İnsanların, yaptıkları işlerin hayatlarında nasıl etkili olduğunun farkındayız. Meslek seçimi üzerinde hassas şekilde durulmalı, hem eğitimciler hem de aileler bu durumlara çok büyük hassasiyet göstermelidir.
Meslek seçimleri, sadece ileride para kazanma yöntemleri değil, yaşama şekilleri olarak biçimlenmektedir. Bir doktor ve mühendis kıyaslandığında, sosyal ilişkilerinden bulundukları ortamlara kadar çok büyük farklar karşımıza çıkmaktadır.
Kişi yanlış meslek seçimi yaptığında, kendini ömür boyu mutsuzluğa da sürüklemiş olacaktır. İşini severek yapmadığı için mutlu olamayan milyonlarca insandan biri olmamak için çok özen göstermelisiniz.
Çocuklarınızın, iş hayatında mutsız bir insan olmasını engellemek için baştan önlemler alınması gerekmektedir. İlk olarak çocuklarınızın yeteklerinin farkına varmanız gerekiyor.
Çocuklarınızın meslek seçimlerinde, kendi istek ve arzularınızı bir kenara bırakmanız gerekiyor. İçinizde kalan ukdeleri, çocuğunuzun meslek seçimine yansıtarak seçimlerinin önüne geçmemelisiniz. Baskı oluşturmak ve sadece maaşları iyi olduğundan dolayı, sevmedikleri mesleklere yönlendirmek çok yanlış bir davranıştır.
Çocuklarınız sizin genlerinizi taşıyor diye, size çok benzemesini beklemek yanlış olur. Çocuğunuzun, kişisel zevklerini ve yeteneklerini keşfetmesine izin verin. İleride işinde mutlu çocuğunuz olsun istiyorsanız, kendinizin uzantısı olarak görmekten vazgeçmelisiniz.
Çocuğunuzun meslek seçimlerinde, kendi yetenek ve tutkularını keşfetmesine izin vermelisiniz. Yeteneklerin asla önüne geçmeyin. Kaç yaşında olursa olsun, çocuğunuzun arzularını anlamalısınız. Karar vermelerinde yardımcı olmak istiyorsanız, önüne seçenekler sunabilirsiniz.
Çocuğunuzun önüne seçenek sunun ve onun kendisini keşfetmesini sağlayın. İstediği herhangi bir hobi ile ilgilenmesine izin vermeli ve tercihinde mutlu olup olmadığıını sorular sorarak öğrenmelisiniz.
Çocuğunuzun yalnızca güçlü yönlerini değil, zayıf yönlerini de keşfetmesi için uğraşın. Ebeveynlerin hatalarından biri de çocuklarının yeteneklerini göstermeye çalışıp, başarısızlıklarının üzerini kapamaktır. Çocuklarınızı gerçekçi yetiştirmeli, hem başarılarının hem de başarısızlıklarının farkına varmalarını sağlamalısınız.
Çocuğunuz sürekli karar değiştirdiği için sakın kızmayın. En önemli kural sabırlı olmaktır. Çocuğunuz bugün doktor olmak isterken, yarın öğretmenliğin hayalini kurar. Arkadaşları, bu değişimlerinde oldukça etkili bir faktördür. Kesinlikle ne fikir söylerse söylesin, ona desteğinizi hissettirmelisiniz. Kararsızlık yaşadığı için de sinirlenmek yanlış bir davranıştır.