiyonlarda sunun.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.