Çocuğunuzla Yatağınızı Ne Zaman Ayırmalısınız?

Anne ve babaların hemen hemen hepsi belirli dönemlerde çocuklarıyla yatarlar. Peki, bu süreç ne zamana kadar devam etmeli? Ebeveynler çocuklarıyla yataklarını ne zaman ayırmalı?
Çocuğunuzla Yatağınızı Ne Zaman Ayırmalısınız?

 Çocukların bebeklik döneminin bitişiyle beraber anne ve babalarıyla yattıkları bilinen bir gerçektir. Ancak çocuğunuzu yanınızda yatırmanız doğru mu? Peki, anne ve babalar çocuklarıyla yataklarını ne zaman ayırmalı? Uzmanlar bu duruma farklı yaklaşımlarda bulunabiliyor. Bazıları çocukların belirli bir yaşa geldikten sonra ayrı yatması gerektiğini düşünürken kimi uzmanlar da yalnızca çocuğun sağlık problemi yaşadığı dönemlerde anne babasıyla yatması gerektiğini belirtiyor.

anne-cocuk.gif


1. Kişisel Gelişim Sorunu

Uzmanlar küçük yaşlarından itibaren anne ve babasıyla uyuyan çocuklarda özgüven eksikliğinin ortaya çıktığına dikkat çekiyor. Bu sorunla karşılaşan çocuk ileri yaşlarda sorumluluk almakta ve tek başına hayatla mücadele etmede güçlük yaşıyor. Böyle çocuklarda karakter oluşumu ve kişisel olgunlaşma yeterince sağlanmıyor. Çocuğuyla yatan ebeveynlerin kötü alışkanlıklarının olması (sigara, alkol) çocuğun sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. Aynı zamanda çiftler arasındaki cinsel temasın azalmasına neden olduğu için boşanmaları da beraberinde getirebiliyor. 

ozguven-sorunu.jpg


2. Oda ve Yatak Zamanla Ayrılmalı

Çocuğunuzla yatağınızı ve odanızı ayırmak aynı şeyler değildir. Uzun zamandır anne babasıyla yatan çocuğu birdenbire başka bir odada yatmaya zorlamak yanlıştır çünkü bu durum çocukların psikolojik durumuna olumsuz etki edebilir. Ayrıca çocuk emme çağındaysa yatakların ayrılması kolay olmaz çünkü bu dönemde çocuklar annelerine çok daha yakın olmalıdırlar. Odaların ayrılması için en uygun dönem çocuğun bunu anlayacağı kapasiteye ulaşması ve ailenin onu bu yönde zorluk çekmeden ikna edebileceği zamandır. Bu yüzden yatakların ve odaların ayrılma süreci kademeli olarak ilerlemelidir.

yatagi-asamali-ayirmak.jpg


3. Çocuğun Odasını Zevkine Göre Tasarlayın

Çocuğunuzla odanızı ayırdıktan sonra gece irtibatı koparmayın. Çocuk size seslendiğinde ona ulaşabilmeniz çocuğun özgüvenini daha da artıracak ve güvende hissetmesine katkı sağlayacaktır. Ayrıca çocuğunuza sevdiği çizgi film karakterlerinin nevresimlerini, tuttuğu takımın yastığını alın. Odasında sıkılmaması için ışıl-ışıl ve rengarenk aydınlatma sistemi kullanın. Çocuğunuza gün içerisinde gereken ilgiyi ve sevgiyi gösterin.

cocuk-odasi.jpg


4. Anlayış Gösterilmeli

Çocuğunuz korkulu bir rüya gördüğünü söyleyerek sizinle yatmayı talep ettiğinde kesinlikle olumsuz karşılamayın. Ondan durumu açıklamasını isteyin ve onunla beraber odasına gidin. Kendisini güvende hissetmesine yardımcı olun ve ona uyuyana kadar yanından ayrılmayacağınızı söyleyin. Elbette bu süreç kolay olmayacaktır. Ancak özverili ve sabırlı bir tutum sergilerseniz başarılı olmamanız için hiçbir sebep kalmaz.

kabus-goren-cocuk.jpeg

Önerilen İçerik; Çocukların Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Neoldu.com 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.